Την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν επέβαλε πακέτο αυστηρότερων κυρώσεων έναντι του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ λίγο αργότερα ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε πως αυτή η κίνηση πιθανότατα να οδηγήσει σε αύξηση του κόστους ενέργειας.
Γιατί Τώρα;
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Αμερικανός αξιωματούχος Τζον Κίρμπι ανακοίνωσε εχθές νέες και αυστηρότερες κυρώσεις κατά των δύο δημοφιλέστερων ενεργειακών προϊόντων της Ρωσίας. Σύμφωνα με τον ίδιο στόχος των νέων αυτών μέτρων είναι να μειωθούν οι εισφορές της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου, γεγονός που σύμφωνα με τους Αμερικανούς θα επηρεάσει αρνητικά την ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές προσπάθησαν να απαντήσουν στο εξής ερώτημα: γιατί η κυβέρνηση Μπάιντεν αποφάσισε τώρα να αυστηροποιήσει τις κυρώσεις κατά της ρωσικής ενέργειας;
Σύμφωνα με αυτούς, η κίνηση αυτή θα δώσει την ευκαιρία στην επερχόμενη κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ να διαπραγματευτεί με την Ρωσία υπό ευνοϊκότερους όρους. Ο Μπάιντεν και οι πολιτικοί του θεωρούν πως έδωσαν έναν ακόμη «άσο» στον Τραμπ και την ομάδα του, τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει όταν κάτσει στον τραπέζι με τον Πούτιν και τον Ζελένσκι.
Πάρα αυτά, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι αρνήθηκε τις παραπάνω εικασίες, λέγοντας πως «αυτήν την στιγμή καμία από τις δύο πλευρές δεν αναμένεται να είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις».
Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η Ουάσιγκτον χαρακτηρίστηκαν από πολλούς ως το αυστηρότερο πακέτο κυρώσεων κατά της ρωσικής ενεργειακής βιομηχανίας από την έναρξη του πολέμου μέχρι και σήμερα. Μέσω αυτού στοχεύονται ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες, μεσάζοντας, πωλητές, λιμάνια, εταιρείες δεξαμενόπλοιων κλπ.
Συγκεκριμένα επιβλήθηκαν κυρώσεις έναντι των εταιρειών Gazprom Neft και Surgutneftegas, ενώ ταυτοποιήθηκαν 183 δεξαμενόπλοια του ρωσικού στόλου-φάντασμα.
Όπως και να έχει, οι νέες κυρώσεις σημαίνουν υψηλότερο κόστος ενέργειας για την Ευρώπη και πολύ πιθανό και για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Λίγο μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε πως η απόφαση της κυβέρνησής του ίσως προκαλέσει απότομη αύξηση στην τιμή του φυσικού αερίου στις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Είναι πολύ πιθανοί οι τιμές φυσικού αερίου να αυξηθούν κατά 3 με 4 σεντς ανά γαλόνι» δήλωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου.