Κύπρος
Ενημερώθηκε στις:

Οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να βάλουν την Κύπρο στο ΝΑΤΟ για να διώξουν από το νησί Βρετανούς και Τούρκους

Σε πρόσφατο άρθρο μας με τίτλο "Βάζουν πόδι οι Τούρκοι στην Κύπρο -Το ελικοδρόμιο στη Ναυτική βάση  ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ στο Μαρί θα γίνει βάση τους", αναφερθήκαμε εκτενώς στο θέμα, επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις τρέχουν αναφορικά με την  γεωπολιτική-στρατιωτική ενδυνάμωση των σχέσεων ΗΠΑ-Κύπρου, ιδιαίτερα μετά την τελευταία επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου  Χριστοδουλίδη στον Λευκό Οίκο και την συνάντησή του με τον απερχόμενο Αμερικανό Πρόεδρο Μπάϊντεν.

Η  συγκεκριμένη εκτίμησή μας επαληθεύθηκε πανηγυρικά, αφού  δημοσίευμα της Καθημερινής,κάνει λόγο για σχέδιο μελλοντικής ένταξής της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, το οποίο παρουσιάστηκε επισήμως  από τον  Κύπριο Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στις 30 Οκτωβρίου στον Λευκό Οίκο.

Η παραπάνω εξέλιξη έχει εκνευρίσει  πάρα πολύ τους Τούρκους, οι οποίοι προσδοκούν με την βάση των drone τους στο αεροδρόμιο του Λευκόνοικου και τα στρατεύματά τους  στα κατεχόμενα, να θέσουν υπό ομηρία την Κυπριακή Δημοκρατία και να προωθήσουν περαιτέρω την σχεδίασή τους για Διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Στον αντίποδα Κύπρος και Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια έχουν δώσει στις ΗΠΑ  "διαπιστευτήρια" πυλώνων σταθερότητας και ασφάλειας για τα συμφέροντά τους στην ΝΑ Μεσόγειο και το Αιγαίο, ενώ στήριξαν την σύμμαχο χώρα του Ισραήλ.

Λαμβανομένου υπόψιν του γεγονότος ότι το Ισραήλ είναι μια μικρή σε χώρα έκταση, μακρόστενη χωρίς στρατηγικό βάθος, δίνει ιδιαίτερη διάσταση στον παράγοντα Κύπρος, τόσο για την μετακίνηση άμαχου πληθυσμού του , όσο και για την προσωρινή φιλοξενία μαχητικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων του, εφόσον απαιτηθεί-αφού όλη η επικράτειά του αποδεδειγμένα  βρίσκεται εντός βεληνεκούς των Ιρανικών πυραύλων και drones , με την Τεχεράνη να τηρεί στάση αναμονής στην παρούσα φάση.

Κοινώς η Κύπρος απέκτησε λόγω των πολέμων του Ισραήλ με Χαμάς-Χεζμπολάχ, ιδιαίτερη σημασία για τα συμφέροντα Τελ Αβιβ και Ουάσιγκτον στην Μ.Ανατολή  και Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Τα παραπάνω όπως επισημάναμε  σε πρόσφατο άρθρο μας "Ενοχλούν την Τουρκία τα σχέδια ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ".

Όροι και Προϋποθέσεις ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ωστόσο προϋπόθεση για ένταξη της Κύπρου στην Βορειοατλαντική Συμμαχία είναι η ένταξη στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη (PFP) αρχικά, και στη συνέχεια  η ομοφωνία των κρατών μελών ΝΑΤΟ, αφού πρόσφατα είδαμε πως η Τουρκία στεκόταν εμπόδιο στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στη Συμμαχία, αίροντας τελικά το veto της μόνο αφού πήρε από τις ΗΠΑ την υπόσχεση προμήθειας F-16, μετά από  το γνωστό "ανατολίτικο παζάρι" του Ερντογάν.

Ο (PFP) θα λέγαμε ότι αποτελεί τον "προθάλαμο" μιας χώρας για ένταξή της στη Συμμαχία, αφού  στοχεύει στην ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας μεταξύ του ΝΑΤΟ και μη μελών του.

Σημειωτέον πλην Κύπρου και Κοσσόβου,όλες οι χώρες της Ευρώπης είναι μέλη του (PFP), συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας ακόμη μέχρι το 2022, οπότε λόγω του πολέμου με την Ουκρανία και οξύτατης διαφωνίας της  με το ΝΑΤΟ, αποχώρησε.

Τουρκία- Εσωτερική σύμπνοια-Βρετανικές βάσεις

Ωστόσο γνωρίζοντας την κοινή θέση Ερντογάν-Τατάρ για το Κυπριακό, όπου αποδέχονται ως  μόνη λύση την δημιουργία δύο (2) κρατών στη Μεγαλόνησο, αντιλαμβανόμαστε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να συναινέσει στην ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, ενώ σύμφωνα με άρθρο Διεθνούς Κυπριακού ΜΜΕ, υπάρχουν διαφωνίες στο εσωτερικό της Κυπριακής Δημοκρατίας, κυρίως από το ΑΚΕΛ.

Ένα άλλο "θέμα" είναι οι Βρετανικές βάσεις στη Μεγαλόνησο, το οποίο κατά την άποψή μας είναι και το ευκολότερο να επιλυθεί, αφού στην πραγματικότητα λειτουργούν επωφελεία των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ στην περιοχή ,είτε βαφτίζοντάς τες Νατοϊκές, είτε να συνεχίσουν τη λειτουργία τους ως έχουν κατόπιν συμφωνίας  Ηνωμένου Βασιλείου με ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.

Έτσι λοιπόν ακόμη και αν δεχθούμε έστω  υποθετικά  ότι  υπάρξει εσωτερική σύμπνοια στην Κυπριακή Δημοκρατία  και το πρόβλημα με τις Βρετανικές βάσεις λυθεί, ο Ερντογάν σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να συναινέσει υπέρ της ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, εκτός και αν  λάβει γενναίο αντάλλαγμα, όπως στην περίπτωση ένταξης Φινλανδίας-Σουηδίας.

Εκτίμησή μας είναι ότι ο Τούρκος Πρόεδρος θα επιχειρήσει να διασυνδέσει τυχόν ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ με επίλυση του Κυπριακού στα πλαίσια μιας πολύ χαλαρής διζωνικής ομοσπονδίας, που να συγκλίνει σε μεγάλο βαθμό στη λύση των δύο κρατών στην Κύπρο.

Στο μεσοδιάστημα βέβαια και μετά την άρση του Αμερικανικού εμπάργκο όπλων, ανοίγει διάπλατα η πόρτα για τον εξοπλισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να θωρακίσει αποφασιστικά την άμυνά της, με προσθήκη μαχητικών αεροσκαφών, πολεμικών πλοίων επιφανείας, υποβρυχίων, αντιαεροπορικών πυραύλων και πυραυλικών συστημάτων εδάφους-εδάφους και εδάφους-θαλάσση.

Άποψή μας  είναι ότι το τελευταίο  είναι επιτακτικό για την Κύπρο, αφού είναι γνωστό ότι ο Τούρκος μόνο την ισχύ των όπλων αντιλαμβάνεται προκειμένου να γίνει διαλλακτικός. 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

syria
Μέση Ανατολή 0

Σκληρές Εικόνες! Ξεκίνησε γενοκτονία των Αλαουιτών και των Χριστιανών από τους τζιχαντιστές στη Συρία-Τους αποκεφαλίζουν δημόσια στην Ταρτούς

Χαοτική η κατάσταση στην Συρία, όπου οι τζιχαντιστές της HTS ξεκίνησαν να κυνηγούν και να σκοτώνουν έναν-έναν τους...