Εθνικά θέματα

Σοβαρό πλήγμα για τις στρατιωτικές σχολές - Μπαράζ παραιτήσεων από σπουδαστές

Εισήχθησαν στη Στρατιωτική Ιατρική Θεσσαλονίκη το 2018 με πάνω από 19.000 μονάδες – η βάση εισαγωγής τότε ήταν στις 18.915 μονάδες. Όλοι αναλογιζόμαστε την προσπάθεια που κατέβαλαν στο λύκειο. Πέρασαν έξι χρόνια φοίτησης δύσκολα, τόσο λόγω του αντικειμένου σπουδών όσο και εξαιτίας του πλαισίου πειθαρχίας στη σχολή.

Και όμως, λίγες μέρες πριν από την ορκωμοσία τους στην περιζήτητη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων (ΣΣΑΣ), πέντε τελειόφοιτοι σπουδαστές, προτίμησαν να παραιτηθούν και να πληρώσουν 50.000 ευρώ. Και αυτό διότι υπάρχει οικονομική ποινή, η οποία εξαρτάται από τη σχολή και τα έτη φοίτησης, στην περίπτωση που κάποιος παραιτηθεί από μία στρατιωτική σχολή. Και οι πέντε τελειόφοιτοι σπουδαστές της Στρατιωτικής Ιατρικής δεν είναι οι μόνοι. Μέχρι στιγμής έχει παραιτηθεί ο ένας από τους τέσσερις εισαχθέντες πρωτοετείς, τόσο στις στρατιωτικές σχολές των αξιωματικών (ΑΣΕΙ) όσο και των υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) προκύπτει ότι για τη φετινή εκπαιδευτική χρονιά μέχρι στιγμής έχουν παραιτηθεί:

  1. 30 πρωτοετείς σπουδαστές της Σχολής Ευελπίδων (ΣΣΕ) από σύνολο 138 εισακτέων όλων των κατηγοριών καθώς και 8 δευτεροετείς. Το ποσοστό παραίτησης πρωτοετών είναι μέχρι στιγμής 21,7%.
  2. 40 πρωτοετείς σπουδαστές της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων (ΣΝΔ) από σύνολο 95 εισακτέων. Το ποσοστό παραιτηθέντων είναι 42,1%.
  3. 24 πρωτοετείς σπουδαστές της Σχολής Ικάρων (Σ.Ι) από σύνολο 129 εισακτέων όλων των κατηγοριών. Το ποσοστό φθάνει το 29%.
  4. 38 πρωτοετείς σπουδαστές της Σχολής Μόνιμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) από σύνολο 131 εισακτέων όλων των κατηγοριών. Το ποσοστό φθάνει το 29%.
  5. 43 πρωτοετείς σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Ναυτικού (ΣΜΥΝ) από σύνολο 190 εισακτέων. Το ποσοστό είναι 22,5%.
  6. 26 πρωτοετείς σπουδαστές της Σχολής Μονίμων Υπαξιωματικών Αεροπορίας (ΣΜΥΑ) από σύνολο 103 εισακτέων όλων των κατηγοριών. Το σχετικό ποσοστό μέχρι στιγμής είναι 25,2%.

Από τα παραπάνω προκύπτει ότι έως τώρα έχουν παραιτηθεί ο ένας στους τέσσερις εισαχθέντες πρωτοετείς στις στρατιωτικές σχολές. Τα σχετικά στοιχεία κοινοποίησε η ΠΟΕΣ στην ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην οποία η ομοσπονδία διατυπώνει τον προβληματισμό της.

Μάλιστα, σύμφωνα με το υπουργείο τα τελευταία χρόνια αυξάνεται η αποχώρηση σπουδαστών κατά το πρώτο έτος φοίτησης: το 2020 το ποσοστό ήταν 6%, το 2021 ανήλθε σε 20%, το 2022 σε 15%, ενώ το 2023 σε 18%.

Οι συνθήκες

Η απροθυμία κάποιων νέων να ακολουθήσουν τελικά το επάγγελμα του στρατιωτικού, το οποίο επέλεξαν στα 18 τους να σπουδάσουν, εκτιμάται ότι σχετίζεται και με τις συνθήκες μέσα στη σχολή, το υποχρεωτικό πλαίσιο παρουσιών, την ίδια στιγμή που οι συνομήλικοί τους έχουν πιο χαλαρούς όρους φοίτησης αλλά και με στρεβλώσεις από άλλες… εποχές. Ενδεικτικά, η ΠΟΕΣ κάνει λόγο για «καψώνια σε όλη τη σταδιοδρομία των στελεχών, συμπεριλαμβανομένων των ετών φοίτησης». Ο κ. Μεθενίτης ανάφερε ενδεικτικά ότι αμέσως μετά τον Θερινό Εκπαιδευτικό Πλου του 2023 από τη ΣΜΥΝ παραιτήθηκαν 24 σπουδαστές λόγω καψωνιών.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΣ, «οι λόγοι των παραιτήσεων σχετίζονται με το πλήρες εύρος των προβλημάτων που έχουμε γνωστοποιήσει κατ’ επανάληψιν, για τα οποία έχουμε διαρκώς μόνο εξαγγελίες οι οποίες έχουν κουράσει και ουδεμία πρόθεση για λύση έχουμε διαπιστώσει: η οικονομική δυσπραγία, η έλλειψη κινήτρων, η μειούμενη μέριμνα, η συρρίκνωση των δικαιωμάτων ενίοτε με προκλητικό τρόπο, οι δυσμενείς συνθήκες (εργασίας και διαβίωσης), η εμφανής έλλειψη βούλησης υποστήριξης των στελεχών από την πολιτεία είναι μόλις κάποια απ’ αυτά».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ