Η ενεργειακή υποδομή της Ουκρανίας έχει ισοπεδωθεί και ενόψει του Χειμώνα, οι Ουκρανοί που παραμένουν στη χώρα θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα θέρμανσης, φωτισμού, ακόμα και σε τροφή και νερό, λόγω του περιορισμού των οδών ανεφοδιασμού.
Στις ουκρανικές στέπες το χιόνι είναι βαθύ και εκτιμάται πως, η Ρωσία θα το εκμεταλλευθεί αυτό, για να ασκήσει πίεση στα ουκρανικά στρατεύματα αλλά και στην κυβέρνηση, προκειμένου μετά από μήνες επιχειρησιακού τέλματος και εν μέσω ενός μονότονου ψυχρού χειμώνα με περιορισμένους πόρους, ο Πούτιν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων απέναντι σε μια αδύναμη Ουκρανία με πολίτες που αντιδρούν στο Κίεβο για τον περιορισμό των βασικών αναγκών τους.
Οι Ρωσικές δυνάμεις θέλοντας να σφίξουν τον κλοιό, χτύπησαν δεξαμενές πετρελαίου κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με τη Λευκορωσία και την Ουκρανία και πήραν φωτιά νωρίς την Τετάρτη.
Οι πυρκαγιές στις δεξαμενές πετρελαίου έρχονται μια ημέρα αφότου, ρωσικές περιοχές που συνορεύουν με την Ουκρανία, ανέφεραν ένα από τα μεγαλύτερα κρούσματα βομβαρδισμών στο έδαφός τους από την έναρξη της εισβολής της Μόσχας.
Ο κυβερνήτης της περιοχής Bryansk Alexander Bogomaz, έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι καίγονταν δεξαμενές με προϊόντα πετρελαίου στην περιοχή Surazhsky, που βρίσκεται 10 χιλιόμετρα νότια της Λευκορωσίας και 40 χιλιόμετρα βόρεια της περιοχής Chernihiv της Ουκρανίας. Η φωτιά επεκτάθηκε σε μια έκταση 4.000 τετραγωνικών μέτρων.
Η πυρκαγιά μπορεί να προκλήθηκε από άγνωστα πυρομαχικά που έπεσαν από drone. Η επίθεση ακολουθεί τουλάχιστον τρία διασυνοριακά πλήγματα, που προηγήθηκαν στις συνοριακές περιοχές της Ρωσίας Κουρσκ και Μπέλγκοροντ την Τρίτη.
Αυξημένες απώλειες
Οι μεγάλες απώλειες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας στο Μπαχμούτ, οι οποίες έχουν αυξηθεί 10 φορές από την περασμένη εβδομάδα, καθώς και η υποχώρηση από ορισμένες περιοχές στα περίχωρα του Μπαχμούτ, οφείλονται στο γεγονός ότι ο ουκρανικός στρατός έχασε την πρόσβαση σε δεκάδες δορυφόρους. Το πρόβλημα αποδείχθηκε τόσο απροσδόκητο που η πιθανότητα, τα ουκρανικά στρατεύματα να εγκαταλείψουν μέρος του Μπαχμούτ μέσα στις επόμενες 72 ώρες είναι περισσότερο από πιθανή.
Ο λόγος για την απώλεια πρόσβασης σε δορυφορικά δεδομένα αποδείχθηκε ότι, ήταν οι δυσμενείς ατμοσφαιρικές συνθήκες, ιδίως, μιλάμε για έντονα νεφελώματα, τα οποία δεν επιτρέπουν στα ουκρανικά στρατεύματα να ανιχνεύσουν την κίνηση του ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού, ενώ ο ρωσικός στρατός γνωρίζει ήδη τα πάντα, για τις υπάρχουσες θέσεις και οχυρώσεις των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, οι οποίες επέτρεψαν την πραγματοποίηση ακριβών χτυπημάτων, χωρίς να αφήνουν καμία ευκαιρία στα ουκρανικά στρατεύματα να αναχαιτίσουν οποιαδήποτε πρωτοβουλία.
Εν τω μεταξύ, 10 τανκς των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων εθεάθησαν να κινούνται προς την κατεύθυνση του Μπαχμούτ. Αυτό, κατά πάσα πιθανότητα, αφορά μια πρόσθετη ενίσχυση των ουκρανικών θέσεων προς αυτή την κατεύθυνση, και αφού έχει δημιουργηθεί εδώ μια καταστροφική κατάσταση για τον ουκρανικό στρατό, λόγω της έλλειψης πρόσβασης σε δορυφορικά δεδομένα, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας μπορεί κάλλιστα να προσπαθήσουν να εξαπολύουν αντεπίθεση.
Υποστήριξη για τον Πόλεμο του Χειμώνα
Η Ουκρανία προέτρεψε τα μέλη του ΝΑΤΟ την Τρίτη, να επιταχύνουν τις παραδόσεις όπλων και να βοηθήσουν στην αποκατάσταση του κατεστραμμένου ηλεκτρικού της δικτύου, καθώς οι δυτικοί σύμμαχοι διαβεβαίωσαν να ενισχύσουν την υποστήριξη για να βοηθήσουν το Κίεβο μέχρι τον χειμώνα, ενόψει των επιθέσεων της Ρωσίας.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ζήτησε οι προμήθειες όπλων, ιδιαίτερα προηγμένων συστημάτων αεράμυνας, να «έρθουν γρηγορότερα», καθώς συμμετείχε στη διήμερη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στη Ρουμανική πρωτεύουσα Βουκουρέστι.
«Όταν έχουμε μετασχηματιστές και γεννήτριες, μπορούμε να αποκαταστήσουμε το σύστημά μας, το ενεργειακό μας δίκτυο και να παρέχουμε στους ανθρώπους αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης», είπε ο Κουλέμπα.
«Όταν έχουμε συστήματα αεράμυνας, θα μπορούμε να προστατεύσουμε αυτή την υποδομή από τις επόμενες ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις».
Οι Σύμμαχοι έχουν δώσει όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, αλλά το Κίεβο ζητά περισσότερη αεροπορική άμυνα, άρματα μάχης και πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς για να απωθήσουν τις δυνάμεις του Κρεμλίνου.
Οι προτεραιότητες για την Ουκρανία είναι ξεκάθαρες, προστασία από τον πυραυλικό τρόμο, αποκατάσταση ενέργειας και επισιτιστική ασφάλεια, γνωρίζοντας ότι η κατάσταση στο μέτωπο είναι δύσκολη.