"Άρθρο 5 δήλωση από την Τουρκία! Κάλεσμα στους συμμάχους, σταθείτε δίπλα μας", είναι ο τίτλος άρθρου τουρκικού ΜΜΕ του οποίου τα σημαντικότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:
"Μιλώντας στο 11ο Φόρουμ του Ινστιτούτου Aspen στο Βουκουρέστι στη Ρουμανία, όπου ήρθε για να παραστεί στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αγνοεί χώρες εκτός από λίγα κράτη μέλη στη λήψη αποφάσεων και είπε:
Η επιτυχία της Τουρκίας θα είναι η επιτυχία της Ευρώπης. «Η αποτυχία δεν είναι επιλογή για εμάς».
Ο υπουργός Τσαβούσογλου τόνισε τη μεσολαβητική πολιτική της Τουρκίας στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας και δήλωσε ότι οι σύμμαχοι πρέπει να σταθούν στο πλευρό της Τουρκίας για την τρομοκρατία.
«Το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ τέθηκε σε ισχύ μόνο μία φορά μετά τις 9 Σεπτεμβρίου 2011. Οι σύμμαχοι θα πρέπει επίσης να σταθούν στο πλευρό της Τουρκίας, του συμμάχου που στοχοποιείται περισσότερο από την τρομοκρατία». είπε.
Πoλιτική διαμεσολάβησης της Τουρκίας
Ο υπουργός Τσαβούσογλου τόνισε τη μεσολαβητική πολιτική της Τουρκίας στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας και δήλωσε ότι οι σύμμαχοι θα πρέπει να σταθούν στο πλευρό της Τουρκίας για την τρομοκρατία. Ο Τσαβούσογλου είπε, ότι η Τουρκία υποστηρίζει σθεναρά την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, και συνεχίζει να την στηρίζει οικονομικά.
Ταυτόχρονα, λαμβάνουμε διάφορα μέτρα για να περιορίσουμε τη σύγκρουση και την ένταση. Δεν ήταν εύκολο να εφαρμοστεί και να επεκταθεί η Συμφωνία Σιτηρών της Κωνσταντινούπολης χωρίς προβλήματα.
Δεν μπορούμε να είμαστε επιλεκτικοί με τις απειλές
Υπογραμμίζοντας ότι το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να είναι επιλεκτικό όσον αφορά τις απειλές, ο Τσαβούσογλου είπε: "Είμαστε εδώ με τους υπουργούς του ΝΑΤΟ για να αποφασίσουμε τα επόμενα βήματά μας για την ενίσχυση της ευρωατλαντικής ασφάλειας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η επισιτιστική και ενεργειακή κρίση που ακολούθησε έδειξαν τις αδυναμίες μας.
«Χρειαζόμαστε μια συλλογική απάντηση, ανεξάρτητα από το πού προέρχεται η απειλή. Δεν μπορούμε να είμαστε επιλεκτικοί όσον αφορά τις απειλές. Η τρομοκρατία είναι μία από τις δύο κύριες απειλές που έγιναν αποδεκτές στη στρατηγική αντίληψη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη», είπε.
Οι ανθρώπινες απώλειες αυξήθηκαν-Δυσκολεύου οι διαπραγματεύσεις
Ο υπουργός Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις έγιναν πιο δύσκολες καθώς αυξήθηκαν οι ανθρώπινες απώλειες στον πόλεμο. "Απλώς η καταδίκη δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Επομένως, πρέπει να δράσουμε και να είμαστε δημιουργικοί για να διασφαλίσουμε την ειρήνη για την Ουκρανία. Αυτό ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε ως Τουρκία. Στην πραγματικότητα, είχαμε δύο Υπουργούς Εξωτερικών στην Αττάλεια τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου."
"Οι προσπάθειές μας κόντεψαν να αποδώσουν αποτελέσματα, ειδικά όταν συγκεντρώσαμε τις δύο αντιπροσωπείες στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη Μαρτίου. Καθώς οι ανθρώπινες απώλειες αυξάνονται, γίνεται πιο δύσκολο να επιτευχθεί λύση μέσω διαπραγματεύσεων. Πιστεύουμε ότι ακόμη ότι πόλεμος και διπλωματία μπορούν να πάνε μαζί ταυτόχρονα», είπε.
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Εκτίμησή μας είναι ότι παρά τα όσα λέει ο Ερντογάν και τα εξεπτέρυγά του η χερσαία στρατιωτική εισβολή, η 5η στη σειρά που θέλει να πραγματοποιήσει η Τουρκία συγκεντρωτικά σε Βόρεια Συρία και Βόρειο Ιράκ, συναντάει δυσκολίες και αντιδράσεις από ΗΠΑ και Ρωσία.
Η επίκληση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ που αφορά συλλογική ασφάλεια της Συμμαχίας σε περίπτωση απειλής από τρίτο κράτος, αυτή της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, που χαρακτήριζε την τρομοκρατία ως μία από τις δύο κύριες απειλές για την Συμμαχία από τον Τούρκο ΥΠΕΞ, καθώς και οι αναφορές του ότι δεν μπορούμε να είμαστε επιλεκτικοί όσον αφορά τις απειλές, επιβeβαιώνουν την εκτίμησή μας.
Ο Τσαβούσογλου με την επίφαση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας επιχειρεί να έχει συμπαραστάτες τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ στην εισβολή κατά των Κούρδων στη Συρία και γι' αυτό κάνει επίκληση του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ.
Θέλει να θέσει η Τουρκία τη στρατιωτική εισβολή στη Συρία, υπό την ομπρέλα ασφαλείας του ΝΑΤΟ, φέρνοντας το αντιμέτωπο με τη Ρωσία στη Συρία αυτή τη φορά, ενώ παράλληλα επιχειρεί να εκθέσει τις ΗΠΑ, μέσω αποφάσεως της Συμμαχίας η οποία θα νομιμοποιεί την χωρίς όρους τουρκική εισβολή για την οποία δεν συναινεί η Ουάσιγκτον, η οποία στη χειρότερη των περιπτώσεων θα ενέκρινε μιας μικρής-μεσαίας κλίμακας τουρκική χερσαία επιχείρηση στην περιοχή που δεν θα αλλοίωνε τις επιδιώξεις της για το μέλλον των συμμάχων της Κούρδων του YPG.