"Ρωσικά μαχητικά βομβαρδιστικά Su-34 προκαλούν επώδυνα πλήγματα στην Ουκρανία. Το RuMoD ισχυρίζεται ότι σκότωσε εκατοντάδες μισθοφόρους", είναι ο τίτλος άρθρου Διεθνούς έγκριτου ΜΜΕ, του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα εξής:
"Σχετικά με το χτύπημα της 24ης Νοεμβρίου, το RuMoD είπε: «Ως αποτέλεσμα των επιδρομών με όπλα υψηλής ακρίβειας της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας εναντίον τριών πολωνικών μισθοφόρων μονάδων κοντά στο Velikiye Hutora (περιοχή Χάρκοβο), έως και 200 μαχητές έχουν καταστραφεί.
«Επιπλέον, πάνω από εκατό μισθοφόροι της λεγόμενης Λεγεώνας των Ξένων, καθώς και 1 άρμα μάχης, 2 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και 8 μηχανοκίνητα οχήματα, έχουν εξοντωθεί από όπλα υψηλής ακρίβειας της ρωσικής αεροπορίας κοντά στο Σεβερσκ και το Σλοβιάνσκ (Λαϊκό Ντόνετσκ Δημοκρατία)."
Μια αναφορά της Izvestia για το περιστατικό έδειξε ένα μαχητικό της RuAF, Su-34 να είναι οπλισμένο με πύραυλο αέρος-εδάφους Kh-29 (ASM).
Οι EurAsian Times είχαν αναφέρει νωρίτερα ότι η Ρωσία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στους πυραύλους Kh-29 ASM της για επιθέσεις ακριβείας στην Ουκρανία κατά μήκος της πρώτης γραμμής.
Το Kh-29 είναι το τέλειο όπλο για επίθεση σε οπτικά παρατηρούμενους σκληρά προστατευμένους στόχους εδάφους, όπως μεγάλες γέφυρες σιδηροδρόμων και αυτοκινητοδρόμων, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, τσιμεντένια σκέπαστρα για αεροσκάφη, καταφύγια από οπλισμένο σκυρόδεμα και οργανωμένες αμυντικές θέσεις.
Υπάρχουν δύο παραλλαγές του πυραύλου Kh-29 , η Kh-29L και η Kh-29TE. Ο πύραυλος Kh-29TE είναι εξοπλισμένος με σύστημα παθητικής καθοδήγησης και ο Kh-29L - με σύστημα καθοδήγησης ημιενεργού λέιζερ που χρησιμοποιεί ανακλώμενο φωτισμό λέιζερ.
Οι πύραυλοι είναι οπλισμένοι με κεφαλές υψηλής εκρηκτικότητας και έναν αισθητήρα στόχου κρούσης. Τροφοδοτούνται από έναν πυραυλικό κινητήρα στερεού καυσίμου μονής λειτουργίας.
Τόσο η τηλεοπτική καθοδήγηση όσο και η ημι-ενεργή επαναφορά με λέιζερ δίνουν στο βλήμα ακριβή εντοπισμό. Η πρόωση πυραύλων δίνει στον πύραυλο πολλή ορμή, βοηθώντας στην καταστροφή και τη διείσδυση.
Αντίθετα, οι πύραυλοι κρουζ ή τα drones καμικάζι δεν έχουν την ακρίβεια και την καταστροφική δύναμη του Kh-29.
Στις 25 Νοεμβρίου 2022, ένα ρωσικό Su-35S κατέρριψε ένα ουκρανικό μαχητικό σε μεσαίο υψόμετρο.
Σύμφωνα με τη δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το RuMoD, «Τα πληρώματα μαχητικών περιπολούν στον εναέριο χώρο 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα. Καθήκον τους είναι να καλύπτουν βομβαρδιστικά και επιθετικά αεροσκάφη, καθώς και στρατιωτικά ελικόπτερα, κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών κατά των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και εξοπλισμού της AFU.
«Σε μία από τις εξορμήσεις, ένα εχθρικό αεροσκάφος εντοπίστηκε έγκαιρα και καταστράφηκε».
Το RuMoD δημοσίευσε πλάνα που δείχνει ένα Su-35S να καταρρίπτει ένα ουκρανικό μαχητικό με πυραύλους RVV-SD (R-77).
Το Su-35S εκτόξευσε δύο πυραύλους RVV-SD. Με βάση την ανοδική τροχιά των βλημάτων μετά την εκτόξευση, εκτοξεύτηκαν για μεγάλο βεληνεκές.
Προφανώς, η RuAF έχει υιοθετήσει τακτικές που διευκολύνουν την αεροπορική κυριαρχία χωρίς να θέτουν σε κίνδυνο τα μαχητικά τους. Η απουσία απωλειών Su-35, παρά την εισροή δυτικών πυραυλικών συστημάτων AD και η παρουσία ουκρανικών Buk-M2 και S-300, μαρτυρούν την επιτυχία της τακτικής RuAF.
Το Su-35S πετούσε σε μια διάταξη που είναι χαρακτηριστική για κυριαρχία αέρα , με 2xRVV-MD για αυτοάμυνα μικρής εμβέλειας, 2xRVV-SD για αεροπορική μάχη μεσαίου βεληνεκούς και 1 Kh-31 για επίθεση σε οποιοδήποτε ραντάρ AD που εκπέμπει.
Ο πύραυλος RVV-SD που χρησιμοποιείται στην κατάρριψη έχει σχεδιαστεί για να εμπλέκει εναέριους στόχους (μαχητικά, αεροσκάφη επίθεσης, βομβαρδιστικά, ελικόπτερα, στρατιωτικά μεταφορικά αεροσκάφη και πυραύλους κρουζ) από οποιαδήποτε κατεύθυνση, μέρα ή νύχτα, με φόντο τη γη και τη θάλασσα και σε περιβάλλον ECM.
Υπάρχουν δύο παραλλαγές του πυραύλου R-77 – RVV-AE και RVV-SD. Διαφέρουν σε μέγεθος, βάρος και εύρος. Το RVV-AE έχει αυτονομία 80 km και το RVV-SD 110 km.
Ο πύραυλος με βεληνεκές 110 χιλιομέτρων διαθέτει ενεργό ραντάρ και ένα ενημερωμένο σύστημα αδρανειακής καθοδήγησης με ζεύξη δεδομένων, το οποίο επιτρέπει το κλείδωμα του στόχου κατά την πτήση (ικανότητα πολλαπλών καναλιών) και την εκ νέου στόχευση του πυραύλου κατά την πτήση από τον έναν στόχο στον άλλο.
Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό του βλήματος είναι οι ηλεκτρικά κινούμενες επιφάνειες ελέγχου πλέγματος κοντά στην εξάτμιση αντί για τα παραδοσιακά πτερύγια."
Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Ρωσική πολεμική αεροπορία έχει αναλάβει δράση πλήττοντας σημαντικούς στρατηγικούς και επιχειρησιακούς στόχους, διαδραματίζοντας καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των επιχειρήσεων και στη στεγανοποίηση σε πρώτο χρόνο του μετώπου συντελώντας τα μέγιστα στην εξασθένηση της Ουκρανικής αντεπίθεσης.
Αυτό αποδεικνύει την καταστροφή σημαντικού ποσοστού της Ουκρανικής αεράμυνας, αφού όσο αυτή ήταν ακμαία, η Ρωσικής αεροπορία δεν έκανε εμφανή την παρουσία της στους Ουκρανικούς ουρανούς για σημαντικό χρονικό διάστημα, εξασφαλίζοντας μέσω της αεροπορικής υπεροχής τη νίκη στον ρωσικό στρατό.
Κλείνω αναφέροντας ότι πλέον βλέπουμε εφαρμογή του δόγματος "Air land Battle", από τις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις, με παροχή εγγύς αεροπορικής υποστήριξης από την Ρωσική Αεροπορία προς τις επίγειες ρωσικές δυνάμεις.
Εφόσον η Ουκρανία δεν προμηθευθεί άμεσα με επιπλέον αντιαεροπορικά συστήματα μέσου και μεγάλου βεληνεκούς ή μαχητικά αεροσκάφη από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ, η πλάστιγγα της στρατιωτικής αναμέτρησης, θα γείρει τελικά υπέρ της Ρωσίας.