Ένοπλες Συρράξεις

Τα Χριστούγεννα ήρθαν νωρίς στο Κίεβο! Η Ουκρανία θα αποκτήσει σύντομα τα “Σούπερ” Τανκς T-72B

Η πιο πρόσφατη βοήθεια του Πενταγώνου προς την Ουκρανία, θα περιλαμβάνει την αναβάθμιση των κύριων σοβιετικών αρμάτων μάχης T-72B, της εποχής του Ψυχρού Πολέμου (MBT) από την Τσεχική Δημοκρατία . Οι ΗΠΑ και η Ολλανδία ουσιαστικά «πάνε Ολλανδικά», καθώς η Ουάσιγκτον και η Χάγη θα μοιράσουν το κόστος της ανακαίνισης των δεξαμενών.

Άρματα μάχης Super T-72B

Το Υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών (DoD), ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι, ως μέρος ενός πακέτου βοήθειας για την ασφάλεια περίπου 400 εκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, θα παράσχει χρηματοδότηση για την ανακαίνιση των πυραύλων αεράμυνας HAWK. 

Επιπλέον, η βοήθεια θα περιλαμβάνει 40 θωρακισμένα ποταμόπλοια, χρηματοδότηση για την ανακαίνιση 250 τεθωρακισμένων οχημάτων ασφαλείας M1117, 1.100 τακτικά μη επανδρωμένα εναέρια συστήματα Phoenix Ghost (UAS). Τακτικά ασφαλή συστήματα επικοινωνιών και συστήματα επιτήρησης και χρηματοδότηση για εκπαίδευση και συντήρηση.

Το πακέτο βοήθειας θα περιλαμβάνει επίσης, την αναβάθμιση/ανακαίνιση σαράντα πέντε T-72B MBT, με προηγμένα πακέτα οπτικών, επικοινωνιών και θωράκισης. Τα άρματα μάχης που περιλαμβάνονται στο πακέτο αποτελούν μέρος μιας τριμερούς, συντονισμένης προσπάθειας με την Ολλανδία και την Τσεχική Δημοκρατία. Αυτά τα άρματα μάχης, θα προέρχονται από το απόθεμα της τσεχικής αμυντικής βιομηχανίας.

Ορισμένα από τα MBT, θα διατεθούν στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες , με επιπλέον παραδόσεις να ολοκληρώνονται στις αρχές του νέου έτους. Συνολικά ενενήντα T-72B θα προμηθευτούν από την Πράγα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Άμυνας, σε αντίθεση με την προεδρική αρχή απόσυρσης, την οποία το τμήμα χρησιμοποιεί για την παράδοση εξοπλισμού στην Ουκρανία από τα αποθέματα του Υπουργείου Άμυνας, η Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των Ηνωμένων Πολιτειών (USAI), είναι μια αρχή υπό την οποία οι Ηνωμένες Πολιτείες προμηθεύονται δυνατότητες απευθείας από τη βιομηχανία.

Τώρα είναι η στιγμή

Για την Ουκρανία και τους συμμάχους της, ο χρόνος είναι ουσιαστικός. Επειδή οι νέες ρωσικές μονάδες δεν είναι ακόμη διαθέσιμες, η ικανότητα της Ρωσίας να διεξάγει χερσαίες επιχειρήσεις βρίσκεται σε ύφεση. «Τώρα είναι η στιγμή που οι εταίροι της Ουκρανίας, πρέπει να θέσουν τις βάσεις για μια στρατιωτική νίκη το 2023», ανέφερε σε νέα αξιολόγηση, το Royal United Services Institute με έδρα το Λονδίνο.

Παρόλο που οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας ισχυρίστηκαν ότι, κατέρριψαν περισσότερα από 1.400 εχθρικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά τη διάρκεια του πολέμου, το Κίεβο ζήτησε πρόσθετα συστήματα αεράμυνας. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ απάντησαν θετικά, καθώς ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ανέφερε την ανάγκη σε συνέντευξη Τύπου του ΝΑΤΟ τον περασμένο μήνα, και είπε ότι η Ουάσιγκτον, εργάζεται για να συνδέσει το συνονθύλευμα των συστημάτων αεράμυνας στην Ουκρανία.

Αυτά τα συστήματα περιλαμβάνουν: αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger από τις ΗΠΑ και άλλους, αεράμυνα μεσαίου βεληνεκούς S-300 ρωσικής κατασκευής, αεράμυνα μεσαίου βεληνεκούς Hawk από την Ισπανία και συστήματα IRIS-T που τοποθετούνται σε φορτηγά από τη Γερμανία. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στα πρόθυρα της παράδοσης του μεσαίου βεληνεκούς Εθνικού Προηγμένου Συστήματος Πυραύλων Επιφανείας-Αέρος, το οποίο παράγουν από κοινού η Raytheon και η Νορβηγική Kongsberg.

Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας: Θα τους πιούν το αίμα! Οι ΗΠΑ στέλνουν στην Ουκρανία το σύστημα αντι-drone “Vampire, αναφέραμε οτι μετά από τι επιθέσεις της Ρωσίας σε μη στρατιωτικές υποδομές και κυβερνητικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας, οι ΗΠΑ σκοπεύουν να στείλουν στην Ουκρανία το σύστημα αντι-drone «Vampire» έως τα μέσα του 2023, με την ανάθεση της σύμβασης να αναμένεται εντός μηνών.

Το Vehicle-Agnostic Modular Palletized ISR Rocket Equipment (VAMPIRE) του L3Harris, είναι ένα δομοστοιχειωτό σύστημα που παρέχει ικανότητα χτυπήματος ακριβείας με πυρομαχικά εδάφους-εδάφους ή καθοδηγούμενα από λέιζερ εδάφους-αέρος.

Αυτό το αυτόνομο κιτ L3Harris παρέχει μια γρήγορη λύση για τον οπλισμό μη τακτικών οχημάτων (NTV) και ποικιλίας τακτικών οχημάτων, ενώ ενσωματώνει εξαρτήματα σε συγκεκριμένες προδιαγραφές.

Τάνκς για την Ουκρανία

Αυτή είναι η τελευταία παρτίδα τανκς της σοβιετικής εποχής, που θα σταλεί για να βοηθήσει το Κίεβο. Η Πολωνία, είχε προηγουμένως δωρίσει εκατοντάδες παλαιότερα T-72, ενώ η Σλοβενία ​​είχε παράσχει είκοσι οκτώ άρματα μάχης M-55S, μια εκσυγχρονισμένη έκδοση του T-55 .

 Οι ΗΠΑ ήταν επιφυλακτικές όσον αφορά την παροχή πιο σύγχρονων αρμάτων μάχης, ιδίως των M1 Abrams, από φόβους ότι η Ρωσία θα μπορούσε να κλιμακώσει τη σύγκρουση, εάν τα αμερικανικά MBT άρχιζαν να δρούν.

Ωστόσο, υπήρξαν και πρακτικοί προβληματισμοί, δηλαδή ότι η Ουκρανία χειριζόταν ήδη τα σοβιετικά άρματα μάχης και οι στρατιώτες της είναι εξοικειωμένοι με αυτό και είναι σε θέση να συντηρούν τα οχήματα. Οι δεξαμενές M1 Abrams καταναλώνουν επίσης καύσιμο και θα απαιτούσαν πρόσθετη εκπαίδευση.

«Η εισαγωγή ενός νέου κύριου άρματος μάχης είναι εξαιρετικά δαπανηρή και θα ήταν ένα τεράστιο εγχείρημα για τις ουκρανικές δυνάμεις. Επομένως, συνεχίζουμε να συζητάμε με τους συμμάχους και τους εταίρους μας, για να αξιολογήσουμε την ικανότητά μας σχετικά με το τι, μπορούμε να προσφέρουμε, όσον αφορά τις δυτικές πλατφόρμες θωράκισης. Αλλά αυτά τα τανκς, πιστεύουμε, θα κάνουν τη διαφορά στο πεδίο της μάχης», δήλωσε  η Αναπληρώτρια Γραμματέας Τύπου του Πενταγώνου Sabrina Singh .

Το T-72 MBT

Ένα πραγματικό προϊόν της παραδοσιακής σοβιετικής φιλοσοφίας σχεδιασμού, το T-72 πρωτοπαράγεται το 1971 και τέθηκε επίσημα στην υπηρεσία δύο χρόνια αργότερα. Οι Σοβιετικοί, αναζήτησαν μια φθηνότερη και πιο αξιόπιστη εναλλακτική λύση για το T-64, το οποίο αν και φιλόδοξο, αποδείχθηκε υπερβολικά περίπλοκο και ως αποτέλεσμα εντελώς αναξιόπιστο.

Έτσι, το T-72 αναπτύχθηκε χρησιμοποιώντας αποδεδειγμένα εξαρτήματα όπου ήταν δυνατόν, αλλά και βελτίωσε τη συσκευή όπου χρειαζόταν, ενώ παρουσίαζε εντελώς νέα χαρακτηριστικά μόνο όταν ήταν απαραίτητο. Το αποτέλεσμα, ήταν ένα τανκ που θα μπορούσε να περιγραφεί ως πολύ πιο «εξελικτικό» παρά «επαναστατικό».

Διέφερε επίσης από τα προηγούμενα σοβιετικά σχέδια δεξαμενών στο ότι, διέθετε χαμηλό προφίλ, το οποίο επιτεύχθηκε με την αναδιαμόρφωση της μεθόδου πλήρωσης του κύριου όπλου. Η υιοθέτηση ενός αυτόματου φορτωτή , ο οποίος μπορεί να τροφοδοτήσει το κανόνι λείας οπής των 125 mm σε οποιαδήποτε γωνία, επέτρεψε έναν πιο συμπαγή πυργίσκο. Το πλήρωμα μειώθηκε έτσι σε τρία αντί για τα συνηθισμένα τέσσερα μέλη του πληρώματος που βρίσκονταν σε σύγχρονες δεξαμενές.

https://youtu.be/epHse_R6dLk

Συνολικά 17.831 από τα αυθεντικά άρματα μάχης της σειράς T-72, κατασκευάστηκαν στη Σοβιετική Ένωση μέχρι την κατάρρευσή της το 1990.

Το Κίεβο ήταν ενθουσιασμένο από τα νέα ότι, τα ενισχυμένα τανκς θα έφταναν για να βοηθήσουν την πολεμική του προσπάθεια.

«Είμαι ευγνώμων στην Τσεχία, την Ολλανδία και τις ΗΠΑ για την κοινή τους απόφαση να παράσχουν 90 άρματα μάχης T-72 στην Ουκρανία. Τα πρώτα 26 επισκευασμένα και εκσυγχρονισμένα τανκ, θα φτάσουν μέσα στον επόμενο μήνα. Σας ευχαριστώ, φίλοι, για την ακλόνητη αλληλεγγύη σας προς την Ουκρανία», ανέφερε σε tweet ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα .

Οι ΗΠΑ έχουν δεσμεύσει περισσότερα από 18,9 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια, για την ασφάλεια στην Ουκρανία από την αρχή της κυβέρνησης Μπάιντεν τον Ιανουάριο του 2021, συμπεριλαμβανομένων 18,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη ρωσική εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Με ανησυχία παρακολουθούν οι Τούρκοι το σενάριο παραχώρησης των ελληνικών S-300 στην Αρμενία για την απόκτηση πυραύλων BARAK-MX ή Patriot PAC-3

Η ελληνική ηγεσία στοχεύει να είναι εντελώς απαλλαγμένη από όπλα ρωσικής προέλευσης-Η Τουρκική πλευρά ούτε να ακούσει...