Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ο Ερντογάν ανανέωσε την παραμονή των ΕΔ στο Ναγκόρνο Καραμπάχ-Τι σημαίνει για Ελλάδα;

"Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την παράταση της εντολής του στρατού της χώρας στο κατεχόμενο Άγκνταμ του Ναγκόρμνο-Καραμπάχ", είναι ο τίτλος άρθρου  Διεθνούς ΜΜΕ,του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα: 

"Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε την παράταση της εντολής του τουρκικού στρατού στο Άγκνταμ, το οποίο έχει καταληφθεί από τις ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν κατά τον δεύτερο πόλεμο του Ναγκόρνο-Καραμπάχ το 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το αντίστοιχο νομοσχέδιο που υπέγραψε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εγκρίθηκε την Τρίτη στην ολομέλεια του τουρκικού κοινοβουλίου.

Έτσι, η θητεία της τουρκικής στρατιωτικής αποστολής στο κατεχόμενο Άγκνταμ θα παραταθεί για έναν ακόμη χρόνο, αρχής γενομένης από τις 17 Νοεμβρίου.

Το κοινό ρωσοτουρκικό κέντρο παρακολούθησης όπου σταθμεύει ο τουρκικός στρατός «συνεχίζει με επιτυχία τις δραστηριότητές του», αναφέρει το έγγραφο.

«Η συνέχιση της αποστολής του τουρκικού στρατού στο κοινό κέντρο είναι απαραίτητη για τον αποτελεσματικό και εποικοδομητικό ρόλο της Τουρκίας στην περιοχή και είναι προς τα εθνικά της συμφέροντα», αναφέρει το πρακτορείο Anadolu.

Σύμφωνα με την τριμερή δήλωση του Νοεμβρίου 2020 που υπογράφηκε από το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία και τη Ρωσία για τον τερματισμό της σύγκρουσης, οι δραστηριότητες για τη διατήρηση της σταθερότητας στην περιοχή συνεχίζονται, δύμφωνα με τους Τούρκους.

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο πρώην σοβιετικών δημοκρατιών ήταν τεταμένες από το 1991, όταν ο Αρμενικός στρατός κατέλαβε το Καραμπάχ, παλαιότερα γνωστό ως Ναγκόρνο-Καραμπάχ, ένα έδαφος διεθνώς αναγνωρισμένο ως τμήμα του Αζερμπαϊτζάν.

Το φθινόπωρο του 2020, σε 44 ημέρες συγκρούσεων, το Αζερμπαϊτζάν απελευθέρωσε αρκετές πόλεις, χωριά και οικισμούς από την αρμενική κατοχή, καταλήγοντας σε μια εκεχειρία με τη μεσολάβηση της Ρωσίας. Η ειρηνευτική συμφωνία γιορτάζεται ως θρίαμβος στο Αζερμπαϊτζάν"

 

https://youtu.be/T6gVwSCaZYM

 

Η πρόσφατη τριμερής συνάντηση Ρωσίας-Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας ανησύχησε τον Ερντογάν

Πρόσφατα ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε αρχικά χωριστές και στη συνέχεια τριμερείς συνομιλίες στο Σότσι με τον Νικόλ Πασινιάν και τον Ιλχάμ Αλίεφ. «Πρέπει ακόμη να τερματίσουμε τη σύγκρουση», είπε.

Πριν από αυτό, η ρωσική πλευρά επέκρινε ανοιχτά τις προσπάθειες της Δύσης να παρέμβει στη διευθέτηση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν.

Αλλά και οι δύο προσκεκλημένοι διαβεβαίωσαν τον Πούτιν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για αυτό. Τόσο η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν εκτιμούν τις μεσολαβητικές προσπάθειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας και οι συμφωνίες που επετεύχθησαν στην Πράγα, σύμφωνα με τον Πασινιάν, δεν έρχονται σε αντίθεση με τις προτάσεις της Μόσχας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξήγησε με αρκετή λεπτομέρεια σε συνάντηση με μέλη της Λέσχης Valdai, ότι η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, θέλουν να συνάψουν μια συνθήκη ειρήνης μέχρι το τέλος του έτους.

Αλλά υπάρχουν δύο ανταγωνιστικά πλάνα, το ρωσικό και το δυτικό.

Η επιλογή της Δύσης ή της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τον Πούτιν, προβλέπει «αναγνώριση της κυριαρχίας του Αζερμπαϊτζάν στο Καραμπάχ συνολικά».

«Αν το πιστεύει η Αρμενία, εντάξει. Θα στηρίξουμε οποιαδήποτε επιλογή του αρμενικού λαού», τόνισε ο Πούτιν.

Μια εναλλακτική επιλογή είναι να οριστεί στη συμφωνία είτε ειδικό καθεστώς για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, είτε εγγυήσεις για τον αρμενικό πληθυσμό αυτής της περιοχής. Ωστόσο, οι συγκεκριμένες προτάσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας για αυτό το θέμα δεν έχουν δημοσιευθεί επίσημα πουθενά.

«Αν ο αρμενικός λαός και η αρμενική ηγεσία πιστεύουν ότι το Καραμπάχ έχει κάποιες ιδιαιτερότητες του και αυτό με κάποιο τρόπο πρέπει να συζητηθεί στο μέλλον συνθήκη ειρήνης, αυτό είναι επίσης δυνατό», είπε ο  Ρώσος Πρόεδρος.

Σημείωσε ότι όλες οι προβλέψεις της Συνθήκης θα πρέπει να είναι αποδεκτές από το Αζερμπαϊτζάν και "αυτό είναι ένα πολύ περίπλοκο, ειλικρινά, δύσκολο ζήτημα".

Βάσει αυτής της μεσολαβητικής θέσης, οι διαπραγματεύσεις στο Σότσι είχαν την εξής δομή.

Αρχικά, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είχε ξεχωριστή συνάντηση με τον Νικόλ Πασινιάν.

Ο Πασινιάν ήταν λακωνικός στο ανοιχτό μέρος και εξέφρασε μόνο την ελπίδα ότι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων θα ήταν δυνατό «να βρεθούν τα βασικά σημεία που θα επέτρεπαν να προχωρήσουμε μπροστά».

«Αυτή η σύγκρουση συνεχίζεται εδώ και δεκαετίες, επομένως πρέπει να τελειώσει κάποια στιγμή», είπε.

Από την απάντηση του Πασινιάν προέκυψε ότι το Ερεβάν έχει «κόκκινες γραμμές», χωρίς συμφωνίες για την τήρηση των οποίων οι διαπραγματεύσεις είναι απίθανο να πετύχουν.

Πρόκειται, πρώτον, για την αποχώρηση των στρατευμάτων του Αζερμπαϊτζάν, τα οποία τον Μάρτιο του 2022 «εισέβαλαν στη ζώνη ευθύνης των Ρώσων ειρηνευτικών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ» και στις 13 Σεπτεμβρίου κατέλαβαν  νέα κυρίαρχα εδάφη της Αρμενίας.

Ένα άλλο θέμα αρχής για την αρμενική πλευρά είναι οι προϋποθέσεις για την απεμπλοκή των περιφερειακών επικοινωνιών. 

Το Ερεβάν επιμένει ότι ο δρόμος που συνδέει τις δυτικές περιοχές του Αζερμπαϊτζάν με το Ναχιτσεβάν (ο λεγόμενος διάδρομος Zangezur), πρέπει να βρίσκεται υπό τον πλήρη έλεγχο των αρμενικών αρχών και να λειτουργεί σύμφωνα με τους αρμενικούς νόμους.

Τις λειτουργίες ελέγχου, σύμφωνα με τον ίδιο, θα μπορούσε να αναλάβει η συνοριακή υπηρεσία της FSB της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Ο Πασινιάν είπε επίσης στον Πούτιν για την ανάγκη δημιουργίας ενός μηχανισμού ασφαλείας που δεν θα επιτρέψει στο Αζερμπαϊτζάν να συνεχίσει να εισβάλλει στο έδαφος της Αρμενίας.

Υπενθύμισε ότι  η τριμερής επιτροπή για την οριοθέτηση των συνόρων θα έπρεπε να είχε ορίσει έναν  τέτοιο μηχανισμό. Αλλά αυτό δεν πραγματοποιήθηκε και η επιτροπή δεν μπόρεσε να σταματήσει την επιθετικότητα του Αζερμπαϊτζάν.

Ο Πασινιάν δεν αποκάλυψε δημόσια την ουσία των προτάσεων για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τις οποίες η ρωσική πλευρά παρουσίασε στο προσχέδιο εγγράφου, «σχετικά με τις βασικές αρχές και τις παραμέτρους για τη δημιουργία διακρατικών σχέσεων» μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν.

Ωστόσο, τόνισε: α) είναι αποδεκτά για το Ερεβάν, β) δεν έρχονται σε αντίθεση με τις συμφωνίες που επετεύχθησαν στις 6 Οκτωβρίου στην Πράγα. (Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τον Πασινιάν, δεν υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ της ρωσικής και της εκδοχής της  Ουάσιγκτον για την υπογραφή συνθήκης ειρήνης.

 «Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της Πράγας, καθοδηγήθηκα από τις δημόσιες δηλώσεις σας για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ», διαβεβαίωσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Κεκλεισμένων των θυρών, οι ρωσοαζερικές διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν για περίπου μία ώρα, μετά την οποία ο Ιλχάμ Αλίεφ είχε την ευκαιρία να δηλώσει τις «κόκκινες γραμμές» του.

Να σημειωθεί ότι σε σύγκριση με τον Πασινιάν, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν φαινόταν πολύ πιο σίγουρος και χαλαρός.

Ωστόσο, η δημόσια ανακοίνωσή του, άφησε ελάχιστες ελπίδες ότι «ορισμένες ιδιαιτερότητες» του Ναγκόρνο-Καραμπάχ θα μπορούσαν να εγγραφούν σε μια συνθήκη ειρήνης, όπως πρότεινε ο Βλαντιμίρ Πούτιν στο Φόρουμ Valdai.

Το κύριο πρόβλημα είναι ότι  ο Αλίεφ δεν πιστεύει καθόλου ότι το καθεστώς του Ναγκόρνο-Καραμπάχ πρέπει να συζητηθεί τώρα ή σε κάποιο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. «Η σύγκρουση του Καραμπάχ είναι ήδη ιστορία. Επιλύθηκε πριν από δύο χρόνια και δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουμε εδώ», τόνισε.

Μετά τη συνάντηση με τον Αλίεφ, οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν σε τριμερή μορφή.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι την παραμονή της συνάντησης του Σότσι, πραγματοποιήθηκε μια συγκέντρωση χιλιάδων στο Στεπανακέρτ, οι συμμετέχοντες της οποίας δήλωσαν ότι η παγκόσμια κοινότητα πρέπει να αναγνωρίσει το δικαίωμα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ (Αρτσάχ) στην ανεξαρτησία και την αυτοδιάθεση. Παρόμοια συναισθήματα, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, έχει και η συντριπτική πλειοψηφία των Αρμενίων πολιτών.

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαπιστώνονται τα εξής:

1. Η Τουρκία αρχής γενομένης της 17ης Νοεμβρίου και για χρονικό διάστημα 1 έτους παρέτεινε την παραμονή των τουρκικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ , στο  κοινό ρωσοτουρκικό κέντρο παρακολούθησης που υφίσταται εκεί μετά το τέλος του πολέμου μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων.

2. Το status του ζωτικότατου για τα συμφέροντα Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν του  διάδρομου Zangezur, αλλά και του Ναγκόρνο Καραμπάχ συνολικά εξακολουθεί να αποτελεί σημείο διαφωνίας μεταξύ Αζέρων-Αρμενίων.

Οι Αρμένιοι επιθυμούν όπως ο εν λόγω διάδρομος τελεί  υπό τον πλήρη έλεγχο των αρμενικών αρχών και να λειτουργεί σύμφωνα με τους αρμενικούς νόμους, ενώ θα πρέπει να εξεταστεί το δικαίωμα του Ναγκόρνο-Καραμπάχ (Αρτσάχ) στην ανεξαρτησία και την αυτοδιάθεση.

Αντιθέτως Τούρκοι και Αζέροι δεν συζητούν τίποτε απο αυτά θεωρώντας το θέμα λήξαν ως αποτέλεσμα του πολέμου.

Συνεπώς υπάρχει μεγάλη πιθανότητα εκ νέου έναρξη των εχθροπραξιών μεταξύ Αζέρων και Αρμενίων και γιαυτό ο Ερντογάν ανανέωσε για ένα χρόνο την παραμονή των τουρκικών δυνάμεων στο Ναγκόρνι Καραμπάχ.

Το τουρκικό στρατιωτικό  "άπλωμα"

Βλέποντας την "μεγάλη εικόνα", αναφορικά με την τουρκική στρατιωτική παρουσία Διεθνώς, διαπιστώνουμε ότι οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, εξακολουθούν να έχουν ισχυρή παρουσία την οποία θα διατηρήσουν και το 2023, στα κατεχόμενα στην Κύπρο, στη Συρία, στο Β. Ιράκ, στην Λιβύη όπου επιχειρούν να αναβαθμίσουν την παρουσία τους ακόμη περισσότερο και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Εκτός αυτών διατηρούν βάση στη Σομαλία, Αλβανία και  διατηρούν δυνάμεις και στο Κατάρ.

Τέλος απειλούν την Ελλάδα με πόλεμο και κατάληψη των νησιών του Αιγαίου.

Το ερώτημα είναι αν έχει τις στρατιωτικές δυνατότητες η Τουρκία για όλα τα παραπάνω και το κυριότερο αν μπορεί "να πολεμήσει με την Ελλάδα", η οποία δεν έχει καμία σχέση από πλευράς στρατιωτικής ισχύος και Συμμαχιών, με τις παραπάνω χώρες οι οποίες ήταν ανίχυρες.

Εκτίμησή μας είναι πως η Τουρκία αν αποτολμήσει το απονενοημένο να επιτεθεί κατά της Ελλάδας,  θα πληρώσει βαρύτατο τίμημα και  πως μετά από κάτι τέτοιο, σε τίποτε η χώρα του Ερντογάν δεν θα θυμίζει την σημερινή....

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ