Ένοπλες Συρράξεις

Νέο κρυφό Κινέζικο drone: Ένα μυστηριώδες drone που μπορεί να είναι το “άπιαστο” Star Shadow (Βίντεο)

Ο μυστηριώδης σχεδιασμός του drone, φαίνεται να έχει κάποιες ομοιότητες στο σχέδιο με το Northrop Grumman X-47B , ένα ζευγάρι πειραματικών μη επανδρωμένων οχημάτων μάχης (UCAV) μεγέθους μαχητικού, που έχουν πλέον αποσυρθεί . Ότι κι αν είναι, προσομοιάζει με μια πληθώρα drones που τώρα πετούν ή αναπτύσσονται στην Κίνα.

Εκ πρώτης όψεως, το drone στο βίντεο μοιάζει πολύ με το Star Shadow , το οποίο είναι ένα σχέδιο ιπτάμενου φτερού με ένα τροποποιημένο φτερό «cranked kite». Ωστόσο, η θολή φύση του αρχικού πλάνου καθιστά δύσκολο τον προσδιορισμό πολλών λεπτομερειών.

Το  the-war-zone, αναφέρει οτι πράγματι, είναι δύσκολο να μετρηθεί ακόμη και η κλίμακα του ιπτάμενου οχήματος που φαίνεται στο βίντεο, το οποίο μπορεί επίσης, να δείχνει κάποιο είδος δοκιμαστικού δείγματος μειωμένου μεγέθους ή ραδιοελεγχόμενο μοντέλο που θα μπορούσε να συσχετιστεί με το Star Shadow ή με άλλα έργα εξ ολοκλήρου.

 Το Star Shadow, είναι ένα έργο της ελάχιστα γνωστής κινεζικής εταιρείας Star UAV System, με έδρα το Chengdu. Αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά σε μορφή μοντέλου στο Airshow της Σιγκαπούρης το 2018.

Τα δημοσιευμένα δεδομένα για το Star Shadow, περιλαμβάνουν άνοιγμα φτερών λίγο κάτω από 50 πόδια, μήκος 23 πόδια, οροφή 50.000 ποδιών και αντοχή 12 ωρών. Το μεικτό βάρος απογείωσης είναι 9.000 λίβρες και το drone λέγεται ότι, μπορεί να μεταφέρει ωφέλιμο φορτίο 900 λιβρών. Το Star Shadow τροφοδοτείται από ένα ζευγάρι κινητήρες turbofan TWS800, με χαμηλές παρατηρήσιμες εισαγωγές και εξατμίσεις, στην επάνω πλευρά της ατράκτου.

Το Star Shadow, μαζί με μια αυξανόμενη οικογένεια μη επανδρωμένων drones, ενσωματώνει μια πολύ πιο προηγμένη σχεδιαστική ιδέα από τα υπάρχοντα επιχειρησιακά κινεζικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης, τα οποία, κατά κύριο λόγο, τείνουν να είναι αναμφισβήτητα μη stealth σχέδια. Στη διαδικασία, ωστόσο, η Κίνα έχει αναπτύξει μεγάλη εμπειρία με αυτούς τους τύπους drones και έχει κερδίσει προσοδοφόρες παραγγελίες εξαγωγής , ειδικά με τη σειρά Caihong ή Rainbow, εκμεταλλευόμενη ένα σαφές κενό στην αγορά.

Οι πρώτες αναφορές ανέφεραν ότι, το Star Shadow προσφερόταν για εξαγωγή, αλλά δεν υπήρχαν επίσημες πληροφορίες σχετικά με τα σχέδια -αν υπάρχουν- του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLA) για το UCAV. Εκείνη την εποχή, είχε προταθεί ότι η πρώτη πτήση είχε προγραμματιστεί για το 2019, αλλά δεν υπάρχουν προηγούμενα στοιχεία ότι είχε πραγματικά πετάξει.

Μια άλλη πιθανότητα που έχει προβληθεί από πολλούς διαδικτυακούς παρατηρητές είναι ότι, το drone στο βίντεο είναι το CH-7 ή Caihong-7. Αυτό αναπτύχθηκε από την κρατική China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC), συγκεκριμένα από το 11ο Ινστιτούτο Ερευνών της. Μια πλήρους κλίμακας μακέτα αυτού του drone, παρουσιάστηκε στο Zhuhai Air Show το 2018, όπου τράβηξε μεγάλη προσοχή.

Οι προδιαγραφές του CH-7 περιλαμβάνουν μήκος περίπου 33 πόδια, άνοιγμα φτερών 72 πόδια, μέγιστο βάρος απογείωσης 14,3 τόνους και τελική ταχύτητα 0,75 Mach.

Άλλα βασικά χαρακτηριστικά του CH-7, περιλαμβάνουν μια ραχιαία τοποθετημένη εισαγωγή για τον κινητήρα του turbofan και εσωτερικά καταλύματα για όπλα και άλλα ωφέλιμα φορτία, γεγονός που αντικατοπτρίζει ότι, προορίζεται να αναλάβει αποστολές κρούσης και αναγνώρισης σε έναν πιο παραδοσιακό ρόλο μη επανδρωμένου αεροσκάφους μάχης (UCAV).

Πράγματι, όταν αποκαλύφθηκε, το CH-7 περιγράφηκε ως ένα αεροσκάφος μάχης stealth μεγάλου υψόμετρου, μεγάλης αντοχής, ο επικεφαλής σχεδιαστής του Shi Wen είπε ότι το αεροσκάφος θα μπορούσε να «πετά πολλές ώρες, να ανιχνεύει και να χτυπά τον στόχο όταν είναι απαραίτητο».

Ωστόσο, το drone στο βίντεο που εμφανίστηκε πρόσφατα, φαίνεται απίθανο να είναι ένα CH-7 με βάση την κάτοψη της μακέτας που παρουσιάστηκε το 2018.

Υπήρξαν ακόμη προτάσεις ότι το drone στο βίντεο θα μπορούσε να είναι ένα μικρότερο σχέδιο drone στόχου, δηλαδή το Aviation Industry Corporation of China (AVIC) CS-550T , το οποίο έχει άνοιγμα φτερών μόλις 18 πόδια. Είναι σχεδιασμένο να μεταφέρει ωφέλιμα φορτία αποστολής άνω των 100 λιβρών, συμπεριλαμβανομένων ηλεκτρονικών συσκευών παρεμβολής και υπέρυθρων φωτοβολίδων.

Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, το CS-550T προορίζεται για την προσομοίωση διαφόρων τακτικών επιχειρήσεων για την υποστήριξη δοκιμών όπλων και εκπαίδευσης μάχης, μέρος μιας όλο και πιο εξελιγμένης σειράς εκπαιδευτικών βοηθημάτων και προσομοιώσεων που διατίθενται στο PLA.

Συνολικά, η Κίνα είναι σαφώς απασχολημένη με την ανάπτυξη stealthy drones, καθώς και με τη βελτίωση των χαμηλών παρατηρήσιμων χαρακτηριστικών υπαρχουσών πλατφορμών όπως το GJ-11 Sharp Sword, ένα άλλο σχέδιο, με ιπτάμενα φτερά βελτιστοποιημένο για μάχες υψηλότερης απόδοσης. Ακόμη και το μικρότερο Tian Ying βρίσκεται σε ενεργές δοκιμές προηγμένων πτήσεων.

Το γεγονός ότι, τα περισσότερα από αυτά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη stealth, φαίνεται να περιλαμβάνουν αποστολές κρούσης ως βασικό μέρος του επιχειρησιακού τους προφίλ είναι αξιοσημείωτο, ειδικά αν ληφθεί υπόψη η έλλειψη ισοδύναμων πλατφορμών (για τις οποίες γνωρίζουμε, τουλάχιστον) στον στρατό των ΗΠΑ. 

Αν και δεν είναι διαθέσιμες λεπτομέρειες για τα όπλα και τους αισθητήρες που προορίζονται για το Star Shadow και το CH-7, το GJ-11, το οποίο είναι σε γενικές γραμμές παρόμοιο στην ιδέα, φέρεται να μπορεί να μεταφέρει δύο πυρομαχικά κατηγορίας 2.000 λιβρών σε εσωτερικούς κόλπους. 

Αν και δεν είναι σαφές πόσο έχει προχωρήσει η ανάπτυξη είτε στο Star Shadow είτε στο CH-7, το γεγονός ότι προωθήθηκαν για εξαγωγή είναι, από μόνο του, μια σημαντική κίνηση από την Κίνα, που τονίζει τη φιλόδοξη θέση της σε αυτόν τον τομέα.

Ενώ έχουν εκφραστεί ορισμένες ανησυχίες σχετικά με την ποιότητα ορισμένων κινεζικών εξαγωγών drone, το γεγονός ότι δεν δεσμεύεται από το καθεστώς ελέγχου τεχνολογίας πυραύλων , το οποίο περιορίζει τις εξαγωγές πυραύλων και άλλων μη επανδρωμένων οχημάτων και είναι γενικά πιο ανοιχτό στην πώληση όπλων χωρίς πολιτική συνθήκες, είναι καθοριστικής σημασίας.

Ανεξάρτητα από την πραγματική ταυτότητα του οχήματος, που εμφανίζεται σε αυτό το τελευταίο βίντεο, δεν είναι μέχρι στιγμής μυστικό ότι η Κίνα προχωρά με την ανάπτυξη stealth  μη επανδρωμένων αεροσκαφών καθώς και drones, όλων των τύπων.

Ενώ η Κίνα διεξάγει, ως ένα βαθμό, αυτή τη δραστηριότητα με πιο δημόσιο τρόπο από τις Ηνωμένες Πολιτείες , είναι ωστόσο πολύ σημαντικό ότι το Πεκίνο άρχισε προφανώς να επικεντρώνεται σε αυτό το έργο, την ίδια στιγμή που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν προφανώς το ενδιαφέρον τους.

Εκτός από το πραγματικό υλικό των drone, είναι εξίσου σημαντικό να σημειωθεί ότι η Κίνα αναπτύσσει έντονα την αρχιτεκτονική που θα επιτρέψει τελικά στα UCAV να χρησιμοποιηθούν τόσο ως αυτόνομα, δικτυωμένα σμήνη , αλλά και ως συνοδοί «πιστοί πτερύγων» σε επανδρωμένα αεροσκάφη μάχης.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ