Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Αυτός είναι ο οδικός χάρτης τριών κύριων σημείων που συμφώνησαν ΗΠΑ-Ρωσία για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία

Είναι γνωστό ότι Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι ξεκίνησαν χθες Τρίτη διπλωματικές συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία, χωρίς να παρευρίσκονται  σε αυτές Ουκρανοί αξιωματούχοι 

Οι ομάδες, με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο και τον Ρώσο ομόλογό του, υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, αναζητούν όρους για μια ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία, ενώ παράλληλα διαπραγματεύονται μια πιθανή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συμφωνία πλαίσιο ΗΠΑ-Ρωσίας που οδηγεί στην υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας

Σύμφωνα με Διεθνές  Αμερικανικό ΜΜΕ, φίλα προσκείμενο προς τον  Πρόεδρο των ΗΠΑ Τράμπ, έχει προταθεί ένα πλαίσιο που θα μπορούσε να περιλαμβάνει, κατάπαυση του πυρός, εκλογές στην Ουκρανία ακολουθούμενες από την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τάμι Μπρους επιβεβαίωσε επίσης ότι η ομάδα του Ρούμπιο συμφώνησε να «θέσει τις βάσεις για συνεργασία» με τη Ρωσία σε διάφορα θέματα εκτός από την Ουκρανία.

Συμφώνησαν επίσης να διορίσουν «ομάδες υψηλού επιπέδου» για να αρχίσουν να εργάζονται για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Αναφορές από πολλές ξένες διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι ο εξαναγκασμός της Ουκρανίας να διεξαγάγει νέες εκλογές θα μπορούσε να είναι βασικό μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ρωσία πιστεύουν ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskyy έχει μικρές πιθανότητες να επανεκλεγεί, λένε οι πηγές.

Ο Πούτιν θέλει αλλαγή ηγεσίας στην Ουκρανία

«Ο Πούτιν αξιολογεί την πιθανότητα εκλογής προέδρου-μαριονέτα ως αρκετά υψηλή και είναι επίσης πεπεισμένος ότι οποιοσδήποτε υποψήφιος εκτός από τον σημερινό Πρόεδρο της Ουκρανίας θα είναι πιο ευέλικτος και έτοιμος για διαπραγματεύσεις και παραχωρήσεις», ανέφεραν οι διπλωματικές πηγές σε ανάγνωση της συνάντησης.

Ο Ζελένσκι είπε ότι η χώρα του δεν θα δεχόταν ποτέ ειρηνευτικούς όρους που διαπραγματεύθηκαν οι ΗΠΑ και η Ρωσία χωρίς τη συμμετοχή της Ουκρανίας.

Ο Τραμπ έχει δεσμευτεί ότι η Ουκρανία θα συμμετάσχει στην ευρύτερη διαδικασία.

Ο απεσταλμένος του Τραμπ, Στιβ Γουίτκοφ, τόνισε την Κυριακή ότι η εν εξελίξει συνάντηση στο Ριάντ αφορά περισσότερο την «οικοδόμηση εμπιστοσύνης» παρά την εξέταση των λεπτομερειών μιας πραγματικής ειρηνευτικής συμφωνίας.

Ο Ζελένσκι προέτρεψε τον Τραμπ να μην εμπιστευτεί τον Πούτιν σε τηλεφωνική επικοινωνία την περασμένη εβδομάδα.

«Είπα ότι ο Πούτιν είναι ψεύτης», είπε ο Ζελένσκι στον Τράμπ, ο οποίος απάντησε «νομίζω ότι αισθάνομαι ότι είναι έτοιμος για αυτές τις διαπραγματεύσεις». Και του είπα στη συνέχεια : «Όχι, είναι ψεύτης, δεν θέλει ειρήνη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Ουκρανός Πρόεδρος πιστεύει ότι ο Πούτιν «φοβάται λίγο» τον Τραμπ

Από τις συνομιλίες της Τρίτης αποκλείονται επίσης οποιοιδήποτε Ευρωπαίοι εκπρόσωποι, μια αξιοσημείωτη απουσία δεδομένης της αυστηρής επίπληξης των Ευρωπαίων συμμάχων που δέχθηκε ο Αντιπρόεδρος JD Vance στη Διάσκεψη για την Ασφάλεια του Μονάχου την περασμένη εβδομάδα.

Ορισμένοι Ευρωπαίοι σύμμαχοι παίρνουν το σύνθημα, με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Κίρ Στάρμερ, να ανακοινώνει ότι είναι πρόθυμος να τοποθετήσει βρετανικά στρατεύματα στο έδαφος στην Ουκρανία για να διασφαλίσει την ασφάλειά της ως μέρος μιας ειρηνευτικής συμφωνίας.

«Δεν το λέω επιπόλαια», έγραψε στην Daily Telegraph. «Αισθάνομαι πολύ βαθιά την ευθύνη που συνεπάγεται το ενδεχόμενο να τεθούν σε κίνδυνο Βρετανοί στρατιώτες και γυναίκες».

«Όμως, οποιοσδήποτε ρόλος στη βοήθεια για την εξασφάλιση της ασφάλειας της Ουκρανίας βοηθά στη διασφάλιση της ασφάλειας της ηπείρου μας και της ασφάλειας αυτής της χώρας», πρόσθεσε.

Οι επόμενες κινήσεις Τράμπ-Πούτιν

Κατόπιν των παραπάνω, εκτιμούμε τα ακόλουθα για την συνέχεια:

Ο Πούτιν εν γνώσει των ΗΠΑ θα συνεχίσει με ιδιαίτερη σφοδρότητα τις επιθετικές επιχειρήσεις σε όλο το μέτωπο, με κέντρο βαρύτητας το Κούρσκ, με απώτερο σκοπό την εκδίωξη των Ουκρανών από τα Ρωσικά εδάφη.

Με τον τρόπο αυτό  ο Πούτιν θέλει να αποστερήσει από τον Ζελένσκι την δυνατότητα  στα πλαίσια της ειρηνευτικής διαδικασίας να ανταλλάξει Ρωσικά εδάφη που θα κατείχαν οι Ουκρανοί στο Κούρσκ , με Ουκρανικά εδάφη που κατέλαβε ο Ρωσικός στρατός στην Ανατολική Ουκρανία (Ντονμπάς)-Κριμαία-Μαριούπολη, με πιθανόν μικρές εδαφικές παραχωρήσεις σε περιοχές στο Νικολάγιεφ και στο Χάρκοβο. 

O Πρόεδρος των ΗΠΑ Τράμπ,  από την πλευρά του ,εφόσον καταλήξει σε συμφωνία με τον Πούτιν -κάτι που αναμένουμε σχεδόν σίγουρο ότι θα γίνει- θα "περάσει" τους όρους στον Ζελένσκι, προκειμένου να γίνουν καταρχήν δεκτοί και στη συνέχεια να ακολουθηθούν τα τρία στάδια, δηλαδή κατάπαυση του πυρός, εκλογές στην Ουκρανία ακολουθούμενες από την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας.

Εδώ θα χρησιμοποιήσει ο γνωστός για την ωμότητα του Τράμπ την απειλή στο Ζελένσκι, ή τοις δέχεσε ή άρω άμεσα την στρατιωτική υποστήριξη μου προς τη χώρα σου.

Παράλληλα ο Τράμπ ψάχνει να βρει τον Ουκρανό αχυράνθρωπο που θα θελήσει με αντάλλαγμα την διακυβέρνηση της Ουκρανίας, να δεχθεί τα ήδη  συμφωνηθέντα με τους Ρώσους, αφού κατά την άποψή μας, αυτά δεν θα γίνουν αποδεκτά από τον Ζελένσκι.

Εδώ παίζει σενάριο σπίλωσης του Ζελένσκι για διαφθορά -σπατάλη χρημάτων ώστε αυτός να εκπέσει από το αξίωμά του κατόπιν εσωτερικών αντιδράσεων υποκινουμένων από τις ΗΠΑ.

Με τον τρόπο αυτό θα ανοίξει ο δρόμος προς τις Ουκρανικές εκλογές με τον Ζελένσκι να τις χάνει σίγουρα και την επιβολή τελικά της ειρήνης στην πολύπαθη Ουκρανία, όπως την έκοψαν και την έραψαν Πούτιν και Τράμπ. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ