Κουρασμένος και ανάστατος εμφανίστηκε ο Ζελένσκι στη συνέντευξη Τύπου για τον πόλεμο της Ουκρανίας με τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη.
Αγανακτισμένος ο Ζελένσκι από τις κινήσεις Τράμπ
Και όχι άδικα, αφού βιώνει έναν πρωτόγνωρο παραγκωνισμό από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τράμπ και την κυβέρνησή του, η οποία πραγματοποιεί συναντήσεις με Ρώσους αξιωματούχους στη Σαουδική Αραβία, για την Ουκρανία και τον τερματισμό του πολέμου.
«Θέλουμε όλα να είναι δίκαια και να μην αποφασίζει κανείς τίποτα για το πώς θα τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία πίσω από την πλάτη μας», είπε. «Δεν μπορείτε να πάρετε αποφάσεις χωρίς την Ουκρανία για το πώς θα τερματίσετε τον πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε.
Μη προσκληθείς στις συνομιλίες στο Ριάντ από την αμερικανική κυβέρνηση Τραμπ ,ο Ζελένσκι είπε κατηγορηματικά ότι η Ουκρανία άκουσε για τη συνάντηση από τις ειδήσεις, ενώ ο Ουκρανός Πρόεδρος προσπαθεί να διασφαλίσει ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δεν προβαίνει σε επιζήμιες συμφωνίες με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν πίσω από την πλάτη του.
Στο μεταξύ, με τις ΗΠΑ να θεωρούνται ευρέως ως ένας ολοένα και πιο αναξιόπιστος σύμμαχος της Ουκρανίας, ο Ζελένσκι προσπάθησε να ζητήσει τη στήριξη ενός από τους πιο αξιόπιστου συμμάχου του.
Ο Ουκρανός Πρόεδρος ζητάει βοήθεια από την Τουρκία
Αυτό θα είχε στο μυαλό του καθώς επισκέφθηκε τον Ερντογάν, αν και ο απρόβλεπτος Τούρκος ηγέτης, ανυπομονεί να βελτιώσει τις σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον, ενώ έχει προσπαθήσει να διατηρήσει καλές σχέσεις τόσο με το Κίεβο όσο και με τη Μόσχα καθ' όλη τη διάρκεια του πολέμου.
Ένας τρόπος με τον οποίο το έκανε ο Ερντογάν είναι να μην εγκρίνει τις κυρώσεις των ΗΠΑ για την υπονόμευση των πολεμικών φιλοδοξιών του Κρεμλίνου και από την άλλη, να εμμένει στη θέση του για σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, τονίζοντας πως είναι αδιαμφισβήτητες.
Η Άγκυρα, εν τω μεταξύ, συνεχίζει να δηλώνει πως είναι ο ιδανικός τόπος για τυχόν επερχόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των δύο γειτόνων της στη Μαύρη Θάλασσα.
Δηλώσεις με νόημα από τον Ερντογάν
Καθισμένος δίπλα στον Ζελένσκι στη συνέντευξη Τύπου στην Κωνσταντινούπολη, ο Ερντογάν είπε:
«Η χώρα μας είναι ιδανικός οικοδεσπότης για τις διαπραγματεύσεις που είναι πιθανό να ξεκινήσουν μεταξύ Ρωσίας, Ουκρανίας και Ηνωμένων Πολιτειών.
Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον κ. Ζελένσκι, δήλωσα ότι η Τουρκία υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Ταυτόχρονα, τόνισα ότι θα παρέχουμε οποιαδήποτε υποστήριξη για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την εδραίωση βιώσιμης ειρήνης. Αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει".
Οι ένοπλες χερσαίες δυνάμεις της Τουρκίας, οι μεγαλύτερες στο ΝΑΤΟ μετά από αυτές των ΗΠΑ, έχουν γίνει αντικείμενο συζήτησης στους ευρωπαϊκούς πολιτικούς κύκλους ως μέλη του «παιχνιδιού πολέμου» της ΕΕ σε κάθε μελλοντική υποθετική επέκταση της σύγκρουσης.
Φαίνεται ότι υπάρχει κάποιο μήνυμα από την Άγκυρα ότι η Ευρώπη, με ένοπλες δυνάμεις που σε μεγάλο μέγεθος δεν ταιριάζουν με αυτές της Ρωσίας, θα πρέπει να αναζητήσει μια στενότερη συμφωνία άμυνας και ασφάλειας με την Τουρκία, σε αντάλλαγμα για την οποία θα πρέπει να προωθήσει την από καιρό παγωμένη τουρκική αίτηση για ένταξη στο ευρωπαϊκό μπλοκ.
Ζελένσκι: ΕΕ-Ηνωμένο Βασίλειο-Τουρκία και Ουκρανία έχουν λόγο για τον τερματισμό του πολέμου
Σε περαιτέρω δηλώσεις στα συγκεντρωμένα μέσα ενημέρωσης, ο Ζελένσκι επανέλαβε ότι η Ουκρανία πρέπει να έχει θέση στο τραπέζι σε οποιεσδήποτε ειρηνευτικές συνομιλίες, λέγοντας:
«Η Ουκρανία, η Ευρώπη με την ευρεία έννοια -και αυτό περιλαμβάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Τουρκία και το Ηνωμένο Βασίλειο- θα πρέπει να εμπλακούν στις συνομιλίες και στην ανάπτυξη των απαραίτητων εγγυήσεων ασφαλείας με την Αμερική.
Θέλουμε όλα να είναι δίκαια και να μην αποφασίζει κανείς τίποτα πίσω από την πλάτη μας... Δεν προσκληθήκαμε σε εκείνη τη ρωσοαμερικανική συνάντηση στη Σαουδική Αραβία. Ήταν έκπληξη για εμάς όπως και για πολλούς άλλους ανθρώπους. Το μάθαμε από τα μέσα ενημέρωσης."
Για το μέλλον του ουκρανικού εδάφους που κατέχει η Ρωσία, πρόσθεσε: «Όσο δύσκολο κι αν είναι για εμάς, η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει νομικά τα μέρη που κατέχει η Ρωσία. Η ανατολή είναι δική μας, η Κριμαία είναι δική μας , όπως και όλες οι άλλες πόλεις και χωριά που είναι σημαντικά για εμάς».
Η Ελλάδα σε ρόλο θεατή θα "πληρώσει το μάρμαρο"
Τι θα σημαίνει για την Ελλάδα η συμμετοχή της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία;
Σε τέτοια περίπτωση η Τουρκία θα βγει άκρως αναβαθμισμένη, βελτιώνοντας τις σχέσεις της με ΗΠΑ και Ρωσία, την ώρα που η χώρα μας, έχει κάκιστες σχέσεις με την Μόσχα και τις σχέσεις της με τον Τράμπ να τελούν υπό διερεύνηση.
Παράλληλα η Άγκυρα θα αναβαθμίσει τις σχέσεις της με Ουκρανία αλλά και ΕΕ, αναζητώντας μια συμφωνία άμυνας και ασφάλειας με αυτήν με στόχο την ένταξη στον Ευρωστρατό και συμμετοχή στην ενιαία Ευρωπαίκή αμυντική βιομηχανία, ζητώντας παράλληλα ως αντάλλαγμα την προώθηση της από καιρό παγωμένης αίτησης της για ένταξη στο ευρωπαϊκό μπλόκ.
Τα παραπάνω σημαίνουν για τη χώρα μας, την απαρχή ακόμη σοβαρότερων προβλημάτων ασφαλείας σε σχέση με την Τουρκία, η οποία θα έχει την τουλάχιστον αδιάφορη στάση του επιχειρηματία Τράμπ στην επιθετική στάση-επιδιώξεις απέναντί μας, αλλά και την "κατανόηση" των Ευρωπαίων εταίρων μας, αφού η Άγκυρα θα μπει στον αμυντικό πυρήνα των Βρυξελλών.