Ο ιδρυτής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ World Economic Forum (WEF) ο Κλάους Σβαμπ, δήλωσε στη Σύνοδο Κορυφής της Παγκόσμιας Διακυβέρνησης, ότι γράφει ένα νέο βιβλίο για την «Έξυπνη Εποχή», στην οποία η οικονομία θα βασίζεται στη «γνώση, τα δεδομένα και τις έξυπνες γνώσεις». Αυτό αναφέρθηκε από το The Sociable.
Στην ομιλία του στη 12η ετήσια Σύνοδο Κορυφής της Παγκόσμιας Κυβέρνησης στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, η οποία ονομάζεται πλέον «Διακυβέρνηση στην Έξυπνη Εποχή», ο Σβαμπ δήλωσε ότι αυτό που διακρίνει την «Έξυπνη Εποχή» από τις προηγούμενες αγροτικές και βιομηχανικές εποχές είναι ότι η μετάβαση προς αυτή την «Νέα Ευφυή Εποχή» κινείται με ταχύτατο, επιθετικό ρυθμό, ενώ οι δύο προηγούμενες επαναστάσεις ήταν γραμμικές και χρειάστηκαν γενιές επί γενεών για να διανύσουν την πορεία τους, και επομένως υπήρχε χρόνος προσαρμογής.
«Μετακινούμαστε από τη βιομηχανική εποχή στην Νέα Έξυπνη Εποχή», δήλωσε ο Σβαμπ. «Αυτή η μετάβαση στη Νέα Ευφυή Εποχή θα μπορέσει να επιτευχθεί, και τα αναφυόμενα προβλήματα να αντιμετωπιστούν μόνο αν όλοι οι παράγοντες της παγκόσμιας κοινωνίας συνεργαστούν».
«Παρόμοια, όπως ακριβώς μεταβήκαμε από τη γεωργική εποχή στη βιομηχανική εποχή, τώρα μετακινούμαστε, μετασχηματιζόμαστε ταχύτατα από τη βιομηχανική εποχή στην «Έξυπνη Νέα Εποχή», αλλά υπάρχει μεγάλη διαφορά από την πρώτη μετάβαση στην οποία η προσαρμογή των ανθρώπων πραγματοποιούνταν σιγά-σιγά, βαθμιαία, σε πολλές γενιές», δήλωσε ο Σβαμπ.
Για τον 86χρονο παγκοσμιοποιητή, « οι κυβερνήσεις πρέπει να επιτρέψουν την αλλαγή με ταχύτητα αστραπής » και « πρέπει να συνεργαστούν ιδιαίτερα με τις επιχειρήσεις.Για άλλη μια φορά, ο Σβαμπ πιέζει για τον καπιταλισμό των ενδιαφερόμενων μερών που τροφοδοτείται από συνεργασίες δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, που είναι η συγχώνευση εταιρειών και κράτους,
«Τώρα, αυτή η μετάβαση συμβαίνει ταχύτατα, με επιθετικό ρυθμό», πρόσθεσε.
Αυτή η Νέα Τάξη Πραγμάτων για την οποία μιλάει ο ιδρυτής του WEF είναι αυτή που, σύμφωνα με τον ίδιο, θα αλλάξει την κοινωνία μια για πάντα και, αντί να βασίζεται στα αγαθά της γεωργικής εποχής ή στα προϊόντα και τις υπηρεσίες της βιομηχανικής εποχής, η οικονομία αυτής της Νέας Ευφυούς Εποχής θα βασίζεται στη «γνώση, τα δεδομένα και τις ευφυείς ιδέες».
«Τώρα, σε αυτή τη Νέα Εποχή, η οικονομική βάση θα είναι η γνώση, η επιστήμη, τα δεδομένα και οι έξυπνες ιδέες», είπε ο Σβαμπ.
«Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί δεν είναι απλώς να χάσουμε την εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις ή τις επιχειρήσεις. Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί είναι να χάσουμε την εμπιστοσύνη στο μέλλον μας».
Klaus Schwab, Παγκόσμια Σύνοδος Κυβερνήσεων, 2025
«Ζούμε τώρα στην εποχή της μετάβασης, μεταβαίνουμε σε μια Νέα Εποχή, η οποία θα αλλάξει τα πάντα», δήλωσε ο Σβαμπ, και πρόσθεσε: «Θα αλλάξει τον τρόπο που επικοινωνούμε, τον τρόπο που εργαζόμαστε, τον τρόπο που ζούμε».
Για τον Κλάους Σβαμπ «οι κυβερνήσεις πρέπει να είναι καθοδηγητές αυτής της αλλαγής που συντελείται με την ταχύτητα του φωτός» και «πρέπει ιδιαίτερα να συνεργάζονται στενά με τις πρωτοπόρες επιχειρήσεις», διότι «αυτή η μετάβαση στη Νέα Έξυπνη Εποχή θα επιτευχθεί και τα αναφυόμενα προβλήματα θα αντιμετωπιστούν μόνο αν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς της παγκόσμιας κοινωνίας συνεργαστούν».
Είναι απογοητευμένος γιατί οι άνθρωποι έχουν χάσει την πίστη τους στις κυβερνήσεις, τους θεσμούς και τους γραφειοκράτες.Και ο ιδρυτής του WEF δήλωσε ότι πολλοί άνθρωποι φοβούνται το μέλλον, επειδή δεν το κατανοούν και «επειδή η πρόοδος είναι πολύ γρήγορη και πολύπλοκη».
«Πρέπει να ομολογήσω ότι, παρόλο που γράφω ένα βιβλίο για αυτή την «Νέα Εποχή της Νοημοσύνης», δεν μπορώ να κατανοήσω, και εγώ ακόμη, όλες τις πτυχές της», παραδέχτηκε ο Σβαμπ. «Ποια είναι η συνέπεια της μη κατανόησης; Είναι να φοβάσαι το μέλλον», πρόσθεσε, καθώς προέτρεψε τις κυβερνήσεις να επικεντρωθούν στις ευκαιρίες και όχι στις απειλές που ανακύπτουν και, θεωρεί ότι κλειδί βρίσκεται στην στενή συνεργασία των κυβερνήσεων με τις πρωτοποριακές εταιρείες.
«Οι κυβερνήσεις πρέπει να συνεργαστούν για να προστατεύσουν τις επιστημονικές επιτεύξεις και να υιοθετήσουν ηθικές πολιτικές γύρω από αυτές τις νέες τεχνολογίες», δήλωσε ο Σβαμπ. «Οι Νέες Τεχνολογικές επιτεύξεις μπορούν να υπηρετήσουν το καλό της ανθρωπότητας».
«Αυτό που βλέπουμε & διαπιστώνουμε σήμερα στις διεθνείς προσπάθειες είναι ότι δεν είναι αρκετές. Φυσικά, ο οργανισμός μου, o WEF, συμμετέχει πολύ στη δημιουργία της απαραίτητης κατανόησης, αλλά βοηθά και στην επεξεργασία των απαραίτητων πολιτικών που πρέπει να περιβάλλουν αυτές τις νέες τεχνολογίες.»
Πριν από πέντε μήνες ο Σβαμπ ανακοίνωσε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα ελέγχει την υγεία και την οικονομία, κατά την διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, καθώς πορευόμαστε προς την λεγόμενη «Ευφυή Εποχή».
Ο Σβαμπ έχει δηλώσει προηγουμένως ότι αυτή η Νέα Εποχή της ενσωμάτωσης με τις «ψηφιακές τεχνολογίες» θα σημαίνει ότι «οι εκλογές δεν θα είναι πλέον απαραίτητες», («δεν θα χρειάζεται καν να κάνουμε εκλογές πια»). Στο πλαίσιο αυτό, έφτασε στο σημείο να οραματίζεται τεχνικές σαρώσεων των εγκεφάλων στα αεροδρόμια, ή στα λιμάνια, ώστε να διαπιστώνεται αν ο επιβάτης έχει επικίνδυνες αρνητικές σκέψεις. «Ενεργά εμφυτεύσιμα μικροτσίπ που θα εμφυτεύονται υποδόρια στο σώμα ή στον εγκέφαλο μας» «θα αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε, διασυνδεόμαστε, & αλληλεπιδρούμε με τον κόσμο και θα μας αναγκάσουν να αναρωτηθούμε: Τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος ;», δήλωσε ο Σβαμπ.