«Το Πακιστάν είναι η πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο, η οποία διαθέτει πυρηνικά όπλα χωρίς καμία επιτήρηση». Αυτή η δήλωση, έγινε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με αναφορές, το Πακιστάν διαθέτει 160 πυρηνικές βόμβες. Αυτή η δήλωση του Προέδρου των ΗΠΑ, υποδηλώνει μια ξαφνική αλλαγή στάσης. Κι αυτό γιατί αν προσέξουμε τις εξελίξεις πριν λίγες μέρες, θα παρατηρήσουμε ότι οι ΗΠΑ, θεωρούσαν το Πακιστάν ως τον «μεγαλύτερο σύμμαχό» τους στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού.
Αντιστρέφοντας τις κυρώσεις της κυβέρνησης Τραμπ, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πρόσφατα ένα οικονομικό πακέτο προς το Πακιστάν για τη συντήρηση των αεροσκαφών F-16.
Στο Πενταπόσταγμα σε άρθρο μας: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Οι Aμερικανοί είπαν «ναι» στην συντήρηση των F-16 του καλύτερου «συμμάχου» της Τουρκίας, αναφέραμε ότι μπορεί στην παρούσα φάση οι ΗΠΑ να έχουν «βάλει στον πάγο» ακόμα και τον εκσυγχρονισμό των F-16 της Τουρκίας και να αρνούνται να τους πουλήσουν καινούργια, ωστόσο η Ουάσιγκτον έδωσε το πράσινο φως για την συντήρηση των μαχητικών ιδίου τύπου του…Πακιστάν.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της αμερικανικής υπηρεσίας για την Συνεργασία κα την Αμυντική Ασφάλεια: «Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει αποφασίσει να εγκρίνει μια πιθανή στρατιωτική πώληση στην κυβέρνηση του Πακιστάν, από το F-16 Case for Sustainment και του σχετικού εξοπλισμού για εκτιμώμενο κόστος 450 εκατομμυρίων δολαρίων. Η Υπηρεσία Συνεργασίας για την Αμυντική Ασφάλεια, παρέδωσε την απαιτούμενη πιστοποίηση ειδοποιώντας το Κογκρέσο για αυτήν την πιθανή πώληση.
Η κυβέρνηση του Πακιστάν, ζήτησε να ενοποιήσει προηγούμενες υποθέσεις συντήρησης και υποστήριξης F-16 για την υποστήριξη του στόλου F-16 της Πακιστανικής Πολεμικής Αεροπορίας, μειώνοντας τις δραστηριότητες διπλών περιπτώσεων και προσθέτοντας πρόσθετα στοιχεία συνεχούς υποστήριξης.
Οι αναλυτές πιστεύουν ότι, οι ΗΠΑ ασκούν πίεση στην Ινδία, η οποία αγοράζει συνεχώς πετρέλαιο από τη Ρωσία. «Είτε πρόκειται για να περιγράψει το κατεχόμενο από το Πακιστάν Κασμίρ ως «Azad Jammu Kashmir» είτε για να καλωσορίσει τον στρατηγό Bajwa στην Αμερική, τις τελευταίες ημέρες, η Αμερική έχει κάνει ότι έχει κάνει η Ινδία. Ωστόσο, σε κάθε βήμα της Αμερικής, η Ινδία έχει δώσει μια ευθεία απάντηση», αναφέρουν.
Η στάση της Αμερικής αλλάζει λόγω της αντίθεσης της Ινδίας
Η Αμερική γνωρίζει πολύ καλά ότι, η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχός της εναντίον της Κίνας, στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού. Το Πακιστάν κάθεται ήδη στην «αγκαλιά» της Κίνας. Ωστόσο, βλέποντας τη φιλία Ρωσίας-Ινδίας, η Αμερική πήρε πρόσφατα κάποιες τέτοιες αποφάσεις που δεν άρεσαν στην Ινδία.
Η Ινδία έχει δείξει σκληρή στάση σε κάθε απόφαση της Αμερικής και δεν άφησε καμία ευκαιρία να σχολιάζει αποφάσεις. Για τη συμφωνία για τα F-16 με το Πακιστάν, ο υπουργός Εξωτερικών Jaishankar, είπε σε επίσκεψή του στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο: «Όλοι γνωρίζουν σε τι χρησιμοποιεί το Πακιστάν τα αεροσκάφη F-16». Στην περιοδεία στην Αυστραλία, ο Jaishankar είπε για άλλη μια φορά ότι, η Ινδία αγόρασε όπλα από τη Ρωσία μόνο επειδή για μεγάλο χρονικό διάστημα οι δυτικές χώρες έδιναν όπλα στη γειτονική στρατιωτική δικτατορία (Πακιστάν) αντί για την Ινδία.
Η στάση της Αμερικής αμβλύνθηκε από τη σκληρή στάση της Ινδίας
Η Ινδία λέει συνεχώς στην Αμερική με τις έντονες δηλώσεις της ότι, η φιλία με το Πακιστάν, θα λειτουργήσει σαν ρήγμα στις σχέσεις με την Ινδία. Η Αμερική έχει προσπαθήσει να χειριστεί την κατάσταση σε κάθε στάση της Ινδίας. Το μεγαλύτερο παράδειγμα αυτού έχει παρατηρηθεί στη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας της Αμερικής-2022. Σε αυτό το έγγραφο 48 σελίδων, η Αμερική έχει περιγράψει την Κίνα ως τη μεγαλύτερη απειλή. Σε αυτό το έγγραφο, η Αμερική έχει περιγράψει την Ινδία ως τον μεγαλύτερο φίλο, δηλαδή σύμμαχο. Η λέξη Σύμμαχος, είναι κάτι παραπάνω από συνεργάτης. Η Αμερική έχει αναφέρει την Ινδία 8 φορές στο έγγραφο. Την ίδια στιγμή, το Πακιστάν δεν αναφέρεται ούτε μία φορά.
Γιατί η Αμερική λέει ότι το Πακιστάν αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή
Γιατί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ περιέγραψε το Πακιστάν, ως τη μεγαλύτερη απειλή; Μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, χρειάζεται πλέον μια στρατιωτική βάση. Ο Πακιστανός δημοσιογράφος Najam Sethi ισχυρίστηκε ότι, η Αμερική πιστεύει ότι οι τρομοκρατικές οργανώσεις δεν θα έρθουν ξανά στο Αφγανιστάν, και αν συμβεί αυτό, τότε φοβάται ότι η απειλή θα αυξηθεί στο Πακιστάν και αυτό θα απειλήσει την Αμερική.
Γι' αυτό η Αμερική θέλει τώρα μια στρατιωτική βάση. Ώστε αυτές οι τρομοκρατικές οργανώσεις, να μπορούν να παρακολουθούνται και να τους επιτίθενται αν χρειαστεί. Ο Najam Sethi είπε ότι, η Αμερική θέλει 1 έως 2 βάσεις στο Πακιστάν. Μαζί με αυτό, είπε ότι ο τρόπος που υπάρχει η τρομοκρατία στο Πακιστάν, δίνει στις ΗΠΑ την ευκαιρία να στοχοποιήσουν το πυρηνικό πρόγραμμα του Πακιστάν. Η Αμερική φοβάται επίσης ότι, οι ατομικές βόμβες του Πακιστάν μπορεί να φτάσουν στα χέρια τρομοκρατών.
Σε αναμονή η απαίτηση της Τουρκίας
Στην Τουρκία παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις στην σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Πακιστάν, γιατί βλέπουν μια αλλαγή στάσης των Ηνωμένων Πολιτειών, στον μέχρι πριν από λίγο καιρό σύμμαχό τους .
Δεν τους διαφεύγει της προσοχής ότι, ενώ το Πακιστάν έκλεισε συμφωνία για τα δικά του F-16 εν τούτοις οι ΗΠΑ, μπροστά στα γεωπολιτικά παιχνίδια αλλάζουν στάση προασπίζοντας τα συμφέροντά τους.
Πόσο μάλλον που η Τουρκία βρίσκεται ήδη σε καθοδική πορεία στη σχέση της με τις ΗΠΑ. Είναι γνωστό, ότι το νομοσχέδιο για τον Εθνικό Προϋπολογισμό Άμυνας του 2023, που βρίσκεται στην ατζέντα της Γερουσίας των ΗΠΑ, δεν θα περιλαμβάνει τροπολογίες που συνδέουν την πώληση των F-16 στην Τουρκία με τους όρους που σχετίζονται με την Ελλάδα. Γνωρίζουν όμως ότι, είναι παραπλανητικό να συμπεραίνουν ότι ο φάκελος έχει πάρει την τελική του μορφή στο Κογκρέσο.