Ένοπλες Συρράξεις

Πώς η Ουκρανία ενσωμάτωσε τους “μη συμβατούς” πυραύλους κατά της ακτινοβολίας AGM-88 σε μαχητικά MiG-29

Σύμφωνα με το eurasiantimes, ένα βίντεο εμφανίστηκε με έναν Ουκρανό πιλότο μαχητικού να γράφει ένα μήνυμα για τους Ρώσους, σε έναν πύραυλο AGM-88 τοποθετημένο σε ένα από τα ουκρανικά σοβιετικά μαχητικά, το οποίο δείχνει έναν πυλώνα-προσαρμογέα συνδεδεμένο στον πυλώνα του μαχητικού.

Ο προσαρμογέας πυλώνα που φαίνεται στο βίντεο, φαίνεται να είναι ειδικά κατασκευασμένος για να ενσωματώνει τον αμερικανικό πύραυλο κατά της ακτινοβολίας.

Σύμφωνα με το «Ukraine Weapons Tracker», μια ανάρτηση στο Twitter της OSINTπου παρακολουθεί τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποιεί τους πυραύλους AGM-88 χρησιμοποιώντας τον τυπικό εκτοξευτή LAU-118/A, που είναι τοποθετημένος σε έναν προσφάτως κατασκευασμένο προσαρμογέα πυλώνα και  προορίζεται ειδικά για το AGM-88.

Ο εκτοξευτής βλημάτων LAU-118/A παρέχει τη μηχανική και ηλεκτρική διεπαφή, μεταξύ του πυραύλου AGM-88 και του αεροσκάφους εκτόξευσης, συνήθως των αμερικανικών F-16 ή F/A-18.

Μέσω αυτής της διεπαφής, το HARM μπορεί να επικοινωνήσει με τον προειδοποιητικό δέκτη ραντάρ του αεροσκάφους (RWR) και τον υπολογιστή εκτόξευσης του αεροσκάφους.

Πώς ακριβώς ενσωματώθηκε το AGM-88

Το πώς ακριβώς ο εκτοξευτής πυραύλων LAU-118/A ενσωματώθηκε στα συστήματα του MiG-29, δεν είναι ακόμα σαφές. Ωστόσο, η ισραηλινή εφημερίδα Calcalist έδωσε μια πιθανή εξήγηση για αυτό, λέγοντας ότι ο πύραυλος δεν τροφοδοτείται από το αεροπλάνο αλλά από μια εξωτερική μπαταρία που ήταν συνδεδεμένη στο σώμα του αεροσκάφους.

Όσον αφορά την εκτόξευση του πυραύλου, η Calcalist αναφέρει ότι αντί να συνδεθεί ο εκτοξευτής με τον υπολογιστή του MiG-29, ένα καλώδιο που εκτείνεται από τον εκτοξευτήρα στο πιλοτήριο συνδέεται με έναν αισθητήρα ραντάρ και ένα κουμπί εκκίνησης.

Ο αισθητήρας λέγεται ότι, λειτουργεί επειδή λαμβάνει επίσης ισχύ από μια εξωτερική μπαταρία, λύνοντας το πρόβλημα των απαρχαιωμένων ηλεκτρονικών της σοβιετικής εποχής του MiG-29.

Επίσης, η Ισραηλινή εφημερίδα σημειώνει ότι υπάρχει μια προειδοποίηση σε μια τέτοια διάταξη, καθώς μειώνει την εμβέλεια εκτόξευσης των HARM, ενώ, στην περίπτωση των αμερικανικών μαχητικών, ο πύραυλος έχει βεληνεκές έως και 150 χιλιόμετρα.

Αναφέρει επίσης ότι, αφού ο πιλότος λάβει ένα σήμα από τον αισθητήρα σε περίπτωση που ανιχνευθεί εχθρική ακτινοβολία ραντάρ, σηκώνει τη μύτη του αεροπλάνου κατά 20-30 μοίρες για να εκτοξεύσει το βλήμα σε τροχιά τόξου, για να επεκτείνει το εύρος εκτόξευσης του πυραύλων όσο το δυνατόν περισσότερο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ειδικοί της Raytheon Corporation, που κατασκευάζουν το AGM-88, βοήθησαν στην ενσωμάτωση των πυραύλων με τα ουκρανικά μαχητικά αεροσκάφη.

Οι ισχυρισμοί  παραμένουν μη επαληθεύσιμοι, καθώς οι αξιωματούχοι της άμυνας των ΗΠΑ έχουν πιστώσει μόνο τους Ουκρανούς για την επιτυχή ενσωμάτωση του πυραύλου με τα MiG-29 τους.

Τον Αύγουστο, ένας ανώτερος αξιωματούχος Άμυνας των ΗΠΑ ρωτήθηκε πώς ενσωματώθηκαν οι πύραυλοι με αεροσκάφη της σοβιετικής εποχής. Απάντησε λέγοντας  «αυτοί (οι Ουκρανοί) το έχουν ενσωματώσει με επιτυχία ως κάτι που αποφασίσαμε ότι θα ήταν τεχνικά εφικτό και με βάση αυτόν τον προσδιορισμό σκοπιμότητας, τους παρείχαμε αυτή τη δυνατότητα».

Ρόλος πυραύλων AGM-88

Ο  κύριος στόχος για τους Ουκρανούς πιλότους μαχητικών με τα HARM τους, είναι στην πραγματικότητα τα ρωσικά ραντάρ αντι-αεροπορικών συστημάτων 1L260 Zoopark-1 M' και όχι τα ραντάρ αεράμυνας.

Υποστηρίζεται  ότι η μειωμένη εμβέλεια εκτόξευσης του πυραύλου, σημαίνει ότι ο πιλότος πρέπει να πετάξει το αεροσκάφος βαθιά μέσα στην εχθρική «ομπρέλα» αεράμυνας πριν εκτοξεύσει τον πύραυλο.

Αυτό σημαίνει ότι, δεν υπάρχει τρόπος για τους Ουκρανούς πιλότους να εκτοξεύσουν τον πύραυλο κατά της ακτινοβολίας, πριν εντοπιστούν και χτυπηθούν από τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας.

Στοιχεία από την Ουκρανία και τη Ρωσία

Ωστόσο, τις τελευταίες εβδομάδες, υπήρξαν ισχυρισμοί τόσο από ρωσικές όσο και από ουκρανικές πηγές ότι, η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία χρησιμοποιεί πυραύλους AGM-88 για να καταστρέψει τις ρωσικές δυνάμεις αεράμυνας.

Ο Anton Gerashchenko, σύμβουλος και πρώην υφυπουργός στο Ουκρανικό Υπουργείο Εσωτερικών, μοιράστηκε ένα βίντεο, δείχνοντας αυτό που ανέφερε ως απόρροια ενός πυραύλου AGM-88 που έπληξε το σύστημα αεράμυνας Buk στη Χερσώνα.

Το σύστημα αεράμυνας που εμφανίζεται στο βίντεο, φέρεται να είναι το σύστημα Buk-M2 και ο στόχος που καταστράφηκε είναι πιθανώς το 9A317 Transportation Erector Launcher and Radar (TELAR).

Το TELAR του Buk-M2 αποτελείται από τέσσερις πυραύλους 9A317 και ένα ραντάρ εμπλοκής παθητικής συστοιχίας NIIP 9S36, το οποίο μπορεί να παρακολουθεί πολλούς στόχους μαζί. Αυτό το ραντάρ υποτίθεται ότι, προσέλκυσε τον πύραυλο κατά της ακτινοβολίας AGM-88, σύμφωνα με την περιγραφή του περιστατικού από τον Gerashchenko.

Ακόμη και πηγές ρωσικών μέσων ενημέρωσης ισχυρίστηκαν ότι, ο ουκρανικός στρατός προσπάθησε να χρησιμοποιήσει πυραύλους AGM-88 HARM για να καταστρέψει τα ραντάρ  των αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων S-400 και Buk-M3, που είναι τοποθετημένα για να παρέχουν «ομπρέλα» αεράμυνας πάνω από τη Χερσώνα και Nova Kakhovka.

Αυτοί οι ισχυρισμοί, φάνηκε να βασίζονται στις εικόνες που φέρεται να δείχνουν τα υπολείμματα ενός πυραύλου AGM-88 σε μια πολυκατοικία στο Kherson. Τα ρωσικά συγκροτήματα ηλεκτρονικού πολέμου εμπόδισαν το GPS μέσα στον πύραυλο.

Στην πραγματικότητα, πολύ πρόσφατα, μερικές νέες εικόνες εμφανίστηκαν, που υποτίθεται ότι δείχνουν τα υπολείμματα ενός κατεστραμμένου πυραύλου AGM-88 στην περιοχή Kherson.

Στις εικόνες, ο εν λόγω πύραυλος φαίνεται να έχει τρύπες στο σώμα, υποδηλώνοντας ότι αναχαιτίστηκε από αντιαεροπορικό πύραυλο. Ρωσικές πηγές μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι, ο πύραυλος καταρρίφθηκε από το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Buk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ