Ένοπλες Συρράξεις

Δεν υπάρχει λυτρωμός-Μπαράζ εχθροπραξιών στην Λιβύη! Τρίβει τα χέρια της η Τουρκία

"Μάχες στην Τρίπολη μετά την είσοδο του πρωθυπουργού Φάθι Μπασάγκα στην πόλη.Ο πρωθυπουργός που διορίστηκε από το Κοινοβούλιο έφτασε στην πρωτεύουσα το πρωί και αναγκάστηκε να φύγει το μεσημέρι λόγω των συγκρούσεων μεταξύ των πολιτοφυλακών", είναι η αρχή άρθρου έγκριτου ΜΜΕ του οποίου τα κυριότερα σημεία είναι τα ακόλουθα:

"Ο Fathi Bashaga ανακοίνωσε την άφιξή του στην πρωτεύουσα της Λιβύης Τρίπολη το πρωί της Τρίτης μέσω του γραφείου Τύπου του και ορισμένων κοινωνικών δικτύων. Με ένα βίντεο που καταγράφηκε στην πόλη, ο Μπασάγκα έκανε ξεκάθαρη την πρόθεσή του να αρχίσει να εργάζεται ως πρωθυπουργός της Λιβύης το συντομότερο δυνατό. Ώρες αργότερα, ο πολιτικός έπρεπε να εγκαταλείψει την πόλη μετά το ξέσπασμα των αστικών συγκρούσεων.

https://www.youtube.com/watch?v=uSb7M2Yxy0E

«Δόξα τω Θεώ, φτάσαμε στην πρωτεύουσα ασφαλείς. Η υποδοχή ήταν εξαιρετική", είπε ο Μπασάγκα στο βίντεο από το αρχηγείο της πολιτοφυλακής "Όγδοη Δύναμη", γνωστή και ως Ταξιαρχία Αλ-Ναουάσι. Οι ηγέτες της πολιτοφυλακής υποστήριξαν την είσοδο του πρωθυπουργού που διορίστηκε από το Κοινοβούλιο του Τομπρούκ.

Η άφιξη του Μπασάγκα στην Τρίπολη δεν έτυχε ωστόσο τόσο καλής υποδοχής από όλους. Οι πρώτοι που το έκαναν γνωστό ήταν οι μαχητές μιας πολιτοφυλακής που ήταν αντίθετη στον Μπασάγκα, της 444 Ταξιαρχίας. Συνοδευόμενη από ορισμένα άλλα παραστρατιωτικά στοιχεία, σύμφωνα με τις δηλώσεις των εμπλεκομένων παραγόντων και τις αναφορές του AFP,  η 444 Ταξιαρχία άρχισε κάποιες μάχες για να απωθήσει τον Bashagha και τους συνεργάτες του Al-Nawasi.

Οι μαχητές πέτυχαν τον στόχο τους και ο Fathi Bashagha μαζί με την ομάδα του έφυγαν από την Τρίπολη μέσα σε λίγες ώρες από την ανακοίνωση της άφιξής τους. Ο «εισερχόμενος» πρωθυπουργός έκανε αργότερα μια δήλωση στην οποία εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την κλιμάκωση της βίας και δήλωσε ότι πήρε την απόφαση να φύγει από την Τρίπολη για να αποφύγει οποιαδήποτε περιττή αιματοχυσία.

Άμεσες ήταν οι αντιδράσεις των άλλων πολιτικών παραγόντων στη Λιβύη. Η Stephanie Williams, ειδική απεσταλμένη των Ηνωμένων Εθνών, η οποία λίγες μέρες νωρίτερα χαιρέτισε την πρόοδο που σημειώθηκε στον δεύτερο γύρο των διαπραγματεύσεων στο Κάιρο μεταξύ των κυβερνήσεων του Τομπρούκ και της Τρίπολης, καταδίκασε αμέσως την κλιμάκωση της έντασης και την πολεμική στάση των πολιτοφυλακών.

Ο ηγέτης του Ύπατου Συμβουλίου του Κράτους, που εδρεύει στην Τρίπολη, Χάλεντ αλ Μασρί, καταδίκασε «με τον πιο έντονο τρόπο» τις ένοπλες συγκρούσεις που σημειώθηκαν το πρωί στην Τρίπολη, σύμφωνα με το πρακτορείο EFE.

Από τις Βρυξέλλες, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, έκανε επίσης δηλώσεις καταδίκης της σύγκρουσης μεταξύ οπαδών του Μπασάγκα και του Ντμπέιμπε. «Στη Λιβύη δεν έχουμε εκλογές, αλλά έχουμε δύο κυβερνήσεις. Αντί να κάνουμε εκλογές για να έχουμε κυβέρνηση, δεν έχουν εκλογές και έχουν δύο κυβερνήσεις, και αργά ή γρήγορα, όταν υπάρχουν δύο κυβερνήσεις, συγκρούονται. », είπε ο Ευρωπαίος ηγέτης κατά την άφιξή του. στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για μήνες, ο Μπασάγκα προσπαθεί να καταλάβει την πολιτική εξουσία σε μια χώρα χωρισμένη στα δύο. Μπροστά του βρίσκεται ο Ντμπέιμπε, εν ενεργεία πρωθυπουργός, υποστηριζόμενος από τα Ηνωμένα Έθνη και που δεν αφήνει τα ηνία παρά την εντολή του κοινοβουλίου. Οι προϋποθέσεις του Dbeibé για την παράδοση της εξουσίας είναι η διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών. Εκλογές που αποτελούν ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα των Ηνωμένων Εθνών για την αποκατάσταση της σταθερότητας στη χώρα. 

https://www.youtube.com/watch?v=BkXBxztpoiY

Η προσπάθεια του Μπασάγκα να εισέλθει στην Τρίπολη είναι περίεργη, ειδικά αφού μαθεύτηκε ότι το κοινοβούλιο του Τομπρούκ εξέφρασε την επιθυμία να δει την κυβέρνησή του να λειτουργεί από τη Σύρτη και όχι από την Τρίπολη. Ο Μπασάγκα θα μπορούσε να προσπαθήσει να σφίξει τα σχοινιά στη Λιβύη, ενάντια στο status quo του Ντμπέιμπε και να τοποθετηθεί όχι ως επιτιθέμενος, αλλά ως προσωπικότητα διαλόγου και ειρήνης, όπως έχει ήδη κάνει κάνοντας έκκληση για ηρεμία και την επιστροφή στη λειτουργία  πετρελαίου, στη Λιβύη, το Crescent Oil."

Άλλα ΜΜΕανέφεραν επίσης μεταξύ άλλων  ότι,  "η κυβέρνηση του μαχόμενου πρωθυπουργού Abdul Hamid Dbeibah, με έδρα την Τρίπολη, επέκρινε τον Bashagha, περιγράφοντας τις εξελίξεις της Τρίτης ως «απελπισμένη προσπάθεια ένοπλης ομάδας να σκορπίσει τον τρόμο και το χάος» στη λιβυκή πρωτεύουσα , κάνοντας έτσι μια αναφορά στον Bashagha.

Η Debeibah εθεάθη να επιθεωρεί τις ζημιές που προκλήθηκαν από τις μάχες στην Τρίπολη και να συνομιλεί με τους κατοίκους στους δρόμους, σύμφωνα με βίντεο που μεταδίδονται από τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι κάτοικοι ανέφεραν ότι άκουσαν σφοδρά πυρά σε όλη την πόλη. «Υπήρχαν πυροβολισμοί  παντού», είπε ο Salim Ahmed, ένας δάσκαλος. Κάποια σχολεία της Τρίπολης ανέστειλαν τα μαθήματα.

Η τελευταία βία είναι πιθανό να υπονομεύσει τις συνεχιζόμενες συνομιλίες στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα μεταξύ του ανατολικού κοινοβουλίου και του Ανώτατου Συμβουλίου της Επικρατείας, ένα συμβουλευτικό όργανο από τη δυτική Λιβύη, σχετικά με τις συνταγματικές τροποποιήσεις για τις εκλογές.

Το Σαββατοκύριακο, αντίπαλες πολιτοφυλακές συγκρούστηκαν στη συνοικία Janzour της Τρίπολης. Δεν αναφέρθηκαν θύματα, αλλά οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι υπήρξαν ζημιές σε υποδομές, συμπεριλαμβανομένου ενός σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη καταδίκασε τις συγκρούσεις και είπε ότι αφορούσαν αδιάκριτα πυρά και αναφορές για χρήση βαρέων όπλων στην πυκνοκατοικημένη γειτονιά.

Οι νομοθέτες υποστήριξαν ότι η θητεία του Dbeibah έληξε μετά την αποτυχία της Λιβύης να διεξαγάγει προεδρικές εκλογές τον Δεκέμβριο. Η αποτυχία ήταν ένα σημαντικό πλήγμα στις διεθνείς προσπάθειες για τον τερματισμό του χάους δεκαετίας στη Λιβύη. Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στο μακροχρόνιο πολιτικό αδιέξοδο της Λιβύης, με τις αντίπαλες κυβερνήσεις να διεκδικούν την εξουσία μετά από δοκιμαστικά βήματα προς την ενότητα τον περασμένο χρόνο.

Το αδιέξοδο επιδεινώθηκε τους τελευταίους δύο μήνες και το κλείσιμο πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου κοιτάσματος πετρελαίου της Λιβύης, σε περιοχές που ελέγχονται από τις δυνάμεις του Hifter ήταν πιθανότατα μια κίνηση στερήσεως κεφαλαίων προς την κυβέρνηση του Debeibah και ενίσχυσης του αντιπάλου του.

Η πλούσια σε πετρέλαιο χώρα καταστράφηκε από συγκρούσεις από τότε που η υποστηριζόμενη από το ΝΑΤΟ εξέγερση ανέτρεψε και σκότωσε τον μακροχρόνιο δικτάτορα Μοαμάρ Καντάφι το 2011. Η Λιβύη από τότε έχει χωριστεί μεταξύ αντίπαλων διοικήσεων στα ανατολικά και τα δυτικά, καθεμία από τις οποίες υποστηρίζεται από διαφορετικές πολιτοφυλακές και ξένες κυβερνήσεις."

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι ο δρόμος για ειρήνευση στη Λιβύη είναι μακρύς και η πιθανότητα αναζωπύρωσης του εμφυλίου πολέμου μεγάλη, όσο δεν διεξάγονται εκλογές στη χώρα

Κερδισμένη από την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα είναι η Τουρκία, αφού κανείς πλέον δεν της λέει- πολλώ δε μάλλον επιβάλλει -να αποχωρήσει στρατιωτικά από την Λιβύη, όπου εκτός από της ναυτικής και αεροπορικής της βάσης, συντηρεί και δύναμη 7000 μισθοφόρων

Στόχος της 'Αγκυρας είναι τελικά η νομιμοποίηση του παράνομου μνημονίου Ερντογάν-Σάρατζ, έτσι ώστε να υφαρπάξει μεγάλο μέρος της Ελληνικής ΑΟΖ στο Λιβυκό πέλαγος

Για να το πετύχει αυτό ο Ερντογάν θέλει ανεξαρτήτως πότε θα γίνουν εκλογές στη Λιβύη, ο εκλεγείς Πρόεδρος να κληρονομήσει ως προίκα την τουρκική στρατιωτική παρουσία στη χώρα του, οπότε και να νομιμοποιήσει θέλοντας και μη το τουρκολιβυκό μνημόνιο

Αν αυτός λέγεται Σάραντζ- Dbeibah-Bashagha, ουδόλως απασχολεί τον Ερντογάν

Η ρωσική στρατιωτική εμπλοκή στην Ουκρανία, έχει ως αποτέλεσμα την συρρίκνωση και μάλλον απόπτωση της Ρωσικής επιρροής στη χώρα, αφού εσχάτως οι Ρώσου αναγκάστηκαν να επαναπατρίσουν την πολυπληθή στρατιωτική τους δύναμη από τη Συρία, δίνοντας τα κλειδιά των εκεί βάσεών τους στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ

Και βέβαια τα τουρκικά...ταξιδάκια συνεχίζονται όπως φαίνεται παρακάτω

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ