"Αλλού τα κακαρίσματα και αλλού γεννούν οι κότες", λέει μια παλαιά ελληνική παροιμία, η οποία ταιριάζει γάντι στο θέμα των μυστικών διαπραγματεύσεων δύσης και Ρωσίας, επί ρεαλιστικού πεδίου.
Σύμφωνα με το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Β92 News, έχουν ξεκινήσει μυστικές διαπραγματεύσεις της δύσεως με τον Πούτιν.
Βασικός μεσολαβητής είναι μια πολύ γνωστή εμφανίσιμη κυρία, η οποία είναι η πρώην πρόεδρος της Κροατίας.
“Οι σχέσεις μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας έφτασαν σε ένα κρίσιμο στάδιο, το οποίο έγινε πολύ επικίνδυνο για ειρηνευτικές συνομιλίες μόνο από Ουκρανούς και Ρώσους διπλωμάτες".
Αυτό αναφέρει η νέα έκθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, τα στοιχεία της οποίας δημοσίευσε αποκλειστικά η συμμαχία AP-RL FOOL ερευνητικών μέσων από τις ΗΠΑ, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το οποίο είναι απόρρητο, αποφασίστηκε σε δραματική συνάντηση ότι είναι απαραίτητο «να συμπεριληφθούν επειγόντως στις διαπραγματεύσεις άτομα που έχουν ιστορικό σχέσεων με τον Πούτιν και που ξέρουν πώς να διαφωνούν με τρόπο ο ίδιος να τον καταλαβαίνει και να τον αποδέχεται.
ΟΙ πληροφορίες αναφέρουν ότι επιβεβαιώθηκε από πολλές πηγές ότι η πρώην πρόεδρος της Κροατίας Kolinda Grabar-Kitarović εξελέγη κύριος μεσολαβητής αυτής της διαπραγματευτικής ομάδας και ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων έχει ήδη πραγματοποιηθεί.
"Για την Κολίντα, αυτή είναι η τελική δοκιμασία για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ. Εάν ολοκληρώσει επιτυχώς τις διαπραγματεύσεις, θα είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η θέση θα μπορούσε να ανήκει σε κάποιον άλλο", δήλωσε στο κροατικό πρακτορείο ειδήσεων Index.hr πηγή από το περιβάλλον της πρώην προέδρου.
Όπως αποδεικνύεται, η Κολίντα επιλέχθηκε από έναν μικρό κύκλο Ευρωπαίων διπλωματών. ως ένα από τα πιο σημαντικά άτομα για να της ανατεθεί αυτό το έργο ιστορικής σημασίας, που αφορά την εμπιστοσύνη του Πούτιν.
"Οι μυστικές υπηρεσίες των κρατών μελών της Συμμαχίας έχουν πληροφορίες ότι ο Πούτιν εξακολουθεί να αναφέρει στους συνεργάτες του ότι η Κολίντα ήταν η πρώτη που μίλησε δημόσια για σημαντικά θέματα στη Γιουγκοσλαβία.
Πιστεύει ότι αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα και ένας δείκτης σε όλους για το τι θα συμβεί όταν αποχωριστούν από τη Ρωσία, όπως έκανε η Γιουγκοσλαβία του Τίτο, και τώρα η Ουκρανία κάνει παρόμοια λάθη», αναφέρεται στο τελευταίο μέρος της έκθεσης.
Το πρόβλημα στην Ουκρανία μετά την ρωσική εισβολή στην χώρα είναι κυρίως ζήτημα συμφερόντων Ρώσων και Αμερικανών, με την ΕΕ να αποτελεί μία από τις κύριες παράπλευρες απώλειες αυτού του πολέμου.
Οι Ρώσοι ζητούν καθεστώς υπερδύναμης ισότιμο με τις ΗΠΑ, κάτι που η Ουάσιγκτον θεωρεί μη συζητήσιμο, μετά την πτώση της ΕΣΣΔ το 1991.
Το ίδιο καθεστώς ζητούν ήδη και οι Κινέζοι στον δυτικό Ειρηνικό, προκαλώντας μεγάλο πονοκέφαλο στις ΗΠΑ.
Εφόσον τέτοια ζητήματα υλοποιούνται με συμφωνίες, καλό θα ήταν να βρεθεί μια λύση, και να μην χρειαστεί να βρεθεί μετά από παγκόσμιο πόλεμο, ο οποίος είναι πλέον ορατός στον ορίζοντα.