Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Ουκρανοί πιλότοι MIG-29: «Σπαρτιάτες» μαχητές αυτού του πολέμου

Πριν από τον πόλεμο πλήρους κλίμακας της Ρωσίας, πολλοί στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες περίμεναν ότι η ρωσική αεροπορία θα συντρίψει γρήγορα την ουκρανική αεροπορία και θα επιτύχει αεροπορική υπεροχή σε όλους τους ουρανούς της Ουκρανίας. Ένα μήνα μετά τον πόλεμο πλήρους κλίμακας, αυτό δεν έχει συμβεί. 

Αντίθετα, η ουκρανική αεροπορία παραμένει στον αγώνα χάρη στη δημιουργικότητα, τα κότσια και το ταλέντο των πιλότων και του προσωπικού εδάφους. Η Ρωσία έχει επιτύχει πραγματική αεροπορική υπεροχή, έναντι περιορισμένων μόνο θυλάκων εναέριου χώρου στη νότια και ανατολική Ουκρανία. Στη συντριπτική πλειονότητα της χώρας, οι ουρανοί παραμένουν αμφισβητούμενοι και οι Ουκρανοί πιλότοι μαχητικών, συνεχίζουν να πετούν καθημερινές μάχιμες αποστολές.

«Οι Ρώσοι νόμιζαν ότι θα ήταν απλώς μια βόλτα στο πάρκο. Δεν ήταν απολύτως έτοιμοι για αντίσταση», είπε πιλότος της Ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας MiG-29, ο οποίος χρησιμοποιεί το διακριτικό κλήσης «Juice». «Έχουν επίσης πολλές απώλειες. Ακόμα φοβούνται να πετάξουν ψηλότερα και να νιώσουν άνετα στον ουρανό μας», είπε.

Η μονάδα MiG-29 του «Juice», έχει συγκεκριμένο τομέα ευθύνης εντός της οποίας πετούν. Εάν οι επίγειες μονάδες ραντάρ της Ουκρανίας εντοπίσουν μια άμεση αεροπορική απειλή, απογειώνουν αεροσκάφη για να τα αναχαιτίσουν. Άλλες φορές, τα MiG-29 απογειώνονται σε αποστολές εναέριας περιπολίας μάχης για να επιδείξουν την παρουσία τους και να «κρατήσουν τη γραμμή». Ένα μήνα μετά τον πόλεμο πλήρους κλίμακας, τα ουκρανικά μαχητικά και η αεράμυνα συνεχίζουν να αποτρέπουν τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη από την είσοδο στον αμφισβητούμενο εναέριο χώρο της Ουκρανίας.

Η ιστορία της ουκρανικής αεροπορίας, αφού ειπωθεί πλήρως, αναμφίβολα θα επηρεάσει τη σκέψη των θεωρητικών της αεροπορικής δύναμης και των πολεμικών αεροπόρων για τις επόμενες γενιές. Πάνω απ 'όλα, σε αυτήν την εποχή των προηγμένων τεχνολογιών, οι πιλότοι μαχητικών της Ουκρανίας έχουν δείξει ξεκάθαρα τη διαρκή σημασία του ανθρώπινου στοιχείου στον εναέριο πόλεμο.

Αντίθετα, η ρωσική αεροπορία φαίνεται να εφησυχάζει μετά από χρόνια πτήσης στον αδιαμφισβήτητο εναέριο χώρο πάνω από τη Συρία. Και αυτός ο εφησυχασμός, πιθανότατα συνέβαλε στην υποτίμησή τους για την αεροπορία της Ουκρανίας. 

Από την πλευρά τους, οι Ρώσοι φαίνεται επίσης να στέλνουν τα πολεμικά τους αεροπλάνα στην αεροπορική άμυνα της Ουκρανίας  θυσιάζοντας ουσιαστικά τους πιλότους τους, καθώς οι ουκρανικοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι εξαντλούνται σταθερά.

«Οι Ρώσοι είναι τρελοί. Δεν υπολογίζουν τις ζωές των πιλότων τους», είπε ο «Juice». «Στέλνουν και στέλνουν τζετ πέρα ​​από τα σύνορα. Ξέρουν για τα MANPADS μας, ξέρουν για τα Buks μας και τα S-300 (αντιαεροπορικά συστήματα) μας, αλλά εξακολουθούν να στέλνουν τζετ και ελικόπτερα στα σύνορά μας, στην πρώτη γραμμή».

Η δημιουργικότητα είναι ένας βασικός πυλώνας του αεροπορικού πολέμου των Ουκρανών. Για παράδειγμα, αφού οι Ρώσοι κατέστρεψαν πολλά από τα επίγεια βοηθήματα ναυσιπλοΐας των Ουκρανών, οι Ουκρανοί πιλότοι αυτοσχεδίασαν ad hoc λύσεις για την πλοήγηση των αεροσκαφών τους. Όταν πρόκειται για ρωσική αεράμυνα, οι Ουκρανοί απλώς πετούν «χαμηλότερα και πιο γρήγορα», είπε ο«Juice», υπογραμμίζοντας ένα άλλο βασικό χαρακτηριστικό της ουκρανικής αεροπορίας, το θάρρος να παίρνουν ακραίους κινδύνους. 

Παρά τα πλεονεκτήματα της Ρωσίας σε τεχνολογία και αριθμούς, ο αεροπορικός πόλεμος της Ουκρανίας, στην πραγματικότητα, έχει γίνει ένας πόλεμος φθοράς. Σε αυτό το σημείο, ως εκ τούτου, οι κορυφαίες προτεραιότητες των Ουκρανών είναι να βρουν τρόπους να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους σε δαπανημένους αντιαεροπορικούς πυραύλους και καθηλωμένα πολεμικά αεροσκάφη.

Ένα βασικό μειονέκτημα που αντιμετωπίζουν οι Ουκρανοί, είναι οι πύραυλοι αέρος-αέρος τους, οι οποίοι βασίζονται σε ημιενεργή στόχευση ραντάρ. Αυτό σημαίνει ότι οι ουκρανικοί πύραυλοι, αφού εκτοξευθούν από αεροσκάφος, βασίζονται στους πιλότους που κρατούν τα ραντάρ του αεροσκάφους τους στραμμένα στους Ρώσους αντιπάλους μέχρι τη «στιγμή της έκρηξης», είπε ο «Juice». 

 Οι Ρώσοι, από την άλλη πλευρά, έχουν τους δικούς τους πυραύλους ενεργού ραντάρ, που τους επιτρέπουν να στοχεύσουν έναν εχθρό χωρίς βοήθεια από το τζετ που τους εκτόξευσε. Αυτό σημαίνει ότι ο πιλότος μπορεί να απομακρυνθεί ή να απενεργοποιήσει το δικό του ραντάρ, αφού εκτοξεύσει τον πύραυλο του, μια λεγόμενη τεχνολογία «φωτιά και ξεχάστε». «Δυστυχώς, δεν έχουμε κάτι τέτοιο», είπε ο «Juice».

«Αυτό που χρειάζονταν περισσότερο οι Ουκρανοί ήταν να δώσουμε προτεραιότητα στον εκσυγχρονισμό μας. Δεν το κάναμε, αλλά δεν είναι πολύ αργά», είπε ο Jersey. «Χρειάζονται τα MiG-29 από την Πολωνία. Αυτό συμφωνήθηκε από το ΝΑΤΟ, αλλά στη συνέχεια αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή».

Οι πρώτες μέρες του πολέμου ήταν οδυνηρές για τους πιλότους της Ουκρανίας,  τόσο από την άποψη του αεροπορικού πολέμου όσο και των επίμονων απειλών που αντιμετώπιζαν στο έδαφος μεταξύ των αποστολών. Κατά τη διάρκεια των ημερών έναρξης του πολέμου, η βάση του «Juice» χτυπήθηκε από πυραύλους, αεροπορικές επιθέσεις και επιθέσεις ελικοπτέρων και αντιμετώπισε τη συνεχή απειλή επιδρομών από ρωσικές μονάδες ειδικών επιχειρήσεων. «Ήταν κάτι τρομερό, είχαμε πολλές απειλές γύρω από το αεροδρόμιο», είπε ο «Juice».

Η μονάδα MiG-29 της Juice έχει μεταφερθεί από τότε εντός της Ουκρανίας εκτός εμβέλειας της ρωσικής αεράμυνας.

«Οι μαχητές της Ουκρανίας είναι οι Σπαρτιάτες αυτής της γενιάς», είπε ο «Juice». «Πολεμούν τη Ρωσία για πολύ καιρό, πολύ πριν την εισβολή. Με τα χρόνια, έχουν ακονίσει τις τακτικές τους για να κάνουν αυτό που κάνουν αυτή τη στιγμή. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη για όποιον γνωρίζει τους πιλότους και τις τακτικές τους».

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ