Μεγάλος νταλκάς της Μόσχας έχει γίνει τελικά το όλο σχέδιο των Αμερικανών να στείλουν αντιαεροπορικά S-300 και άλλα οπλικά συστήματα στην Ουκρανία από χώρες των Βαλκανίων, ενώ η Ελλάδα μέσω Α/ΓΕΕΘΑ αρνήθηκε κάθε περαιτέρω αμυντική συνδρομή στο Κίεβο.
«Θα ήθελα να προειδοποιήσω τις βουλγαρικές αρχές ότι η προμήθεια όπλων (συμπεριλαμβανομένων αυτών που είναι σοβιετικής προέλευσης) και πυρομαχικών σε Ουκρανούς εθνικιστές, είναι απίθανο να προσθέσει αισιοδοξία στον διμερή διάλογο, ο οποίος έχει επιδεινωθεί μέχρι στιγμής”.
Αυτή ήταν η προειδοποίηση που έδωσε από την Σόφια η Ρωσίδα Πρέσβης Ελεονώρα Μητροφάνοβα στην βουλγαρική κυβέρνηση, κατά την εβδομαδιαία ενημέρωση «για τρέχοντα θέματα της διεθνούς ατζέντας και τις διμερείς σχέσεις με τη Βουλγαρία», η οποία ανέβηκε στη σελίδα της ρωσικής πρεσβείας στο Facebook.
Η Ρωσίδα πρέσβης σύμφωνα με το άρθρο, απλώς διάβασε ένα γραπτό κείμενο, το οποίο μιλούσε εκτενώς για «επιχειρήσεις», «αποναζιστικοποίηση», «εγκληματίες» και «ναζιστές τραμπούκους», για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Η βουλγαρική πλευρά ανέφερε ότι δεν έγινε λόγος για τα ζητήματα φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Βουλγαρίας, τονίζοντας ότι η Σόφια είναι «έτοιμη για σοβαρή αντιπολίτευση στον ενεργειακό τομέα» μ την Ρωσία.
Η προειδοποίηση της Μητροφάνοβα έρχεται εν μέσω αναφορών ότι ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Lloyd Austin, κατά την επικείμενη επίσκεψή του στη Βουλγαρία, θα ζητήσει τελικά να δοθούν παλαιά σοβιετικά συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία.
Ο λόγος είναι ότι οι βουλγαρικές ένοπλες δυνάμεις μπορούν να τα δώσουν στην Ουκρανία, και να χρησιμοποιηθούν κυριολεκτικά αμέσως από τον ουκρανικό στρατό.
Την ίδια στιγμή, 10 Ρώσοι διπλωμάτες κηρύχθηκαν «persona non grata» στη Βουλγαρία και τους δόθηκε εντολή να εγκαταλείψουν τη Βουλγαρία εντός 72 ωρών, ανέφερε το βουλγαρικό υπουργείο Εξωτερικών.
Οι ΗΠΑ ευρίσκονται σε μυστικές συνομιλίες με τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία για την αποστολή συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-300 στην Ουκρανία, αναφέρει μεγάλο βουλγαρικό κανάλι.
“Η Ρωσίδα πρέσβης μιλά με το πνεύμα ότι... «η ειδική στρατιωτική επιχείρηση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας για την αποστρατικοποίηση και αποναζιστικοποίηση του εγκληματικού καθεστώτος του Κιέβου συνεχίζεται χωρίς να λαμβάνει υπόψιν τα θύματα και τις καταστροφές που αφήνει πίσω της", αναφέρουν άλλες βουλγαρικές πηγές.
Η Ελλάδα πάντως με δήλωση του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κ.Φλώρου αρνήθηκε κάθε αποστολή οποιουδήποτε συστήματος.
«Φυσικά και δεν εξετάζεται κανένα απολύτως ενδεχόμενο παραχωρήσεως ή διαθέσεως οπλισμού το οποίο αδυνατίζει την άμυνα της χώρας», τόνισε χθες ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος σε ερώτηση για την πιθανότητα μεταφοράς ελληνικών S-300 στην Ουκρανία.
Ο ελληνικός τύπος ( ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) μάλιστα, ανέφερε ότι οι Ουκρανοί ζήτησαν περαιτέρω οπλικά συστήματα από το οπλοστάσιο των ελληνικών δυνάμεων για δυνατότητα αποστολής αντιαεροπορικών συστημάτων παλιάς σοβιετικής τεχνολογίας μικρότερου διαμετρήματος από τους S-30PMU-1.
Μιλάμε για αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς τύπου TOR-Μ1 ή OSA-AK, για τα οποία δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να δοθούν πουθενά λόγω εθνικών αναγκών.
Συνεχή ενίσχυση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Α.Ευρώπη
Από τις 16 Μαρτίου, μεγαλύτερος αριθμός συμμαχικών δυνάμεων στάλθηκε στην Πολωνία, 10.500 στρατιώτες από τέσσερις χώρες.
Επίσης 3.300 μαχητές από πέντε χώρες έχουν σταλεί στη Ρουμανία. Στην Εσθονία, οι πρόσθετες δυνάμεις είναι 2 χιλιάδες μαχητές, στη Λετονία 1700, στη Λιθουανία 4 χιλιάδες, στη Σλοβακία 2100, στη Βουλγαρία 900 και στην Ουγγαρία και τη Σλοβακία 800 στρατιώτες.
Στα κράτη της Βαλτικής, οι Σύμμαχοι παρέχουν αεροπορική κάλυψη, ενώ στην Πολωνία και τη Σλοβακία αεράμυνα.
Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι διαθέτει 40.000 στρατιώτες υπό άμεση διοίκηση του και προσθέτει ότι υπάρχουν 100.000 στρατιώτες των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ενώ 130 αεροσκάφη και 140 πολεμικά πλοία των συμμάχων χωρών, βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού.