Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF), έχει σχεδιάσει να αναπτύξει μόνιμα τα μαχητικά αεροσκάφη Lockheed Martin F-35 Lightning II stealth στην Ευρώπη, για να αντιμετωπίσει τη στρατιωτική δυναμική της Ρωσίας. Στη νέα εξέλιξη, το πρώτο μαχητικό στρατιωτικό αεροσκάφος που θα εδρεύει μόνιμα στην Ευρώπη έφτασε πριν από λίγους μήνες στο Ηνωμένο Βασίλειο, με μια ομάδα τεσσάρων F-35A να προσγειώνονται στη νέα βάση τους στο RAF Lakenheath στη νοτιοανατολική Αγγλία.
Το Reuters αναφέρει ότι η Γερμανία θα αγοράσει 35 μαχητικά F-35 για να αντικαταστήσει τα αεροσκάφη της Tornado, τα οποία είναι τα μόνα αεροσκάφη που μπορούν να μεταφέρουν πυρηνικές βόμβες των ΗΠΑ, που είναι αποθηκευμένα στο GER. Είναι ένα πλήγμα στο σχέδιο ανάπτυξης ενός κοινού γαλλογερμανικού μαχητικού αεροσκάφους που θα είναι έτοιμο τη δεκαετία του 2040.
Να υπενθυμίσουμε, ότι η Γερμανία πρέπει να αντικαταστήσει τον πεπαλαιωμένο στόλο των αεροσκαφών Tornado, στο πλαίσιο της συμφωνίας του NATO για τον επιμερισμό πυρηνικών όπλων (σ.σ. nuclear sharing agreement, μέρος του δόγματος της συμμαχίας για τη λεγόμενη «πυρηνική αποτροπή»), κάτι για το οποίο έχει δεσμευτεί ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
Το Tornado είναι το μοναδικό γερμανικό αεροσκάφος ικανό να φέρει αμερικανικά πυρηνικά όπλα αποθηκευμένα στη Γερμανία, σε περίπτωση σύρραξης. Η γερμανική Πολεμική Αεροπορία το χρησιμοποιεί από τη δεκαετία του 1980 και το Βερολίνο σχεδιάζει να το αποσύρει από την υπηρεσία, μεταξύ του 2025 και του 2030.
Η νέα κυβέρνηση συνασπισμού στη Γερμανία, έχει διαβεβαιώσει ότι θα αγοράσει αεροσκάφος αντικατάστασης στις αρχές της τετραετούς θητεία της. Χωρίς αυτήν την κίνηση, το Βερολίνο θα αποχωρήσει από τη συμφωνία για τον επιμερισμό πυρηνικών όπλων όταν αποσυρθεί το τελευταίο Tornado, γύρω στο 2030.
Η πηγή στο γερμανικό υπουργείο Άμυνας, ανέφερε ότι ο Σολτς συζήτησε το ζήτημα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην Ουάσινγκτον.
Εάν η Γερμανία αποφασίσει να αγοράσει τελικά F-35, θα πρόκειται για πλήγμα για την Boeing, καθώς η πρώην υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ προτιμούσε το F-18 για την αντικατάσταση του Tornado.
Η επιλογή αμερικανικού μαχητικού θα αναστάτωνε επίσης τη Γαλλία. Το Παρίσι παρακολουθεί με ανησυχία τις συζητήσεις στη Γερμανία για την επιλογή F-18 ή F-35, καθώς θεωρεί ότι θα υπονομευθεί η ανάπτυξη γαλλογερμανικού μαχητικού επόμενης γενιάς, που υποτίθεται ότι θα είναι έτοιμο τη δεκαετία του 2040.
Το ερώτημα είναι εάν η FCAS θα μπορούσε να συνυπάρξει με μια γερμανική απόκτηση F-35, ειδικά δεδομένου ότι η έκθεση της DPA υποδηλώνει ότι αυτά τα αεροσκάφη θα λειτουργούσαν κατά κύριο λόγο σε εφημερία της ημέρας της κρίσης.
Δεν ήταν σαφές, πόσα F-35 θα μπορούσε να αποπειραθεί να αγοράσει η Γερμανία. Η Κραμπ-Κάρενμπαουερ σχεδίαζε την αγορά 45 αεροσκαφών F-18, όμως αυτά προορίζονταν για να αντικαταστήσουν τόσο τα αεροσκάφη που μπορούν να φέρουν πυρηνικά όπλα, όσο και αυτά που χρησιμοποιούνται για ηλεκτρονικό πόλεμο. Τώρα το Reuters αναφέρει ότι η Γερμανία θα αγοράσει 35 μαχητικά F-35.
Όφελος για τη διαλειτουργικότητα
Ως το πιο παραγωγικό μαχητικό stealth στον κόσμο, το F-35 έχει νόημα από άποψη υλικοτεχνικής υποστήριξης και μακροζωίας. Το F-35 παραμένει στην παραγωγή για το άμεσο μέλλον. Ορισμένοι γείτονες και σύμμαχοι της Γερμανίας πετούν ή θα πετάξουν σύντομα το τζετ, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας, της Ελβετίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Φινλανδίας , της Δανίας και της Πολωνίας. Αυτό είναι ένα όφελος για τη διαλειτουργικότητα.
Από άποψη δυνατοτήτων, το F-35 είναι επίσης μακράν η πιο βιώσιμη πλατφόρμα που θα μπορούσε να αποκτήσει σήμερα η Γερμανία. Και λαμβάνοντας υπόψη τον στόχο του ΝΑΤΟ για αποτροπή , αυτό από μόνο του είναι ένα ισχυρό επιχείρημα για την αγορά στο αμερικανικό πρόγραμμα μαχητικών stealth.
Ως μέρος της συμφωνίας ανταλλαγής πυρηνικών του ΝΑΤΟ, η Γερμανία φιλοξενεί περίπου 20 αμερικανικά τακτικά πυρηνικά όπλα. Το ίδιο ισχύει και για το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ιταλία και την Τουρκία. Ως μέρος της πυρηνικής συμφωνίας του ΝΑΤΟ, είναι πιθανό οι Ευρωπαίοι πιλότοι που πετούν με ευρωπαϊκά αεροσκάφη να μπορούν να παραδώσουν αμερικανικά πυρηνικά όπλα κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης.
Και, ως μέρος της συμφωνίας ανταλλαγής πυρηνικών του ΝΑΤΟ, οι χώρες που φιλοξενούν τα αμερικανικά όπλα είναι υποχρεωμένες να διατηρούν ένα στόλο αεροσκαφών ικανό να μεταφέρει αυτά τα όπλα.
Για την πυρηνική αποστολή, η Ουάσιγκτον πιθανότατα θα επέτρεπε μόνο ένα αμερικανικό αεροσκάφος, αν και ακόμη και οι βαθμοί ατομικής ετοιμότητας μεταξύ των F-35 και των F-18 αμφισβητούνται.
Επί του παρόντος, οκτώ κράτη του ΝΑΤΟ έχουν συμφωνήσει να αγοράσουν το F-35. Αυτά τα έθνη θα έχουν εξαιρετικά διαλειτουργικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς. Θα παρέχουν τα ελίτ μαχητικά σε μελλοντικές αποστολές αεροπορικής υπεροχής και αμυντικής καταστολής του ΝΑΤΟ. Χωρίς το F-35, η Γερμανία θα απουσιάζει από αυτή την ελίτ ομάδα και οι Γερμανοί πιλότοι πιθανότατα, θα είχαν μόνο δευτερεύουσες αποστολές.
Η Γερμανία φαίνεται να επανεξέτασε την απόφασή της για τα F-35 και θα αγοράσει τουλάχιστον αρκετά F-35, για να διατηρήσει την ηγετική της θέση στην ευρωπαϊκή αεροπορική δύναμη και την εξοικείωσή της με την τεχνολογία αεροσκαφών πέμπτης γενιάς.