Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Γεωοικονομική συμφωνία Ιράκ – Γαλλίας: Η Total αναλαμβάνει τον ρόλο του αρχηγού των κοιτασμάτων και η Βαγδάτη αγοράζει Rafale

Για την κρίση στο Αφγανιστάν και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο Γάλλος προέδρος Εμανουέλ Μακρόν, έχει εκφράσει ανεπιφύλακτα τη δέσμευσή του στην εθνική κυριαρχία του Ιράκ, το οποίο φιλοδοξεί να διαδραματίσει ρόλο μεσολαβητή μεταξύ των γειτόνων του.

Το Ιράκ, όπου πυρήνες του  Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) εξακολουθούν να οργανώνουν τρομοκρατικές επιθέσεις, (τέσσερα χρόνια αφότου ηττήθηκε στρατιωτικά η οργάνωση αυτή) και η Γαλλία, είναι βασικοί εταίροι στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας.

Το Παρίσι παρέχει  επίσης στο Ιράκ στρατιωτική υποστήριξη, ιδίως αεροπορική, και έχει αναπτύξει περίπου 800 άνδρες στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού που συνεχίζει να μάχεται το ΙΚ.

Εξάλλου, ο Μακρόν έχει δηλώσει ότι η Γαλλία θα παραμείνει στρατιωτικά στο Ιράκ, ότι κι αν αποφασίσουν οι ΗΠΑ, «Όποιες και αν είναι οι επιλογές των Αμερικάνων, εμείς θα διατηρήσουμε την παρουσία μας για να αγωνιστούμε κατά της τρομοκρατίας στο Ιράκ, για όσο διάστημα θέλει το Ιράκ», διαβεβαίωσε ο Μακρόν, τον περασμένο Αύγουστο από τη Βαγδάτη όπου βρέθηκε για τη Σύνοδο των ηγετών χωρών της Μέσης Ανατολής.

Το Ιράκ συζητά για γαλλικά Rafale και drones

Ο στρατός του Ιράκ αναζητά πολλά αμυντικά συστήματα διαφορετικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένων γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών Rafale, drones και πυροβολικού, καθώς και ρωσικών αρμάτων μάχης T-90 , με ορισμένες συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις να φτάνουν σε προχωρημένο στάδιο.

Η Γαλλία προσφέρθηκε να πουλήσει 20 drones, επί του παρόντος το ιρακινό Υπουργείο Άμυνας αναλαμβάνει τεχνική ανάλυση και μια ιρακινή αντιπροσωπεία έχει προγραμματιστεί να επισκεφθεί τη Γαλλία στο εγγύς μέλλον για να επιθεωρήσει τα drones.

 Το Υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, δεν απάντησε σε πολλά αιτήματα για σχολιασμό σχετικά με την επίσκεψη, ούτε σχετικά με τους τύπους ή τον αριθμό των αεροσκαφών που θα μπορούσαν να προσφερθούν.

Σύμφωνα με το defensenews, σε μια συνέντευξη του Ιανουαρίου από το Ιρακινό Πρακτορείο Ειδήσεων με τον αρχηγό των χερσαίων δυνάμεων της χώρας, αποκάλυψε τις διαπραγματεύσεις για την προμήθεια γαλλικών drones.

«Από την πλευρά της, η ιρακινή Πολεμική Αεροπορία αναζητά γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale. Τον Σεπτέμβριο του 2021, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ασφάλειας και Άμυνας του κοινοβουλίου του Ιράκ, Mohammed Redha al-Haidar, αποκάλυψε ότι το Ιράκ και το Παρίσι υπέγραψαν σύμβαση για το αεροσκάφος», αναφέρει.

«Η ιρακινή Πολεμική Αεροπορία σκοπεύει να αγοράσει 14 γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη Rafale με κόστος 240 εκατομμυρίων δολαρίων, τα οποία θα πληρωθούν σε πετρέλαιο και όχι σε μετρητά», δήλωσε στο Defense News σχετικά με τη συμφωνία ο Ricklefs, ο οποίος ηγείται της γεωπολιτικής συμβουλευτικής εταιρείας NAMEA Group και προηγουμένως ήταν σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών του Ιράκ και του γενικού γραμματέα του υπουργείου Άμυνας.

 Ένα χρυσό συμβόλαιο στο Ιράκ για την Γαλλία

Η διαφθορά στο Ιράκ καθώς και η αδυναμία του να πληρώνει τα τέλη και τις υποχρεώσεις του προς τους παραγωγούς που είχαν συμβόλαια εξόρυξης μαζί του, δημιούργησαν εκρηκτικό κλίμα με αρκετές supermajor εταιρίες να εκβιάζουν ότι θα φύγουν. Πρώτη η Royall Dutch Shell άρχισε τις απειλές για να ακολουθήσει ο συνεταίρος της, η ExxonMobil, ότι θα εγκαταλείψει ακόμα και το τεράστιο πεδίο West Qurna όπου κυριαρχούσε. Αλλά η Exxon έφευγε μένοντας! Ας ρίξουμε μια ματιά λοιπόν ποιοι ήταν οι ιδιοκτήτες των κοιτασμάτων του Ιράκ:

Στο θηριώδες πεδίο της Rumaila, ήταν οι Άγγλοι και οι Γερμανοί με την ΒP που ως διαχειρίστριες εταιρίες έβαλαν σχεδόν ισότιμα την κινεζική Petrochina με ποσοστό 46.6%. Στο τεράστιο WestQurna-1 ήταν η αμερικανική ExxonMobil που έβαλε τους Κινέζους ισότιμα με 32,7%. Στο WestQurna-2 που πέρασε από μια ντουζίνα χέρια πριν καταλήξει στην ρωσική Lucoil,  δεν διαμαρτυρήθηκε κανείς όταν απέκτησε το 25% η Καταριανή NOC. Μήπως γιατί στέλεχος της NOC είναι μέλος του Δ.Σ. του ρωσικού γίγαντα Rosneft, όπου προεδρεύει ο Γερμανός καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ και κάμφθηκαν όλες οι αντιστάσεις;

Για να καταλάβει κάποιος το μέγεθος της επένδυσης, μόνο από ένα πεδίο στο νότιο Ιράκ (από τα δεκάδες εκεί), αυτό της Rumaila  παράγεται ημερησίως 1,5 εκατ. βαρέλια πετρελαίου. Για να έχουμε μέτρο σύγκρισης, ολόκληρη η Λιβύη μπορεί δυνητικά να παράγει στην καλύτερη των περιπτώσεων σήμερα 1,25 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Κακώς σήμερα οι Αμερικάνοι παραπονιούνται για την είσοδο των Κινέζων στο Ιράκ και απειλούν θεούς και δαίμονες. Αυτοί που έβαλαν τους Κινέζους στο Ιράκ ήταν τα μεγαθήρια των Αγγλοσαξόνων, BP, Shell και ExxonMobil, πουλώντας τους μερίδια. Και ενώ όλοι έφευγαν χωρίς όμως να φεύγουν, το Ιράκ απέκτησε σοβαρό πρόβλημα με την κρίση του 2020.

Η προαναγγελθείσα αποχώρηση των Αμερικανών από το Αφγανιστάν, άνοιξε την όρεξη των Κινέζων, να πάρουν την θέση τους και στο Ιράκ, επιβάλλοντας μια παντοκρατορία από το Αφγανιστάν και τις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας ως τον Περσικό Κόλπο! Ενώ, λοιπόν, στο Ιράκ έπαιζαν όλοι, απουσίαζε η γαλλική TOTAL, επειδή προφανώς δεν την ήθελαν στα πόδια τους.

Η πρώτη εμφάνιση της Total στο Ιράκ γίνεται με τρόπο έμμεσο. Όταν οι Kαταριανοί δημιούργησαν την NOC, στο joint venture σχήμα, μπήκε με 30% η Total. Αυτό το γνωρίζουν ελάχιστοι. Η εμφάνιση των Γάλλων έστω και έμμεσα, είχε τις ευλογίες του Ιράν και του Κασέμ Σολεϊμανί! Ο Σολεϊμανί, ως αρχηγός των Δυνάμεων Kuds, είχε αναπτύξει δράση σε Συρία και Ιράκ. Προσπαθούσε να διώξει από το Ιράκ τους Αμερικανούς και να δώσει τα κοιτάσματα σε Ρώσους, Κινέζους και Γάλλους!

Είναι προφανές, ότι τόσο ο Σολεϊμανί όσο και άλλοι εργάστηκαν να επαναφέρουν τους Γάλλους στο Ιράκ, μετά από απουσία ενός αιώνα περίπου, πράγμα που καθυστέρησε με την δολοφονία Σολεϊμανί. Μετά και την άρνηση Μπάϊντεν στον Ιρακινό πρωθυπουργό για αντικατάσταση της Exxon, και τα τεκταινόμενα στο Αφγανιστάν, οι Γάλλοι φαίνεται ότι βγήκαν ευκαιρία και έπεισαν τους Ιρακινούς ότι μπορούν να τους σώσουν.

Έτσι, μέσα στον περασμένο  Αύγουστο κι ενώ στο Αφγανιστάν επικρατούσε εκρηκτικό κλίμα, κατόρθωσαν και πήραν ένα χρυσό συμβόλαιο. Βλέποντας οι Ιρακινοί το Αφγανιστάν να καταρρέει και φοβούμενοι ότι μπορεί να έχουν την ίδια τύχη, δέχτηκαν μια τεράστια επενδυτική πρόταση από τους Γάλλους. Ένα συμβόλαιο τεσσάρων επιπέδων, το οποίο μπορεί επίσημα να αποτιμάται στα 27 δισ. δολάρια, αλλά η αξία του ξεπερνά τα 100 δισ. σε βάθος 25ετίας.

Η Γαλλία, μέσω της Total, ουσιαστικά αναλαμβάνει τον ρόλο του αρχηγού των κοιτασμάτων σε μια εποχή που το πετρέλαιο χτυπάει υψηλές τιμές. Και φέρνει την Γαλλία, πολύ κοντά στους Κινέζους και στους Ρώσους. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι η εξέλιξη αυτή, δεν ήταν αναμενόμενη από τις ΗΠΑ και την Βρετανία, οι οποίες πνέουν μένεα κατά της Γαλλίας και του Ιράκ. 

Κλείνοντας να αναφέρουμε, ότι Γάλλοι και Ιρακινοί ήταν τόσο βιαστικοί που μάλιστα υπέγραψαν την συμφωνία γρήγορα, στις 5 Σεπτεμβρίου, ημέρα Κυριακή. Ακολουθούν οι τέσσερις βασικές πτυχές της συμφωνίας:

  • Ανάπτυξη του Πεδίου Ratawi με στόχο τα 200.000 βαρέλια την ημέρα και έγκριση για παραγωγή 600 εκατ. κυβικών ποδιών ημερησίως σε φυσικό αέριο (mcf/d)!
  • Έγκριση για επεξεργασία φυσικού αερίου από τα παραπλήσια πεδία, WestQurna-2, Luhais, Majnoon και Tuba, ανεξάρτητα του ιδιοκτησιακού τους καθεστώτος!
  • Έγκριση για πρόγραμμα προμήθειας θαλασσινού νερού ύψους 4 δισ., που χωρίς αυτό δεν μπορούν να προχωρήσουν οι εξορύξεις νέων κοιτασμάτων σε όλο το νότιο Ιράκ. Κάτι που καθυστερούσε τους Ιρακινούς επί δεκαετία γιατί ουδείς αναλάμβανε το κόστος του.
  • Κατασκευή σταθμού ηλιακής ενέργειας ισχύος 1GW, το οποίο θα ενισχύσει την εγκατεστημένη βάση σε ΑΠΕ που έχει η χώρα και θα την κρατήσει κοντά στα πρότυπα της συμφωνίας του Παρισιού.
  • Επενδύσεις σε έργα υποδομών, κτηρίων και πολιτισμού.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κοινωνία 0

Επεισόδιο στην Τουρκία με την Δέσποινα Βανδή: Aκύρωσε συναυλία όταν οι Τούρκοι διοργανωτές ανήρτησαν αφίσα του Ατατούρκ - Η απάντησή της

Μόλις η Δέσποινα Βανδή κατάλαβε πως στον χώρο ήταν αναρτημένο ένα πόστερ με την εικόνα του Κεμάλ Ατατούρκ ακύρωσε την...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Δεν προλαβαίνει να σωθεί ο Ζελένσκι-Οι Ρώσοι προελαύνουν στην Καλίνοβκα και περικύκλωσαν τους Ουκρανούς στην Κρασνογκορόβκα (Βίντεο)

Μόνο απόγνωση είναι νόμος του Κιέβου για απαλλαγή ποινικών ευθυνών σε Ουκρανούς στρατιώτες σε περίπτωση λιποταξίας...