Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Επιβεβαίωση για το Πενταπόσταγμα: Παραγγελία-μαμούθ 42 γαλλικών Rafale έκανε η Ινδονησία με τη σύμβαση να υπογράφεται το πρωί της Πέμπτης

Επιβεβαίωση για το Πενταπόσταγμα, αναφορικά με την Ινδονησία,  η οποία  θα είναι η πρώτη χώρα στη Νοτιοανατολική Ασία που θα αναπτύξει το Rafale.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Με τίτλο: Ινδονησία: Η πρώτη χώρα στη Νοτιοανατολική Ασία που θα αναπτύξει το Rafale γράψαμε ότι η Ινδονησία προχωρά με το σχέδιό της να προμηθευτεί 36 μαχητικά αεροσκάφη πολλαπλών ρόλων Rafale. Ο υπουργός Άμυνας της Ινδονησίας Πραμπόβο Σουμπιάντο είπε στους δημοσιογράφους στις 20 Ιανουαρίου, ότι οι συζητήσεις για το πρόγραμμα είχαν ήδη ολοκληρωθεί και ότι το συμβόλαιο «αναμένει ενεργοποίηση».

Όπως έγινε γνωστό, το συμβόλαιο για την απόκτηση 42 γαλλικών πολεμικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς υπεγράφη το πρωί της Πέμπτης μεταξύ του Υπαρχηγού Αεροπορίας Γιουσούφ Τζαουχαρί , επικεφαλής της υπηρεσίας εξαγορών του Υπουργείου Άμυνας της Ινδονησίας, και του Ερίκ Τραπιέ , Διευθύνοντος Συμβούλου της Dassault Aviation, κατασκευαστή του Rafale, παρουσία του Πραμπόβο Σουμπιάντο , Υπουργού Άμυνας της Ινδονησίας και της Γαλλίδας ομολόγου του, Φλοράνς Παρλί, στο πλαίσιο τελετής που διοργανώθηκε στην Τζακάρτα.

Αυτή η σύμβαση προβλέπει τη σταδιακή έναρξη ισχύος, με ένα πρώτο στάδιο που περιλαμβάνει 6 Rafale και στη συνέχεια 36 αεροσκάφη.

Αυτή είναι η έβδομη εξαγωγική επιτυχία για τα γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη από το 2015 μετά από παραγγελίες που δόθηκαν από την Αίγυπτο, το Κατάρ, την Ινδία, την Ελλάδα, την Κροατία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Η Ινδονησία είναι επίσης η πρώτη χώρα, η οποία δεν ήταν προηγουμένως πελάτης στρατιωτικών αεροσκαφών Dassault, που αγόρασε νέα Rafales. Και η δεύτερη χώρα στην ευρύτερη περιοχή Ασίας-Ειρηνικού που έγινε μέλος του συλλόγου.

Η Γαλλία επιδιώκει επίσης να ενισχύσει τους δεσμούς με την Ινδονησία, καθώς είδε τη στρατηγική της στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού να κλονίζεται πέρυσι, από την αιφνίδια ακύρωση της σύμβασης από την Αυστραλία για την αγορά υποβρυχίων.

Μετά από αυτή την απογοήτευση, το Παρίσι θέλει να ενισχύσει τη συμμαχία του με τους παλιούς του εταίρους, την Ιαπωνία και την Ινδία, αλλά και με την Ινδονησία και άλλες χώρες στην Ασία.

Η Γαλλία ξεκίνησε την ενίσχυση της «εταιρικής σχέσης» με την Ινδονησία, κατά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Ζαν- Υβ Λε Ντριάν στη  Τζακάρτα τον περασμένο Νοέμβριο.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ινδονησίας έχει περιγράψει μια φιλοδοξία να προμηθευτεί με Rafale, σε ένα πρόγραμμα για να καλύψει το κενό που αφήνει η απόσυρση του στόλου Northrop F-5E/F Tiger II. Ο παλαιότερος τύπος αεροσκάφους χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν από τη Μοίρα Αεροπορίας 14 της Ινδονησιακής Αεροπορίας.

Η απαίτηση έχει γίνει ιδιαίτερα σημαντική, δεδομένου ότι η Τζακάρτα δεν θα προχωρήσει πλέον στη συμφωνία για την προμήθεια μαχητικού αεροσκάφους πολλαπλών ρόλων Sukhoi Su-35 «Flanker-E», από τη ρωσική υπηρεσία εξαγωγών όπλων  Rosoboronexport.

Ρωσικό Su-35 εκτός μάχης

Υπενθυμίζουμε, ότι η Ινδονησία είχε αρχικά προγραμματίσει να προμηθευτεί 11 μαχητικά αεροσκάφη Su-35 Flanker E από τη Ρωσία. Τέλος, υπό τον φόβο των αμερικανικών κυρώσεων για μια τέτοια αγορά, βάσει του λεγόμενου νόμου CAATSA (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act), ο οποίος στοχεύει να «τιμωρήσει» κάθε οντότητα που έχει εμπορικούς δεσμούς με τη ρωσική βιομηχανία όπλων, άλλαξε επίσημα τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η Ινδονησία έχει πιέσει τις ΗΠΑ να πουλήσουν μαχητικά αεροσκάφη F-15, F-18 και F-35, αλλά τελικά συμφώνησαν μόνο στο F-15, καθώς τα άλλα δύο θα μπορούσε να πάρει μέχρι και 10 χρόνια για να παραδοθούν, σύμφωνα με τον κ. Rodon Pedrason, γενικό διευθυντή Στρατηγική Άμυνας στο Υπουργείο Άμυνας της Ινδονησίας.

Τον Φεβρουάριο του 2021, οι Asia Times ανέφεραν ότι η Ινδονησία θα μπορούσε να προμηθευτεί οκτώ αεροσκάφη αμερικανικής κατασκευής και 36 γαλλικής κατασκευής μαχητικά, για να ενισχύσει την πρώτη γραμμή αεράμυνας της Ινδονησίας.

 Η έκθεση ανέφερε επίσης, ότι η χώρα επιθυμεί να προμηθευτεί περισσότερα όπλα, όπως τρία μεταφορικά αεροσκάφη Lockheed Martin C-130J Super Hercules, τρία τάνκερ Airbus A330 για εναέριο ανεφοδιασμό, έξι μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-1 Predator και το ιταλικό σύστημα ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης Leonardo.  

Rafale Multirole Combat Fighter

Το γαλλικό μαχητικό αεροσκάφος , είναι  ικανό να εκτελεί ένα ευρύ φάσμα αποστολών μικρής και μεγάλης εμβέλειας, συμπεριλαμβανομένης της εναέριας υπεροχής και της αεράμυνας, της στενής αεροπορικής υποστήριξης, των επιδρομών σε βάθος, της αναγνώρισης, των επιθέσεων κατά πλοίων και της πυρηνικής του  αποτρεπτικότητας,  δυνατότητες που ώθησαν την Ελλάδα να το αγοράσει.

Ο οπλισμός του περιλαμβάνει τα ακόλουθα όπλα: Mica, Magic, Sidewinder, ASRAAM και βλήματα αέρος-αέρος AMRAAM. Πύραυλοι αέρος-εδάφους Apache, AS30L, ALARM, HARM, Maverick και PGM100. και αντιπλοϊκούς πυραύλους Exocet / AM39, Penguin 3 και Harpoon. 

Το μαχητικό αεροσκάφος πολλαπλών ρόλων Rafale, είναι εξοπλισμένο με παθητικό ηλεκτρονικά σαρωμένο ραντάρ RBE2 της Thales, το οποίο έχει δυνατότητα κοιτάζοντας προς τα κάτω και κατάρριψης. Το ραντάρ μπορεί να εντοπίσει και να ιεραρχήσει τις απειλές σαρώνοντας έως και οκτώ στόχους ταυτόχρονα.

Το σύστημα ραντάρ RBE2 AESA, ο πύραυλος αέρος-αέρος μεγάλου βεληνεκούς METEOR, το pod χαρακτηρισμού TALIOS και μια ενημέρωση της σουίτας ηλεκτρονικού πολέμου SPECTRA περιλαμβάνονται στο νέο πρότυπο F3R.

Το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Thales Spectra, το οποίο περιλαμβάνει τεχνολογία πομπού στερεάς κατάστασης, δέκτη προειδοποίησης λέιζερ DAL, προειδοποίηση πυραύλων, συστήματα ανίχνευσης και παρεμβολές, είναι εγκατεστημένο στο Rafale.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αποκάλυψη: Αυτές είναι οι περιοχές του Αιγαίου που οι Τούρκοι θέλουν να υφαρπάξουν από την Ελλάδα στην «μοιρασιά» ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδας

Η Τουρκία, επιδιώκει την περιορισμένη επέκταση των Ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο, διαφοροποιούμενη γεωγραφικά...