Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ εξακολουθούν να πιέζουν το Ισραήλ για την πώληση του αμυντικού συστήματος Iron Dome, θα ενισχυθούν από τις ΗΠΑ, καθώς θα στείλουν πολεμικά πλοία και μαχητικά αεροσκάφη στα ΗΑΕ μετά τις επιθέσεις στην Υεμένη.
Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποσυρθούν από την περιοχή, το Ιράν παίζει πολλή διπλωματία στην περιοχή και το Ισραήλ θέλει να κάνει γνωστές τις θέσεις του. Σε αυτό το πλαίσιο ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ και η πρώτη κυρία Μιχάλ Χέρτζογκ, έφτασαν στο Άμπου Ντάμπι την Κυριακή, για μια ιστορική διήμερη επίσκεψη μετά από πρόσκληση του διαδόχου των ΗΑΕ Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν.
Ωστόσο, μπορεί να κρύβονται περισσότερα πίσω από την τελευταία επίσκεψη. Δείχνει ότι υπάρχει πολιτική βούληση και από τις δύο πλευρές, να δουν τη σχέση να επεκτείνεται σε όλους τους τομείς.
Σύμφωνα με το jpost «η επίσκεψη του Χέρτζογκ θα θεωρηθεί ως σαφής δήλωση υποστήριξης για την ασφάλεια των ΗΑΕ έναντι των Χούτι και του Ιράν».
Στο Πενταπόσταγμα γράψαμε, ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να σημαίνουν ότι οι δεσμοί μεταξύ των χωρών, μετατοπίζονται από μια διπλωματική σε μια στρατηγική σχέση. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο Χέρτζογκ είπε στον Πρίγκιπα Μοχάμεντ: «Υποστηρίζουμε πλήρως τις απαιτήσεις ασφαλείας σας».
Το υπουργείο Άμυνας των ΗΑΕ επιβεβαίωσε την «πλήρη ετοιμότητά του να αντιμετωπίσει τυχόν απειλές», προσθέτοντας ότι «θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα ΗΑΕ από τυχόν επιθέσεις».
Σύμφωνα με το thedefensepost, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αναπτύξουν ένα αντιτορπιλικό με κατευθυνόμενους πυραύλους και υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη, για να βοηθήσουν στην άμυνα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων μετά από μια σειρά πυραυλικών επιθέσεων από αντάρτες της Υεμένης.
Η ανάπτυξη, για να «βοηθήσουν οι ΗΠΑ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενάντια στην τρέχουσα απειλή», επιβεβαιώθηκε σε μια τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν και του πρίγκιπα διαδόχου του Άμπου Ντάμπι Μοχάμεντ μπιν Ζαγιέντ Αλ-Ναχιάν , δήλωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στα ΗΑΕ .
Το αντιτορπιλικό USS Cole με κατευθυνόμενους πυραύλους θα συνεργαστεί με το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΑΕ και θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο λιμάνι στο Άμπου Ντάμπι, ανέφερε η δήλωση, ενώ οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν επίσης μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς.
Άλλες ενέργειες περιλαμβάνουν τη «συνέχιση της παροχής πληροφοριών έγκαιρης προειδοποίησης», πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ, υποστηρικτές του συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, σκοπεύουν η ανάπτυξη να είναι «ένα σαφές μήνυμα» ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στέκονται με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως μακροχρόνιος στρατηγικός εταίρος.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μέρος του συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας που μάχεται τους αντάρτες Χούτι της Υεμένης που υποστηρίζονται από το Ιράν, υπέστη την τρίτη πυραυλική επίθεση σε διαδοχικές εβδομάδες τη Δευτέρα.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μαζί με το Μπαχρέιν, υπέγραψαν με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ συμφωνίες εξομάλυνσης με το Ισραήλ, που ονομάστηκαν «Συμφωνίες του Αβραάμ», το 2020. Τα δύο κράτη του Κόλπου και το Ισραήλ, μοιράζονται τις ανησυχίες τους για το Ιράν και τις συμμαχικές του δυνάμεις στην περιοχή.
Παρά την εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ των δύο χωρών, το Ισραήλ απέρριψε αίτημα των ΗΑΕ να του πουλήσουν συστήματα αεράμυνας καθώς φοβάται ότι η πώληση αυτής της τεχνολογίας στα ΗΑΕ, σημαίνει ότι τα μυστικά θα μπορούσαν να περάσουν σε ένα τρίτο κράτος.
Οι επιθέσεις των ανταρτών αύξησαν περαιτέρω τις εντάσεις στον Κόλπο, σε μια περίοδο που οι διεθνείς συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν παραπαίουν και συνέβαλαν στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου, στο υψηλότερο των τελευταίων επτά ετών.
Οι Χούτι άρχισαν να επιτίθενται στα συμφέροντα των ΗΑΕ μετά από μια σειρά από ήττες στο έδαφος στην Υεμένη, που προκλήθηκαν από την πολιτοφυλακή Giants Brigades που είχε εκπαιδευτεί στα ΗΑΕ.
Οι πυραυλικές επιθέσεις με στόχο τα ΗΑΕ, γίνονται καθώς οι Χούτι αντιμετωπίζουν πιέσεις και υφίστανται μεγάλες απώλειες στο πεδίο της μάχης. Με τη βοήθεια των Ταξιαρχιών Giants που υποστηρίζονται από τα Εμιράτα, οι κυβερνητικές δυνάμεις της Υεμένης ανέλαβαν την επαρχία Shabwa νωρίτερα αυτό το μήνα, σε ένα πλήγμα στις προσπάθειες των Χούτι να ολοκληρώσουν τον έλεγχό τους σε ολόκληρο το βόρειο μισό της Υεμένης.
Ο εμφύλιος πόλεμος στην Υεμένη, ξεκίνησε το 2014 όταν οι Χούτι κατέλαβαν τη Σαναά, με αποτέλεσμα οι δυνάμεις υπό τη Σαουδική Αραβία να επέμβουν για να στηρίξουν την κυβέρνηση το επόμενο έτος.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές όπλων στον κόσμο, ανακοίνωσε αναδιάταξη από την Υεμένη το 2019, αλλά παραμένει παίκτης με επιρροή.
Η συγκλονιστική σύγκρουση έχει αφήσει εκατομμύρια στο χείλος του λιμού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που την έχει χαρακτηρίσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο.