Ένοπλες Συρράξεις

Γιατί είναι πολύ πιθανό να βάλει την "ουρά στα σκέλια" ο Ερντογάν αναβάλλοντας επ' αόριστον την επίθεση στη Συρία

"Η εμπλοκή της Τουρκίας στη συριακή σύγκρουση σηματοδότησε την αρχή της δημοκρατικής, πολιτικής, διπλωματικής και οικονομικής παρακμής της", δήλωσε ο Ali Tuygan, πρώην πρεσβευτής της Τουρκίας στον Καναδά, τη Σαουδική Αραβία και την Ελλάδα, σε άρθρο που δημοσίευσε το "Diplomatic Opinion"  πρόσφατα

"Καθώς η Τουρκία σηματοδοτεί μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία, η χώρα θα πρέπει να εξετάσει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας άλλης διασυνοριακής στρατιωτικής επιχείρησης", είπε ο Τούρκος συνταξιούχος πρέσβης, στο άρθρο του κυριότερα σημεία του οποίου είναι τα παρακάτω:

Γιατί τελματώνει η  πιθανότητα διεξαγωγής  νεάς διασυνοριακής επίθεσης της Τουρκίας στη Συρία; 

"Μια ακόμη επιχείρηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Συρία πλησιάζει. Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε το σήμα τον περασμένο μήνα. Στάλθηκαν στρατιωτικές ενισχύσεις στα σύνορα. Στις 26 Οκτωβρίου, το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε πρόταση για παράταση της άδειας έναρξης διασυνοριακών επιχειρήσεων στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία για δύο ακόμη χρόνια, καθώς και τη συνέχιση της συμμετοχής στην Προσωρινή Δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο. Ωστόσο, κάποιοι είναι δύσπιστοι, γιατί δεν υπάρχει διεθνής υποστήριξη για μια τέτοια επιχείρηση.

Στις 14 Σεπτεμβρίου, ο Σύρος πρόεδρος Άσαντ συναντήθηκε με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν στη Μόσχα. Σε δηλώσεις του στον Τύπο πριν από τη συνάντηση, ο κ. Πούτιν είπε: «Πιστεύω ότι το κύριο πρόβλημα έγκειται στην παρουσία σε ορισμένα μέρη της χώρας ξένων ενόπλων δυνάμεων χωρίς καμία εντολή από τα Ηνωμένα Έθνη ή την άδειά σας, κάτι που σαφώς έρχεται σε αντίθεση με στο διεθνές δίκαιο και υπονομεύει την ικανότητά σας να καταβάλλετε τις καλύτερες προσπάθειές σας για να εδραιώσετε τη χώρα και να προωθήσετε την ανάκαμψη με ρυθμό που θα ήταν δυνατός, εάν η νόμιμη κυβέρνηση έλεγχε ολόκληρη τη χώρα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η στάση  Ρωσίας-ΗΠΑ-Κίνας

"Στην πραγματικότητα, αυτή είναι η σταθερή πολιτική της Ρωσίας για τη Συρία. Και μαζί με την Ουάσιγκτον, η Άγκυρα ήταν μεταξύ των αποδεκτών του μηνύματος του Προέδρου Πούτιν. Για τη Μόσχα, οποιαδήποτε νόμιμη ξένη στρατιωτική παρουσία στη Συρία απαιτεί είτε πρόσκληση από τη Δαμασκό είτε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Μόσχα, ενώ έπαιρνε ευκαιρίες για να δημιουργήσει προβλήματα μεταξύ της Άγκυρας και των παραδοσιακών συμμάχων της, θα ανεχόταν  στην πραγματικότητα τις τουρκικές επιχειρήσεις μόνο μέχρι ένα σημείο.

Όσον αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Πρόεδρος Μπάιντεν έχει την άποψη ότι μια τουρκική στρατιωτική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία, θα υπονόμευε την εκστρατεία για την ήττα του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και της Συρίας, θα έθετε σε κίνδυνο αμάχους και θα απειλούσε περαιτέρω να υπονομεύσει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην στην περιοχή, και ως εκ τούτου αποτελούν μια ασυνήθιστη και εξαιρετική απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών. Έτσι, επέκτεινε την εθνική έκτακτη ανάγκη που κήρυξε ο προκάτοχός του για να αντιμετωπίσει αυτήν την απειλή.

Και στις 27 Οκτωβρίου, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Συρία, ο Κινέζος πρεσβευτής Geng Shuang είπε: «… Από τότε που η Τουρκία εισέβαλε παράνομα στη βορειοανατολική Συρία, έχει επανειλημμένα διακόψει την υπηρεσία παροχής νερού από το σταθμό νερού Alouk, επηρεάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες αμάχων, και προκαλώντας τεράστιες δυσκολίες στο έργο ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ στην περιοχή. Η Κίνα προτρέπει την Τουρκία να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, να προστατεύσει τους αμάχους, να διατηρήσει τις επιχειρήσεις υποδομής και να εγγυηθεί την ανθρωπιστική πρόσβαση στον ΟΗΕ…»

Αυτή ήταν η πρώτη τέτοια παρέμβαση από την Κίνα και πιθανώς μια απάντηση στην ένταξη της Τουρκίας με άλλα σαράντα τρία έθνη σε μια δήλωση που επέκρινε την καταστολή των Ουιγούρων από την Κίνα. Ωστόσο, ήταν μια σημαντική δήλωση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ που δεν πρέπει να αγνοηθεί.

Επιπλέον, στις 5 Νοεμβρίου, οι Πρόεδροι Xi Jinping και Bashar Assad είχαν τηλεφωνική επικοινωνία. Η ανάγνωση της κλήσης που εκδόθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε:

"Ο Σι Τζινπίνγκ επεσήμανε ότι η Συρία είναι μια από τις πρώτες αραβικές χώρες που συνήψε διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα και ένας από τους συνυποστηρικτές του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που αποκατέστησε τη νόμιμη έδρα της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη. Από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων Κίνας-Συρίας πριν από 65 χρόνια, οι διμερείς σχέσεις έχουν αντέξει στη δοκιμασία των αλλαγών στη διεθνή κατάσταση και η φιλία μεταξύ των δύο χωρών έχει γίνει ισχυρότερη"

«Ο Σι Τζινπίνγκ επεσήμανε ότι η Κίνα υποστηρίζει σταθερά τη Συρία στη διασφάλιση της εθνικής κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής της αξιοπρέπειας και αντιτίθεται σθεναρά στην ανάμειξη εξωτερικών δυνάμεων στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας…»

Στη Συρία, οι πολιτικές της Ρωσίας και των ΗΠΑ βρίσκονται σε έντονη αντίθεση. Το 2012, η ​​Κίνα και η Ρωσία άσκησαν βέτο σε ένα σχέδιο ψηφίσματος που σχεδιάστηκε να ανοίξει το δρόμο για μια άλλη δυτική επέμβαση στη Συρία, μετά τη Λιβύη. Η Κίνα δεν εμπλέκεται άμεσα στη συριακή σύγκρουση, αλλά η γενική της προσέγγιση είναι κοντά στη Ρωσία. Παρά τις διαφορές, ωστόσο, η Κίνα, η Ρωσία και οι ΗΠΑ εμφανίζονται ενωμένες στην αντίθεσή τους σε μια άλλη διασυνοριακή επιχείρηση από την Τουρκία. Σε περιόδους στρατηγικού ανταγωνισμού με προβλέψεις ενός νέου ψυχρού πολέμου, το να φέρεις κοντά τις τρείς αυτές χώρες πρέπει να είναι ένα αξιοσημείωτο διπλωματικό επίτευγμα.

Αναφορικά με τις επιχειρήσεις στη Συρία, ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει πει συχνά: «Μπορεί να έρθουμε εν μία νυκτί, ξαφνικά χωρίς προειδοποίηση».

Την περασμένη εβδομάδα, ο εκπρόσωπός του Ιμπραήμ Καλίν, αναφερόμενος σε αυτές τις δηλώσεις είπε ότι η Τουρκία είναι ήδη εκεί, οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι όπως πάντα σε εγρήγορση και δεν θα ανεχθούν απειλές από τρομοκρατικές οργανώσεις όπως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και το ISIS.

Το «ότι είμαστε εκεί» σημαίνει ότι «δεν χρειάζεται να πάμε εκεί»; Ισως.

Το λάθος της Τουρκίας στη Συρία

Και συνεχίζει ο Τούρκος πρέσβης λέγοντας:

"Η συμμετοχή της Τουρκίας στο σχέδιο αλλαγής καθεστώτος στη Συρία ήταν ένα τεράστιο λάθος εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Γιατί, πριν από δέκα χρόνια, είχαμε καλές σχέσεις με τη Δαμασκό. Δεν είχαμε πρόβλημα με το Κόμμα Δημοκρατικής Ένωσης (PYD)/ τις Μονάδες Προστασίας του Λαού των Κούρδων της Συρίας (YPG). Απολαύσαμε καλές σχέσεις με τη Ρωσία και τις περιφερειακές χώρες. Δεν ήμασταν διπλωματικά απομονωμένοι.

Η δημοκρατική μας παρακμή είχε αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις με τους παραδοσιακούς συμμάχους, αλλά τα διαφορετικά συμφέροντα για την ασφάλεια δεν είχαν γίνει πρόβλημα. Δεν είχαμε δεκάδες χιλιάδες τζιχαντιστές μαχητές ακριβώς πέρα ​​από τα σύνορα στο Ιντλίμπ. Και, δεν είχαμε τέσσερα εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες στην Τουρκία.

Η Άγκυρα χρειάζεται να :

* Ζυγίσει προσεκτικά τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας άλλης διασυνοριακής στρατιωτικής επιχείρησης.

* Λάβει υπόψη ότι η Τουρκία και η Συρία θα παραμείνουν γείτονες.

* Αποφύγει  να γίνει η τελευταία περιφερειακή χώρα που θα αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Δαμασκό.

* Υποστηρίξει ανεπιφύλακτα την πολιτική μετάβαση της Συρίας.

Όπως γράφεται η ιστορία των τελευταίων δύο δεκαετιών, οι περισσότεροι θα συμφωνούσαν ότι η εμπλοκή μας στη συριακή σύγκρουση σηματοδότησε την αρχή της δημοκρατικής, πολιτικής, διπλωματικής και οικονομικής παρακμής μας.

Στις 9-10 Δεκεμβρίου, ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα φιλοξενήσει μια διαδυκτιακή Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία για ηγέτες από την κυβέρνηση, την κοινωνία των πολιτών και τον ιδιωτικό τομέα. Η Σύνοδος Κορυφής θα επικεντρωθεί σε τρία βασικά θέματα: υπεράσπιση κατά του αυταρχισμού, καταπολέμηση της διαφθοράς και προώθηση του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την περασμένη εβδομάδα διέρρευσε μια λίστα προσκεκλημένων. Η λίστα έχει ήδη οδηγήσει σε διαμάχη λόγω της αμφισβητήσιμης δημοκρατικής απόδοσης ορισμένων προσκεκλημένων. Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ που συμμετείχε στον σχεδιασμό της συνόδου είπε στο Reuters ότι εστάλησαν προσκλήσεις σε χώρες με διαφορετικές εμπειρίες δημοκρατίας από όλες τις περιοχές του κόσμου. «Δεν πρόκειται για την επικύρωση του «Είσαι δημοκρατία, δεν είσαι δημοκρατία». Αυτή δεν είναι η διαδικασία που περάσαμε», είπε ο αξιωματούχος. Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν λένε ότι έπρεπε να «κάνουν επιλογές» για να εξασφαλίσουν την περιφερειακή ποικιλομορφία και την ευρεία συμμετοχή.

Προφανώς, η Τουρκία δεν είναι προσκεκλημένη στη Σύνοδο Κορυφής. Εάν αυτό αποδειχτεί, θα προστεθεί άλλο ένα στοιχείο διχόνοιας στη μακρά λίστα των διαφορών μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον. Φυσικά, το τι θα μπορούσε ενδεχομένως να πει η Άγκυρα στη σύνοδο κορυφής για την υπεράσπιση της δημοκρατίας ενάντια στον αυταρχισμό είναι άλλο θέμα".

Διαπιστώσεις-Συμπεράσματα

Διαφαίνεται πως η Τουρκία είναι πάρα πολύ πιθανό να αναβάλλει επ'αόριστο την νέα  επίθεση της στη Συρία, αφού δεν έχει τη συναίνεση ΗΠΑ-Ρωσίας-Κίνας.

Όπως έχουμε αναφέρει σε προγενέστερο άρθρο μας ως εκτίμηση, Μπάϊντεν και Πούτιν τα έχουν βρεί στη Συρία, με τον μεν Αμερικανό Πρόεδρο  να αποδέχεται σιωπηρά τον Άσσαντ  ως Πρόεδρο του Συριακού κράτους, χωρίς να παρεμποδίζει την ανοικοδόμησή του, με  αντάλλαγμα  ο Πούτιν να ικανοποιεί τις ΗΠΑ αποσεχόμενος την ύπαρξη ενός ημιαυτόνομου  κουρδικού κρατιδίου στα ΒΑ του νέου Συριακού Ομόσπονδου Κράτους.

Ο Ερντογάν έμεινε εκτός της συμφωνίας αυτής και τώρα τρέχει να "μαζέψει" την κατάσταση.

Ακόμη όμως και αν η Τουρκία εισβάλλει εκ νέου στη Συρία τα οφέλη που θα αποκομίσει θα είναι πάρα πολύ περιορισμένα , ενώ οι κυρώσεις από ΗΠΑ και τα αντίποινα από τη Ρωσία θα πέσουν βροχή.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

syria
Μέση Ανατολή 0

Σκληρές Εικόνες! Ξεκίνησε γενοκτονία των Αλαουιτών και των Χριστιανών από τους τζιχαντιστές στη Συρία-Τους αποκεφαλίζουν δημόσια στην Ταρτούς

Χαοτική η κατάσταση στην Συρία, όπου οι τζιχαντιστές της HTS ξεκίνησαν να κυνηγούν και να σκοτώνουν έναν-έναν τους...
SDF
Μέση Ανατολή 0

Βίντεο υπερπαραγωγή! Κούρδοι «φαντομάδες» μπούκαραν σε φυλάκιο και απελευθέρωσαν Κούρδισσες από τα χέρια των τζιχαντιστών-Σοκ στην Τουρκία

Χολιγουντιανή παραγωγή και εξοπλισμός και δεξιότητες που δεν περίμενε κανείς πως θα διέθεταν οι κουρδικές SDF