Ένοπλες Συρράξεις

Νταβούτογλου: Σέβομαι την αυτονομία των Κούρδων της Συρίας – Σκληρή κριτική στον Ερντογάν

Είναι γνωστό ότι επισήμως, στόχος της Τουρκίας είναι να δημιουργήσει μια «ασφαλή ζώνη» σε βάθος 32χλμ, εντός των εδαφών της βορειοανατολικής Συρίας.

Με προκάλυμμα την δημιουργία αυτής της ασφαλούς ζώνης, η Τουρκία είναι σαφές πως σκοπεύει να «καθαρίσει» την συγκεκριμένη περιοχή από τους Κούρδους μαχητές του YPG, που είναι και η βασική συνιστώσα των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων και σύμμαχοι των ΗΠΑ, στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους. Παράλληλα ο επαναπατρισμός των Σύρων προσφύγων θα λειτουργήσει ως έναν τρόπος αλλοίωσης των πληθυσμιακών χαρακτηριστικών στην περιοχή, όπου μέχρι σήμερα κυριαρχεί το κουρδικό στοιχείο.

https://www.youtube.com/watch?v=SNggv9dJBoQ&t=1s

 Γιατί η Τουρκία αισθάνεται τόσο μεγάλη απειλή από τους Κούρδους της Συρίας;

Οι Κούρδοι σήμερα συνιστούν τέσσερις συμπαγείς εθνικές μειονότητες, που αριθμούν περί τα 30 εκατ. ανθρώπους και ζουν διαιρεμένοι σε ισάριθμα κράτη της Μέσης Ανατολής, όπου η πολιτική κατάσταση είναι ρευστή για ποικίλους λόγους. Στόχος τους είναι η δημιουργία του Κουρδιστάν, ως ανεξάρτητου κράτους ενώ στο Ιράκ έχει παραχωρηθεί καθεστώς ημι-αυτονομίας στην περιοχή όπου ζουν και η ΒΑ Συρία έχει αυτοανακηρυχθεί, σε αυτόνομο κουρδικό κράτος εντός της Συρίας. Η Τουρκία όμως έχει στο έδαφός της, τον μεγαλύτερο πληθυσμό Κούρδων και η δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κουρδιστάν, περνά μέσα από την απόσχιση εδαφών από την Τουρκία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι Κούρδοι της Συρίας ανέρχονται, στο 8% περίπου του πληθυσμού της χώρας και ζουν, κυρίως στα ΒΑ της χώρας. Εν μέσω του πολυετούς πολέμου, πάνοπλοι και μακριά από το κέντρο εξουσίας του Μπασάρ αλ Άσαντ, τη Δαμασκό, οι Κούρδοι ανακήρυξαν ως αυτόνομο-ομόσπονδο κράτος την περιοχή της Rojava, που στη γλώσσα τους σημαίνει «δυτικό Κουρδιστάν» και αποτελεί περίπου το 1/4 της χώρας.

Τα σύνορα που μοιράζεται η Τουρκία με την βορειανατολική Συρία, τα οποία μέχρι τώρα ελέγχονταν από δυνάμεις υπό την καθοδήγηση των Κούρδων, έχουν έκταση 480χλμ. Από τον Ευφράτη ποταμό στα δυτικά, μέχρι τα σύνορα με το Ιράκ προς τα ανατολικά.

Η Τουρκία και οι συμμαχικές παραστρατιωτικές οργανώσεις της, προωθούν με τη βία τη δημογραφική αλλαγή. Τα υπό κατάληψη εδάφη εκτουρκίζονται συστηματικά.

Τόσο η υπηρεσία Diyanet όσο και μεγάλες τουρκικές οργανώσεις αρωγής, που έχουν προσδεθεί στο άρμα της επεκτατικής εξωτερικής πολιτικής του Ταγίπ Ερντογάν, σε πόλεις όπως το Αφρίν και το βόρειο Χαλέπι είναι σε ένα συνεχές προγκρόμ,  εκδιώκοντας  ανεπιθύμητες μειονότητες όπως Κούρδοι, Χριστιανοί και Γεζίντι. Στη θέση τους εγκαθίστανται σύροι Άραβες, συνήθως οικογένειες ακραίων ομάδων.

https://www.youtube.com/watch?v=bQ8H3-c8gJg

Όμως ο Πρόεδρος του Κόμματος του Μέλλοντος Αχμέτ Νταβούτογλου, φαίνεται να έχει άλλη άποψη από αυτήν του Ερντογάν, αφού μιλώντας στο Rudaw, δήλωσε ότι εάν ληφθεί απόφαση ομοσπονδίας για τους Κούρδους στη Συρία, η Τουρκία θα πρέπει να την σεβαστεί.

Ο αρχηγός του Κόμματος του Μέλλοντος, Αχμέτ Νταβούτογλου, απαντώντας στην επίμονη ερώτηση του δημοσιογράφου του Rudaw, σχετικά με την «ομοσπονδία στη Συρία», είπε: «Εάν κάποια διοίκηση στη Συρία καταλήξει σε συμφωνία, είναι απαραίτητο να τη σεβαστεί, αλλά ποτέ να μην επιτρέψει την ύπαρξη της τρομοκρατίας ». είπε

ΘΑ ΣΕΒΟΥΜΕ ΤΟ ΧΩΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ

Ο Νταβούτογλου πιστεύει ότι οι Κούρδοι της Συρίας, δεν αποτελούσαν ποτέ απειλή για την Τουρκία. Αντιθέτως, είπε «στο πλαίσιο των σχέσεων με την Τουρκία, είναι η γειτονική περιοχή με τη στενότερη σχέση όσον αφορά τις σχέσεις, αφού χωρίζεται από γραμμές τρένων που διέρχονται από τη μέση μιας πόλης». Ως εκ τούτου, θεωρεί ότι είναι απαραίτητο να γίνουν σεβαστά και μάλιστα να προστατευθούν τα δικαιώματα και οι νόμοι τους, παράλληλα τόνισε, ότι «πρέπει να γίνει σεβαστή κάθε κυβέρνηση στη Συρία εάν καταλήξουν σε συμφωνία μεταξύ τους, αλλά ποτέ να μην επιτραπεί η  ύπαρξη τρομοκρατίας ».

ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΑΦΡΙΝ

Ο Νταβούτογλου, σχετικά με τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες που ξεκίνησαν με την υποστήριξη της Τουρκίας, μετά τις τρομοκρατικές επιχειρήσεις στο Αφρίν, είπε: «Το γεγονός ότι οι Κούρδοι στο Αφρίν, με τα δικά τους δικαιώματα, γλώσσα και πολιτισμό, βρίσκονται υπό την αιγίδα της Τουρκίας είναι καλό παράδειγμα. Θα αντιταχθώ σε κάθε παραβίαση δικαιωμάτων, ανεξάρτητα από το πού και από ποιον. Το ζήτημα της απομάκρυνσης των Κούρδων από το κεκτημένο στο Αφρίν είναι λάθος».

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΓΛΩΣΣΑ

Υπερασπιζόμενος ότι τα κουρδικά πρέπει να είναι η γλώσσα διδασκαλίας στη μητρική γλώσσα, ο Νταβούτογλου είπε: «Αυτό είναι σαφώς γραμμένο στο πρόγραμμα του κόμματός μας. Μιλάμε για τη διδασκαλία των κουρδικών και τη χρήση τους στην εκπαίδευση. Επομένως, μια τέτοια απαίτηση είναι πέρα ​​από μια συλλογική απαίτηση, είναι μια απαίτηση εντός των δικαιωμάτων του πολίτη».

«Ως εκ τούτου, ασχολούμαστε με το θέμα της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, στη μητρική γλώσσα και τη χρήση της μητρικής γλώσσας στο πλαίσιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Είναι απαραίτητο να αξιολογήσουμε και να διαβουλευτούμε από κοινού, για το πώς θα το εφαρμόσουμε και πώς θα το κάνουμε. Αλλά η απόρριψη της μητρικής γλώσσας, αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η διδασκαλία και η χρήση της μητρικής γλώσσας, είναι θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ».

Η σκληρή κριτική  που ασκεί ο πρόεδρος του Κόμματος του Μέλλοντος, (πρώην πρωθυπουργός), Αχμέτ Νταβούτογλου στην κυβέρνηση του Ερντογάν δεν είναι η πρώτη φορά,  καθώς στο παρελθόν ανέφερε ότι   οι εταίροι του Τούρκου προέδρου έχουν στόχο, τη μετατροπή του τουρκικού πολιτεύματος στα πρότυπα της Κίνας και πιστεύει πως η Τουρκία απομονώθηκε στην περιοχή αφού, όπως είπε, ο τρόπος άσκησης της εξωτερικής πολιτικής της κρίνεται από τις προσωπικές σχέσεις του  Ερντογάν.

https://www.youtube.com/watch?v=rsZXKM3TB3w

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ