Ένοπλες Συρράξεις

Το ΝΑΤΟ κάλεσε Ρωσία και Κίνα να αντιμετωπίσουν από κοινού τον ISIS στο Αφγανιστάν!

Σύμφωνα με έγκριτο Ρωσικό ΜΜΕ το οποίο έχει τη δυνατότητα πληροφόρησης από το ρωσικό ΥΠΑΜ, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ εξέδωσε  δήλωση στην οποία ζήτησε από τη Ρωσία και την Κίνα να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία για την εξάλειψη των τρομοκρατών στο Αφγανιστάν, αναφερόμενος  στην τρομοκρατική ομάδα "Ισλαμικό Κράτος" "ISIS"

«Υποστηρίζω πλήρως την ιδέα ότι ολόκληρη η διεθνής κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Κίνας, πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για να διασφαλίσει ότι το Αφγανιστάν δεν θα γίνει μια περιοχή όπου οι τρομοκρατικές ομάδες θα μπορούν να λειτουργούν ελεύθερα, οργανώνοντας, προγραμματίζοντας και χρηματοδοτώντας επιθέσεις στις χώρες μας», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας.

Η ρωσική και η κινεζική πλευρά δεν έχουν απαντήσει ακόμη στη δήλωση του Στόλτενμπεργκ.

Οι ειδικοί σημειώνουν ωστόσο  ότι δεν θα ληφθεί καμία ενέργεια στο έδαφος αυτής της χώρας χωρίς επίσημο αίτημα από το Αφγανιστάν, αφού έγινε γνωστό νωρίτερα ότι η Μόσχα και το Πεκίνο δεν είχαν σκοπό να χαλάσουν τις σχέσεις τους με τους Ταλιμπάν

Μεταξύ άλλων, ο λόγος εμφάνισης αρκετών χιλιάδων τρομοκρατών του ISIS στο Αφγανιστάν, ήταν η αποχώρηση του διεθνούς συνασπισμού από αυτήν τη χώρα και οι Ταλιμπάν που κατέλαβαν την εξουσία στη χώρα ήταν εκείνοι οι οποίοι απελευθέρωσαν τους τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους.

Η εσπευσμένη αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν και κυρίως ο άναρχος τρόπος με τον οποίο αυτή έγινε, κατέδειξε σημαντικές αδυναμίες επιχειρησιακής σχεδίασης από πλευράς Συμμάχων.

Ωστόσο το κυριότερο εξαγόμενο συμπέρασμα είναι ότι ΗΠΑ-ΝΑΤΟ αποχώρησαν από το Αφγανιστάν, αφήνοντας γεωπολιτικό χώρο στην Κίνα πρωτίστως  και δευτερευόντως στη Ρωσία.

Το ενδιαφέρον στην πρόταση του ΓΓ του ΝΑΤΟ είναι ότι για πρώτη φορά ζητείται κάτι τέτοιο, αφού δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Συμμαχία στο σχεδιασμό της για την τρέχουσα δεκαετία με τίτλο "ΝΑΤΟ 2030", κατονόμαζε κατά σειρά τις Κίνα και Ρωσία, ως τις κυρίαρχες απειλές κατά του ΝΑΤΟ.

Οπωσδήποτε για να είμαστε ειλικρινείς και να μην πετάμε στα σύννεφα η πρόταση  Στόλτενμπεργκ δεν σημαίνει ξαφνικά και αλλαγή της στάσης της Συμμαχίας έναντι των 2 υπερδυνάμεων Κίνας και Ρωσίας, απλά υποδηλώνει την προσπάθεια συνεργασίας τους για την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής απειλής του ISIS.

Επιθυμεί λοιπόν το ΝΑΤΟ να δείξει διεθνώς  ότι θέλει συνεργασία με Ρωσία και Κίνα στο εν λόγω θέμα, αν και όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι ακόμη και στην εξαιρετικά απίθανη περίπτωση που συμφωνηθεί κοινή δράση από Κίνα και Ρωσία, αυτή θα είναι μόνο για τα "μάτια του κόσμου", αφού στην πραγματικότητα ο καθένας θα κοιτάζει να εξυπηρετεί τα συμφέροντά του.

Το ερώτημα είναι γιατί Κίνα και Ρωσία να απαντήσουν θετικά στην πρόταση του ΓΓ του ΝΑΤΟ;

Και οι δύο τους νοιώθουν ιδιαίτερη ανακούφιση από την αποχώρηση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ από το Αφγανιστάν, αφού πλέον μπορούν μέσω των Ταλιμπάν με τους οποίους διατηρούν φιλικές σχέσεις να επηρεάζουν τα δρώμενα στο Αφγανιστάν

Επιπλέον η κάθε μια από μόνη της και πολύ περισσότερο και οι δύο μαζί, σε συνεργασία με τους Ταλιμπάν, αλλά και το Πακιστάν, έχουν τη δυνατότητα να καταστείλουν και να διαλύσουν τον ISIS που δρά στα Βορειοανατολικά σύνορα του Αφγανιστάν.

Σχέσεις Κίνας-Ταλιμπάν

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιουλάχ Μουτζαχίντ δήλωσε σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη ότι η Κίνα θα είναι ο «πιο σημαντικός εταίρος του Αφγανιστάν» καθώς η νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία των Ταλιμπάν επιδιώκει επενδύσεις σε υποδομές.

«Η Κίνα είναι ο σημαντικότερος εταίρος μας και αντιπροσωπεύει μια θεμελιώδη και εξαιρετική ευκαιρία για εμάς, επειδή είναι έτοιμη να επενδύσει και να ανοικοδομήσει τη χώρα μας», δήλωσε ο Μουτζαχίντ στην ιταλική εφημερίδα "La Repubblica".

Ο Μουτζαχίντ είπε ότι υπάρχουν «πλούσια ορυχεία χαλκού στη χώρα, τα οποία, χάρη στους Κινέζους, μπορούν να τεθούν ξανά σε λειτουργία και να εκσυγχρονιστούν. Επιπλέον, η Κίνα είναι το πέρασμα μας στις αγορές όλου του κόσμου».

Παράλληλα το Πεκίνο κινείται προκειμένου να δημιουργήσει ένα  διπλωματικό και οικονομικό τείχος προστασίας προς τους Ταλιμπάν, θέτοντας τους παρακάτω όρους:

Πρώτον, οι Ταλιμπάν να τραβήξουν μια σαφή γραμμή ενάντια στο Ισλαμικό Κίνημα Ανατολικού Τουρκεστάν (ETIM) και άλλες τρομοκρατικές δυνάμεις που επιδιώκουν την «ανεξαρτησία του Xinjiang» και να μην υποστηρίζουν οποιεσδήποτε δραστηριότητες που αποσκοπούν στην αποσταθεροποίηση της Αυτόνομης Περιφέρειας των Ουιγούρων στην Κίνα".

Δεύτερον, να σχηματίσουν μια ανοιχτή, χωρίς αποκλεισμούς και γενικά αντιπροσωπευτική κυβέρνηση, τερματίζοντας πλήρως τον εμφύλιο σπαραγμό για να φέρουν μόνιμη ειρήνη. Θα πρέπει επίσης να συμβάλουν στη διευκόλυνση της περιφερειακής κατάστασης και να προωθήσουν την ευημερία του Αφγανικού λαού, χωρίς να παρέχουν άλλα προσχήματα για πιθανές μελλοντικές παρεμβάσεις εξωτερικών δυνάμεων.

Τρίτον, να κρατούν αποστάσεις από τις ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις που αποδεικνύονται εχθρικές προς την Κίνα. Θα πρέπει να αρνηθούν να λειτουργήσουν ως πιόνι για αυτές τις δυνάμεις και να θέσουν έτσι σε κίνδυνο τα στρατηγικά συμφέροντα της Κίνας. Αντίθετα, ελπίζουμε ότι έχουν δεσμευτεί να αναπτύξουν φιλικές και συνεργατικές σχέσεις με την Κίνα και άλλες γειτονικές χώρες και να ενσωματωθούν στην κοινή υπόθεση της περιφερειακής ειρήνης και ανάπτυξης.

Τέταρτον, να προωθούν τη μετριοπάθεια, να ενισχύουν την ανάπτυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να προστατεύουν τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών και μετατρέπουν το Αφγανιστάν σε μια μετριοπαθή ισλαμική χώρα.

Η αναφορά ότι η κυβέρνηση των Ταλιμπάν «πρέπει να κρατήσει αποστάσεις από τις ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις που αποδεικνύονται εχθρικές προς την Κίνα» , υποδηλώνει αμέσως ότι οι Ταλιμπάν θα  πρέπει  να είναι αρνητικοί σε οποιοδήποτε θέμα συνεργασίας με τις ΗΠΑ, κατόπιν της κινεζικής απαίτησης

Οι  πρόσφατες δηλώσεις του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών προειδοποιούν επίσης  ότι είναι κατά της «χρήσης της τρομοκρατίας για την επιδίωξη των γεωπολιτικών κερδών με βία» και καλούν τις περιφερειακές χώρες να «συνεργαστούν για την εξάλειψη όλων των τρομοκρατικών ομάδων».

Περιφερειακή χώρα δεν είναι οι ΗΠΑ, άρα και από αυτόν τον κινεζικό όρο οι Ταλιμπάν θα πρέπει να είναι αρνητικοί σε οποιαδήποτε πρόταση συνεργασίας για καταπολέμηση τρομοκρατίας με τις ΗΠΑ.

Ρωσία-Ταλιμπάν

Από την πλευρά της η Ρωσία δεν έκλεισε την πρεσβεία της στην Καμπούλ δείγμα ότι συνεργάζεται με τους Ταλιμπάν και συνεπώς  δεν έχει κανένα λόγο να "βάλλει η ίδια στο παιγνίδι" τις ΗΠΑ.

Αναφορικά με τον ISIS και την αντιμετώπισή του στα σύνορα Αφγανιστάν-Πακιστάν, εκτίμησή μας είναι ότι Ρωσία-Κίνα-Ταλιμπάν και Πακιστάν έχουν τη δυνατότητα εξάλειψής του.


 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει ο ρωσικός πυραύλος Oreshnik! Η Ουκρανία παρουσίασε τα συντρίμμια του-"Πρώτη φορά ανακαλύπτεται κάτι τέτοιο"-(βίντεο-εικόνες)

Ο πύραυλος είχε έξι πολεμικές κεφαλές, καθεμία από τις οποίες έφερε έξι υποπυρομαχικά, και πετούσε με μέγιστη ταχύτητα...