Στην αποχώρηση της Βρετανίας από το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, αναφέρθηκε σήμερα (1/9) ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Ντόμινικ Ράαμπ.
Μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου σημείωσε: «Η κεντρική αξιολόγηση πάνω στην οποία εργαζόμασταν… αυτό είναι το πιθανότερο, η κεντρική αξιολόγηση ήταν ότι, δεδομένης της αποχώρησης των δυνάμεων έως το τέλος Αυγούστου, θα βλέπατε μια σταθερή επιδείνωση από εκείνο το σημείο, και ότι ήταν μάλλον απίθανη η πτώση της Καμπούλ φέτος».
«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κάναμε έναν σχεδιασμό έκτακτης ανάγκης ή εξόδου από το παιχνίδι ή δεν εξετάζαμε τις άλλες προτάσεις. Και για να είμαι σαφής, αυτή είναι μια άποψη που την συμμερίζονταν ευρέως οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ», συμπλήρωσε.
Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας δήλωσε επίσης ότι θέλει η κυβέρνηση να έχει διπλωματική παρουσία στο Αφγανιστάν αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει τώρα λόγω της κατάστασης ασφαλείας στη χώρα. «Θέλουμε να είμαστε σε θέση, όταν η ασφάλεια επιτρέψει, να έχουμε μια συνέχεια της διπλωματικής παρουσίας στο Αφγανιστάν, αλλά, σαφώς, αυτό δεν είναι δυνατό αυτή τη στιγμή», επισήμανε ο Ράαμπ μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να αναπτύξει τις ικανότητές της ώστε να μπορεί να επιχειρεί χωρίς τις ΗΠΑ για ειδικές μελλοντικές στρατιωτικές αποστολές.
Πρόσθεσε ότι η Βρετανία χρειάστηκε να αποσύρει τις δικές της δυνάμεις από το Αφγανιστάν επειδή δεν υπήρχε βιώσιμος εναλλακτικός συνασπισμός μετά την ανακοίνωση του προέδρου Μπάιντεν ότι θα απέσυρε τους Αμερικανούς στρατιώτες από τη χώρα. «Πρέπει να κοιτάξουμε τις δικές μας ικανότητες», τόνισε.
«Ένα από τα πράγματα για τα οποία μιλήσαμε ήταν η σημασία και η ικανότητα να λειτουργούμε με πιο ευέλικτο τρόπο. Αυτό αποτελεί ήδη μέρος της στρατηγικής ανάλυσης, παρ’ όλα αυτά φυσικά οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ο στενότερος σύμμαχός μας», τόνισε ο Ράαμπ.