Tελεσίγραφο έστειλε πριν λίγο ο Χ. Χαφτάρ στη Τουρκία, μέσω του Στρατηγού Khaled al-Mahjoub του Εθνικού Στρατού, ο οποίος κατηγόρησε τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, ότι είναι το κόμμα που ενδιαφέρεται περισσότερο να κρατήσει τη Λιβύη σε αστάθεια. Είπε ότι ορισμένα κόμματα επιδιώκουν να δημιουργήσουν χάος και να εμποδίσουν τις εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 24 Δεκεμβρίου.
Σε συνέντευξή του στο Sky News Arabia το Σάββατο, ο στρατηγός Khaled al-Mahjoub εξήγησε ότι όλες οι τρέχουσες τρομοκρατικές οργανώσεις και ομάδες στη Λιβύη γεννήθηκαν από τη Μουσουλμανική Αδελφότητα. Είπε ότι η Αδελφότητα χρησιμοποιεί αυτές τις ομάδες, είτε είναι θρησκευτικά ιδεολογικές είτε εγκληματικές συμμορίες που εργάζονται στο λαθρεμπόριο καυσίμων και στην εμπορία ανθρώπων, επισημαίνοντας ότι έχουν μεγάλο ενδιαφέρον να πραγματοποιήσουν αστάθεια!
Ο Al-Mahjoub σχολίασε επίσης την επίσκεψη της τουρκικής αντιπροσωπείας στην Τρίπολη το Σάββατο και ανέφερε, ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα διευκόλυνε την τουρκική παρουσία στη Λιβύη και ότι οι Λιβύοι δεν θα παραμείνουν σιωπηλοί στην τουρκική κατοχή. Απαίτησε την έξοδο όλων των ξένων δυνάμεων και μισθοφόρων από τη Λιβύη, και επεσήμανε ότι η Τουρκία ελέγχει την πολιτική σκηνή στην Τρίπολη και επιβάλλει την παρουσία της ως τετελεσμένο γεγονός.
Ο Al-Mahjoub θεώρησε την Τρίπολη ως πρωτεύουσα που καταλαμβάνεται από την Τουρκία. Είπε ότι η τουρκική αντιπροσωπεία εισήλθε στην Τρίπολη με αλαζονεία, και χωρίς συντονισμό με τις αρχές της Λιβύης και δεν έδειξε κανένα σημάδι σεβασμού της κυριαρχίας της Λιβύης.
Τι συζήτησαν Τούρκοι-Τρίπολη
Στη Λιβύη οι συνομιλίες μεταξύ του επικεφαλής της κυβέρνησης και τουρκικής αντιπροσωπείας επικεντρώθηκαν στο Βερολίνο 2 και στα υπομνήματα.
Συγκεκριμένα ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Εθνικής Ενότητας πραγματοποίησε συνομιλίες με την τουρκική αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου για μια σειρά θεμάτων όπως το Βερολίνο 2, τα μνημόνια κατανόησης που υπέγραψαν οι δύο χώρες, η εκπαίδευση σε τομείς ασφάλειας και στρατιωτικής εκπαίδευσης και η πιθανή τουρκική τεχνική υποστήριξη για τις εκλογές στη Λιβύη.
Στη σύνοδο συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Najla Al Mangoush, ο Υπουργός εσωτερικών Adel Gomoa,ο Υπουργός Πολιτικών Υποθέσεων και Επικοινωνιών Walid Al Lafi, ο Αρχηγός του Επιτελείου Mohamed Al Haddad και από την τουρκική πλευρά ο Υπουργός Εξωτερικών Melvut Çavuşoğlu.
Η τουρκική αντιπροσωπεία περιελάμβανε επίσης τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Yaşar Güler, τον επικεφαλής της υπηρεσίας Πληροφοριών της ΜΙΤ, Hakan Vidan και τον επικεφαλής επικοινωνιών για την Προεδρία της Δημοκρατίας Fakhruddin Altoun.
Ο υφυπουργός Επικοινωνίας και Πολιτικών Υποθέσεων της GNU, Walid Al Lafi, συζήτησε με τον Φαχριντίν Αλτούουν, επικεφαλής επικοινωνιών για την Προεδρία της Δημοκρατίας της Τουρκίας κοινή συνεργασία στον τομέα της ενημέρωσης και της κυβερνητικής επικοινωνίας.
Η ανταλλαγή εμπειρογνωμοσύνης για την επιτυχία των προσεχών εκλογών και η συνέχιση της συμφωνίας που υπεγράφη στην Άγκυρα τον Απρίλιο, συζητήθηκαν στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης στην Τρίπολη.
Από τα παραπάνω διαφαίνεται ότι η Τουρκία προσπαθεί να προκαταλάβει εξελίξεις δημιουργώντας άσχημα και επικίνδυνα για την Ελλάδα τετελεσμένα στη Λιβύη, αφού παραμονές της διάσκεψης Βερολίνο 2, σπεύδει να κατοχυρώσει με συμφωνίες και υπομνήματα με τη μεταβατική κυβέρνηση της Λιβύης τα ακόλουθα:
-Την παραμονή της στη Λιβύη για παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης στον υπό σύσταση Λιβυκό στρατό, όπως και στην αστυνομία σε θέματα ασφαλείας
-Την παροχή τεχνικής υποστήριξης για τις εκλογές, με απώτερο σκοπό τον έλεγχο τους
- Την παροχή βοήθειας και συνεγασίας μεταξύ της ΜΙΤ και της νέας Υπηρεσίας Πληροφοριών της Λιβύης
-Τέλος την διαμόρφωση πλαισίου συνεχούς επικοινωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων Τουρκίας-Λιβύης
Με τα παραπάνω η Λιβύη ουσιαστικά μετατρέπεται σε χώρα προτεκτοράτο-αποικία της Τουρκίας. Διερωτόμαστε για ποιό λόγο θα γίνει τότε το Συνέδριο του Βερολίνου, αφού τα "κλειδιά" της Λιβύης δόθηκαν στην Τουρκία πριν από αυτό;
Τι θα κάνει η φιλότουρκη Μέρκελ, η οποία απέκλεισε τη χώρα μας από τη συμμετοχή της στο Βερολίνο2; Είναι ποτέ δυνατόν μια μεταβατική κυβέρνηση, όπως αυτή της Λιβύης σήμερα, να "δένει" το μέλλον της χώρας;
Η Τουρκία με αυτόν τον τρόπο θα "ριζώσει" και θα ελέγχει στρατό, αστυνομία , υπηρεσίες πληροφοριών στη Λιβύη, αλλά και τις εκλογές! Τι θα μπορεί να κάνει ο νέος Πρωθυπουργός της χώρας όποιος και αν είναι;
Συνεπώς πάμε σε πολύ αρνητικές εξελίξεις για την Ελλάδα, αφού φυσικά ο απώτερος στόχος της Τουρκίας είναι η νομιμοποίηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου από την νέα κυβέρνηση της Λιβύης που θα εκλεγεί στο τέλος του χρόνου, για την οποία φροντίζει από τώρα η Τουρκία να έχει τη δυνατότητα πλήρους ελέγχου της.