Το Ισραήλ και η Αίγυπτος βρίσκονται στην ίδια σελίδα θέλοντας να κρατήσουν την Τουρκία από τη Γάζα, δήλωσε ο Michael Koplow, Διευθυντής Πολιτικής στο Φόρουμ Πολιτικής του Ισραήλ στην Ουάσινγκτον, την Τετάρτη.
Ο Κόπλοου είπε ότι η μικροσκοπική εβραϊκή κοινότητα στην Κωνσταντινούπολη αισθάνεται επίσης υπό πίεση μετά από μια πρόσφατη κλιμάκωση της βίας μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των Παλαιστινίων στη Γάζα, η οποία θα μπορούσε να επιδεινώσει μια ήδη τεταμένη σχέση μεταξύ της Άγκυρας και του Τελ Αβίβ.
Η εβραϊκή κοινότητα στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη εβδομάδα δημοσίευσε επίσημη δήλωση που επικρίνει τον χειρισμό του Ισραήλ από την κατάσταση, ανέφερε η φιλοκυβερνητική Daily Sabah.
Σχολιάζοντας τη δήλωση, ο Koplow δήλωσε ότι ανέφερε την αγωνία της κοινότητας ενόψει της βίας, καθώς θέλουν να θεωρηθούν Τούρκοι Εβραίοι που ζουν στην Τουρκία και όχι αλλοδαποί.
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδειξε πρόσφατα το Ισραήλ ως αποκλειστικά υπεύθυνο για την αιματοχυσία, υιοθετώντας ένα κλασικό αντισημιτικό λόγο
"Είναι δολοφόνοι, στο σημείο που σκοτώνουν παιδιά ηλικίας πέντε ή έξι ετών. Είναι ικανοποιημένοι μόνο πιπιλίζοντας το αίμα τους", είπε.
Ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος αναδείχθηκε ως ένας λαλίστατος υπερασπιστής των Παλαιστινίων, ξεκίνησε επίσης μια επίθεση εναντίον του αμερικανού ομολόγου του Τζο Μπάιντεν λέγοντας ότι έχει «αίμα στα χέρια του» λόγω της υποστήριξης του προς το Ισραήλ.
Ο Ερντογάν χρησιμοποίησε το παλαιστινιακό ζήτημα στην εσωτερική πολιτική για να εδραιώσει την αρμοδιότητά του στην εξουσία, απεικονίζοντας τον εαυτό του ως τον μοναδικό διεθνή ηγέτη που είναι πρόθυμος να υπερασπιστεί τους Παλαιστίνιους.
Παρά την έντονη ρητορική, το εμπόριο μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ συνεχίζει να αυξάνεται υπό την κυβέρνηση του Ερντογάν. Ο όγκος του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών σήμερα είναι 6,5 δισεκατομμύρια δολάρια, από 1,4 δισεκατομμύρια δολάρια που ήταν, όταν το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) ανέβηκε στην εξουσία το 2002.
Το Ισραήλ προσπάθησε να μειώσει τους δεσμούς με την Τουρκία τα τελευταία χρόνια, διακόπτοντας επανειλημμένα τις διπλωματικές του σχέσεις, δήλωσε ο Kaplow.
«Ωστόσο, είναι πολύ απίθανο η Τουρκία να μπει σε στρατιωτική αντιπαράθεση με το Ισραήλ για το παλαιστινιακό ζήτημα», πρόσθεσε.
Παρόλα αυτά, ο Ερντογάν συνέχισε να υποστηρίζει την παλαιστινιακή μαχητική ομάδα Χαμάς κατά του Ισραήλ. "Κορυφαίοι αξιωματούχοι της Χαμάς έχουν ως μόνιμη κατοικία από την Τουρκία τα τελευταία δέκα χρόνια", δήλωσε ο Kaplow.
Η Χαμάς αναγνωρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, και η υποστήριξη της Τουρκίας προς την ομάδα αυτή , καθώς και οι έντονες δημόσιες καταγγελίες της για το Ισραήλ, έχουν συμβάλει στην επιδείνωση των διμερών σχέσεων.
Αλλά δεν είναι μόνο το Ισραήλ που έχει ενοχληθεί από τον "αυξανόμενο λόγο" της Τουρκίας στην περιοχή.
Ο Κόπλοου είπε ότι η Γάζα έχει γίνει επίσης τόπος αντιπαλότητας μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου. Η Αίγυπτος παραδοσιακά υπήρξε η φωνή υποστήριξης των Παλαιστινίων, αλλά αντιτίθεται στον έλεγχο που ασκεί η Χαμάς στη Γάζα.
Υπάρχουν μόνο δύο τρόποι για την Τουρκία να εδραιώσει την επιρροή της στη Γάζα, δήλωσε ο Κόπλοου.
Είτε το Ισραήλ είτε η Αίγυπτος θα πρέπει να επιτρέψουν στην Τουρκία να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση. Ωστόσο, η Αίγυπτος είναι απρόθυμη να παραχωρήσει τέτοια δικαιώματα, ενώ το Ισραήλ είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικό για την υποστήριξη της Τουρκίας προς τη Χαμάς και την αυξανόμενη επιρροή της σε βάρος του
«Νομίζω ότι ο συνδυασμός Ισραήλ και Αιγύπτου πιθανότατα θα είναι σχεδόν στην ίδια σελίδα θέλοντας να κρατήσει την Τουρκία από τη Γάζα όσο το δυνατόν περισσότερο», είπε ο Κόπλοου.
Εμείς πέραν των ανωτέρω, θα επισημάνουμε ότι η Τουρκία είδε τον πόλεμο Ισραήλ-Παλαιστινίων σαν μια μεγάλη ευκαιρία προκειμένου να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην περιοχή, αφού παίζοντας το χαρτί του προστάτη των Παλαιστινίων αποσκοπεί:
- Να κερδίσει ο Ερντογάν τη χαμένη του δημοτικότητα και ψήφους στο εσωτερικό της χώρας του, συσπειρώνοντας την Ισλαμική βάση του κόμματός του Να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης συσπειρώνοντας τις μουσουλμανικές χώρες γύρω από την Τουρκία, για προσωπικό του όφελος αλλά και για ενισχύσει τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας του παγκοσμίως
-Να προχωρήσει σε υπογραφή παράνομου πρωτοκόλλου με την Παλαιστίνη για την ΑΟΖ, κλέβοντας μέρος της Ελληνικής και Κυπριακής ΑΟΖ και μοιράζοντας την με τους Παλαιστίνιους.
Το τελευταίο ο Ερντογάν θα προσπαθήσει μάλλον να το κάνει και με τη Συρία και το Λίβανο, αν και σε αυτές τις χώρες είναι και άλλες χώρες παίκτες, όπως το Ιράν, Γαλλία για τον Λίβανο και το Ιράν-Ρωσία για τη Συρία.
Το θέμα τυχόν απόπειρας υπογραφής παράνομων πρωτοκόλλων για τις ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λωρίδας της Γάζας, θα δημιουργήσει αρνητικά δεδομένα και για αυτό αποτελεί έναν ακόμη πολύ ουσιαστικό λόγο για τον οποίο Ισραήλ και Αίγυπτος έχουν συμφέρον να κρατήσουν την Τουρκία μακριά από τη Γάζα.