Ένοπλες Συρράξεις
Ενημερώθηκε στις:

Πιθανή σύρραξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας αν η Ουκρανία πραγματοποιήσει επίθεση ευρείας κλίμακας στο Ντομπάς

Ο στρατιωτικός-πολιτικός εμπειρογνώμονας Γιακόφ Κέντμι είπε για το τι θα μπορούσε να προκαλέσει έναν πλήρη πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής, σημειώνοντας ότι προς το παρόν αυτό μπορεί να συμβεί μόνο εάν η Ουκρανία ξεκινήσει επίθεση πλήρους κλίμακας στο Ντονμπάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι, κατά τη γνώμη του, για έναν πόλεμο μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας τώρα. Κατά τη γνώμη του, ακόμη και εμπρηστικές δηλώσεις από την Ουάσιγκτον δεν θα οδηγήσουν σε αυτό.

Σύμφωνα με τον Κέντμι, η αντιπαράθεση μεταξύ του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών με τη Ρωσία θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος αυτής της δεκαετίας. Αλλά η Δύση φοβάται να εξαπολύσει έναν πραγματικό πόλεμο και η Ρωσία δεν έχει κανένα λόγο να επιδεινώσει την κατάσταση.

Ωστόσο, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ενισχύσουν τη στρατιωτική τους παρουσία στις χώρες της Βαλτικής για να «συγκρατήσουν πιο ενεργά» τη Ρωσία. Οι υπουργοί Εξωτερικών της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας το ζήτησαν  επιτακτικά από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken .

Ταυτόχρονα, ο ίδιος ο Blinken περιορίστηκε σε γενικές φράσεις και δεν δήλωσε καμία πρωτοβουλία, από την οποία προκύπτει ότι πίσω από τα δυνατά λόγια για την «επιστροφή της Αμερικής» δεν υπάρχουν μόνο ευκαιρίες, αλλά και μια ιδιαίτερη επιθυμία της Ουάσιγκτον να επενδύσει στα κράτη της Βαλτικής.

«Επαναβεβαιώσαμε τη δέσμευση του ΝΑΤΟ και τη σημασία της παρουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών στη Λετονία, τη Λιθουανία και την Εσθονία. Πρέπει να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε ότι η Συμμαχία θα συνεχίσει να ενισχύει την άμυνα και την αποτροπή της. Αυτό ισχύει επίσης για τη διατήρηση και την ανάπτυξη της στρατιωτικής παρουσίας των συμμάχων στις χώρες της Βαλτικής. Ως γείτονες της Ρωσίας, γνωρίζουμε άμεσα τον κίνδυνο που ενέχει, επομένως εκτιμούμε την επιθυμία των Ηνωμένων Πολιτειών να συζητήσουν αυτό το ζήτημα μαζί μας », δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Εύα-Μαρία Λίμιτς αναφορικά με τα αποτελέσματα της πρώτης συνάντησης που είχαν  οι ΥΠΕΞ των χωρών της Βαλτικής με τον νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Anthony Blinken, στις Βρυξέλλες.

Τα κράτη της Βαλτικής προσπαθούν να σύρουν την Αμερική στην περιοχή τους. Στόχος τους να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην εφαρμογή των γεωπολιτικών επιδιώξεων των Ηνωμένων Πολιτειών, με αντάλλαγμα την παροχή ασφάλειας και οικονομικής βοήθειας από αυτές 

«Μοιραζόμαστε ανησυχίες για το τι συμβαίνει στην Κίνα, όπως παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κενά στην τεχνολογική ασφάλεια. Είναι προς το συμφέρον της Εσθονίας να διαμορφώσει και να υποστηρίξει τα μηνύματα και τις πολιτικές της ΕΕ, του ΝΑΤΟ  σε θέματα που σχετίζονται με την Κίνα. Συζητήσαμε επίσης την Πρωτοβουλία Three Seas, της οποίας τα οικονομικά έργα στοχεύουν στη βελτίωση των μεταφορών, της ενέργειας και της ψηφιακής συνδεσιμότητας στην περιοχή, καθώς και στην αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης και της ευελιξίας. Είμαστε ικανοποιημένοι που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποσχεθεί να επενδύσουν στο Ταμείο Three Seas», λέει η ίδια υπουργός Εξωτερικών της Εσθονίας Eva-Maria Liimets.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ωστόσο, τα πρώτα βήματα της ομάδας του Μπάιντεν προδίδουν την οδυνηρά οικεία γραφή της κυβέρνησης Μπαράκ Ομπάμα, από την οποία προέκυψαν οι περισσότεροι από αυτούς τους ανθρώπους. Μείωση της πραγματικής παρουσίας των Ηνωμένων Πολιτειών σε διεθνείς υποθέσεις με έντονη ρητορική, η οποία έχει σχεδιαστεί για να καλύψει αυτή τη διαδικασία.

Η νέα «αμερικανική συμμετοχή» μοιάζει με την πολιτική Ομπάμα. Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ συμμετέχει στην διαδικτυακή σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δίνει μια υπέροχη ομιλία εκεί. Ο φιλελεύθερος Τύπος της Αμερικής και της Ευρώπης κατακλύζεται από χαρά, χωρίς ακόμη να έχει αλλάξει κάτι

Αυτό το γενικό πρότυπο εκδηλώνεται στις σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, όπου ο Τζο Μπάιντεν συμφώνησε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν είναι δολοφόνος, ενώ στην πράξη επέκτεινε τη Στρατηγική Συνθήκη Μείωσης Όπλων (START-3) με τη Μόσχα και έβαλε  φρένα στον  Nord Stream.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στην πρώτη περίπτωση, ο Λευκός Οίκος έχει παραδοσιακά λάβει στρατιωτική-στρατηγική απόφαση χωρίς να κοιτάξει πίσω τους Ευρωπαίους συμμάχους του ΝΑΤΟ και χωρίς να ζητήσει τη γνώμη τους. Στο δεύτερο, επιβράβευσε τη  Βαρσοβία και το Κίεβο για τον σκληρό αγώνα τους ενάντια στον «αγωγό φυσικού αερίου του Πούτιν».

Αυτές είναι οι τάσεις που πρέπει να σκεφτούν τα κράτη της Βαλτικής, οι οποίες προσπαθούν επίμονα να αυξήσουν τα μερίδιά τους αυξάνοντας τις εντάσεις στη γραμμή επαφής Ρωσίας-ΝΑΤΟ.

Επί της ουσίας οι χώρες της Βαλτικής αποτελούν θα λέγαμε το μαλακό υπογάστριο του ΝΑΤΟ και μάλλον θα αποτελούσαν σχετικά εύκολο στόχο για τη Ρωσία σε περίπτωση συρράξεως της με το ΝΑΤΟ.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Ο Κ. Γρίβας δίνει τη λύση για στρατιωτική υπεροπλία Ελλάδας - Κύπρου απέναντι στην Τουρκία: Να επενδύσουν σε στρατιωτική επιστήμη και εγχώρια σκέψη

Τα τουρκικά drones στο κατεχόμενο Λευκόνοικο – Τα αιωρούμενα πυρομαχικά – Τα μη επανδρωμένα υποβρύχια
βομβαρδισμοί στη Συρία
Μέση Ανατολή 0

Φλέγεται όλη η Συρία μετά τον μαζικότερο βομβαρδισμό των τελευταίων ετών-Η ρωσική βάση στο Ταρτούς την γλίτωσε «παρά τρίχα» (Βίντεο)

Ένα από τα πλήγματα που εξαπολύθηκαν εχθές το βράδυ κατά της Συρίας προκάλεσε ανατίναξη πολύ κοντά στην ρωσική ναυτική...