Είκοσι μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα της Τουρκίας Bayraktar, πραγματοποίησαν μαζική επίθεση στο ρωσικό πυραυλικό συγκρότημα Pantsir-C1, το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία με τον συριακό στρατό, αναφέρει σε δημοσίευση του το Soha.
Τα τουρκικά drone εκτόξευσαν δεκάδες πυραύλους στο σύστημα Pantsir-C1 που αναπτύχθηκε στη συριακή επαρχία Idlib, αλλά απέτυχαν να το καταστρέψουν.
Ένα από τα κελύφη εξερράγη κοντά στο σύστημα πυραύλων αντιαεροπορικής άμυνας και του προξένησε ελαφρώς, αλλά ο ρωσικός στρατός σύντομα θα μπορούσε να επισκευάσει το σύστημα.
Ο Τούρκος στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Enes Kai, ανέφερε στο Soha, ότι οι Σύριοι έκαναν πολλά λάθη στην αμυντική τους τακτική απέναντι στις επιθέσεις των τουρκικών Bayraktar.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι χειριστές του Pantsir θα μπορούσαν να είχαν καταστρέψει τα τουρκικά αεροσκάφη πριν πλησιάσουν την απόσταση, από την οποία θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν τους πυραύλους τους σε συριακούς στόχους.
Δεν προσδιορίστηκε πότε ακριβώς ο τουρκικός στρατός πραγματοποίησε την επίθεση στις θέσεις του συριακού στρατού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μια έκθεση του Φεβρουαρίου του ΝΑΤΟ (JAPCC) χαρακτήρισε το ρωσικό Pantsir ως ιδανικό όπλο κατά των στρατιωτικών UAV.
Το έγγραφο έδωσε επίσης ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο η Τουρκία αντέδρασε στην εξάλειψη ενός μόνο ενεργού Συριακού συστήματος Παντίσιρ στο Ιντλίμπ ως μέρος της επιχείρησης Spring Shield.
Η καταστροφή του πυραυλικού συγκροτήματος ήταν μια σημαντική πτυχή "για την επίτευξη των στόχων όλης της επιχείρησης".
Από τα παραπάνω συνάγεται ότι τα τουρκικά drone Bayraktar τα οποία προβάλλονται ως " το ιερό δισκοπότηρο" της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας, είναι μάλλον πεπερασμένων δυνατοτήτων έναντι του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος Pantsir, όταν αυτό είναι ενεργοποιημένο
Πέραν των ανωτέρω τα πολυδιαφημισμένα τουρκικά UAV για να δράσουν θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί καταστολή της εχθρικής αεράμυνας. Τόσο η Λιβύη, όσο και η Συρία δεν διέθεταν ένα ολοκληρωμένο πολυεπίπεδο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, γεγονός που διευκόλυνε τη δράση τους.
Αναφορικά με το Ναγκόρνο Καραμπάχ, πρώτα έγινε η καταστολή της Αρμενικής αεράμυνας από τα ισραηλινά περιφερόμενα πυρομαχικά καμικάζι Harpy, τα οποία κατέστρεψαν τα ραντάρ των αντιαεροπορικών πυροβολαρχιών τους και στη συνέχεια ανέλαβαν δράση τα τουρκικά drone Bayraktar, χωρίς ουσιαστικά να απειλούνται.
Αυτά αναφέρονται προκειμένου να γίνει κατανοητό ότι τα τουρκικά UAV συνιστούν απειλή σε βάρος μας, όχι στο μέγεθος που παρουσιάζεται από την Τουρκία επιμελώς, αφού αυτή ελαττώνεται σημαντικότατα λόγω της ύπαρξης ενοποιημένου πολυεπίπεδου αντιαεροπορικού συστήματος που διαθέτει η αεράμυνα της χώρας μας, καθώς και της ύπαρξης Ε/Π και μαχητικών αεροσκαφών μας τα οποία είναι κατά πολύ υπέρτερα και θα καταρίψουν με σχετική ευκολία τα τουρκικά drone.