Ένοπλες Συρράξεις

Παράρτημα της ΜΙΤ οι Γκρίζοι Λύκοι - Κόμματα “μαριονέτες” του Ερντογάν απειλούν την Ευρώπη

Ως γνωστόν στις 4 Νοεμβρίου, ο Γάλλος πρόεδρος Ε. Μακρόν ανακοίνωσε ότι την απαγόρευση της δράσης της τουρκικής υπερεθνικιστικής οργάνωσης Γκρίζοι Λύκοι στην χώρα, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της Άγκυρας.

Αυτή η απόφαση ελήφθη μετά από τις βίαιες διαδηλώσεις στη Λυών στις 30 Οκτωβρίου, όταν τουρκικής καταγωγής υπήκοοι Γαλλίας  συγκρούστηκαν με Αρμένιους έξω από την πόλη, έχοντας χαραγμένο στο χέρι τους το σύμβολο των Γκρίζων Λύκων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Δρ Yektan Turkyilmaz, ερευνητής στο φόρουμ για τις διαπεριφερειακές μελέτες στο Βερολίνο, δήλωσε ότι οι Γκρίζοι Λύκοι δεν είναι σε καμία περίπτωση μια νέα οντότητα.

“Στην πραγματικότητα, έχουν εξελιχθεί σε έναν κρυφό βραχίονα του τουρκικού κράτους τα τελευταία χρόνια μακριά από τις ρίζες τους ως υπερεθνικιστική οργάνωση νεολαίας”, τόνισε ο ίδιος.

Η οργάνωση των Γκρίζων Λύκων που ξεκίνησε ως παράρτημα νεολαίας του σημερινού κόμματος Εθνικό Κίνημα (MHP), έχουν εξελιχθεί σε εγκληματική οργάνωση με διασυνδέσεις με την εγκληματική βία στην Τουρκία και την ΕΕ.

Κατά τη δεκαετία του 1970, η τότε τουρκική κυβέρνηση κατηγορήθηκε επανειλημμένα ότι χρησιμοποίησε την οργάνωση αυτή για να επιτεθεί στους εχθρούς της, ακόμη και μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980.

Σύμφωνα με τον Turkyilmaz, αυτή η σχέση δεν έχει τελειώσει αλλά έχει εξελιχθεί.

«Ορισμένα μέλη έχουν συνδέσμους με την τουρκική ΜΙΤ και αυτό δεν είναι μυστικό από κανέναν», δήλωσε ο Τουρκιλμάζ.

Οι Γκρίζοι Λύκοι φαίνεται να έχουν εξελιχθεί όμως σε ένα ακόμη σκέλος ενός καλά τεκμηριωμένου τουρκικού δικτύου επιρροής σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών της ΕΕ ευρίσκονται σε φάση ερευνών σε σχέση με την τουρκική οργάνωση, ιδίως δεδομένης της παρουσίας μελών της σε βίαιες συγκεντρώσεις στις οποίες συμμετέχουν φιλότουρκοι διαδηλωτές.

Ο Turkyilmaz εξήγησε ότι η παρουσία των Γκρίζων Λύκων υπήρχε στην Ευρώπη τουλάχιστον από τη δεκαετία του 1970.

Τώρα όμως ο ίδιος επιμένει ότι αυτές οι οργανώσεις «εξοπλίζονται» εναντίον των εχθρών της Άγκυρας στην ευρωπαϊκή ήπειρο, όπως είναι οι υποστηρικτές του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) ή οι οπαδοί του Γκιουλέν.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η τουρκική οργάνωση κινητοποιεί επίσης τα μέλη της στην Ευρώπη για την ανάληψη πολιτικής δράσης.

«Βλέπουμε μια προσπάθεια επιθέσεων όχι μόνο εναντίον εχθρών, αλλά και πολιτικών στόχων», δήλωσε ο Τούρκιλμαζ.

Ο ίδιος επισήμανε επίσης  την παρουσία “τουρκικών κομμάτων” στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Ντενκ στις Κάτω Χώρες και του κόμματος Federasyon στη Γερμανία, τα οποία έχουν συνδεθεί με τουρκικά κυβερνητικά όργανα όπως η Diyanet (ανώτατη θρησκευτική αρχή της Τουρκίας).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Turkyilmaz αναγνώρισε αυτό το δίκτυο των οργανώσεων διαφορετικού τύπου, ως μέρος μιας κολοσσιαίας προσπάθειας της Τουρκίας να οικοδομήσει την ήπια δύναμη της εντός ΕΕ για να εκβιάζει και να επιβάλει τις πολιτικές της στις χώρες της ηπείρου.

Η κύρια αλλαγή σε όλα αυτά σημειώθηκε όταν το καθεστώς Ερντογάν αναχαίτισε το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016, ενώ οι αντιπαραθέσεις της με την Ευρώπη αυξήθηκαν καθώς συνεχίζεται η διαμάχη στην ανατολική Μεσόγειο με την Ελλάδα , την Κύπρο και άλλες χώρες.

«Η τουρκική πολιτική γίνεται πιο ριζοσπαστική, πιο επιθετική, όχι μόνο στην Τουρκία αλλά και στο εξωτερικό», δήλωσε ο Turkyilmaz.

Αυτό το τουρκικό δίκτυο δεν είναι άγνωστο στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αλλά ο ειδικός πιστεύει ότι τα κράτη αισθάνονται πιο πρόθυμα από πριν για να αντιμετωπίσουν αυτήν την πρόκληση.

Ο ειδικός τόνισε με αφορμή την πρόσφατη απόπειρα της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών να δολοφονήσει τον Berivan Aslan, έναν Κουρδο-αυστριακό πολιτικό,ως περαιτέρω απόδειξη του κινδύνου της τουρκικής δράσης στην Ευρώπη.

Η δράση ενάντια στους Γκρίζους Λύκους χρησιμεύει ως συμβολική πράξη ενάντια σε αυτήν την απειλή. Εκτός της Γαλλίας, και η Αυστρία απαγόρευσε την παρουσία της οργάνωσης ενώ αναμένεται ότι θα ακολουθήσει και η Γερμανία.

Η Τουρκία επικρίνει καθεμία από αυτές τις κινήσεις στην ΕΕ ως μη διακριτικές, υποκριτικές και ισλαμοφοβικές.

Μετά την κατακραυγή στη Γαλλία που επέφερε η δολοφονία του Σάμουελ Πάτι και η καταδίκη ισλαμικών χωρών στις παρατηρήσεις του Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, το θέμα επικεντρώθηκε στο πώς η Ευρώπη μπορεί να σταματήσει τη ριζοσπαστικοποίηση στις μουσουλμανικές της κοινότητες.

Ο Turkyilmaz δεν βλέπει όμως μια «σύγκρουση πολιτισμών» που διαδίδεται από τον Ερντογάν καθώς και από τα ακροδεξιά κόμματα στην Ευρώπη.

Συμφωνεί σε κάποιο βαθμό με κάποιες από τις προτάσεις του Μακρόν, ιδίως για τον τερματισμό της εισροής ιμάμηδων από μέρη όπως η Τουρκία, αλλά ο ίδιος θεωρεί ότι το βάρος παραμένει στα ευρωπαϊκά κράτη που οφείλουν να κατανοήσουν καλύτερα τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς τους.

Είναι η ελπίδα του ότι η δεδομένη περίοδο μπορεί να αποτελέσει μέρος μιας βαθύτερης συζήτησης στην Ευρώπη σχετικά με τον τρόπο αποκατάστασης της ρήξης μεταξύ των κρατών της και των μουσουλμάνων πολιτών τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πρόκειται για μια σοβαρή και πραγματική ανησυχία στην Ευρώπη», δήλωσε ο Turkyilmaz.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να αποφασίσουν σύντομα, όχι μόνο για τις τουρκικές οργανώσεις και άλλες ακραίες κινήσεις ριζοσπαστών ισλαμιστών, αλλά για το μέλλον και το είδος της Ευρώπης που θέλουν να δουν τα επόμενα χρόνια, το οποίο πρέπει να είναι χωρίς “μπούρκα” και Σαρία πάντως.


https://ahvalnews.com/grey-wolves/grey-wolves-ban-shows-europe-waking-turkish-influence-networks

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ