Ο Ρώσος δημοσιογράφος με σχέσεις με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών,που εμφανίζεται ως WarGonzo, ανέφερε ότι οι τζιχαντιστές που μεταφέρθηκαν από την Τουρκία στο Αζερμπαϊτζάν δηλώνουν, ότι δεν πρόκειται να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.
Σε ένα βίντεο που δημοσιεύθηκε από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, μισθοφόροι που μετέβησαν στο Αζερμπαϊτζάν από τη Συρία για να πολεμήσουν ενάντια στον Artsakh δηλώνουν: «πολεμάμε εναντίον της Αρμενίας. Είμαστε ελεύθεροι, και αυτό είναι το μόνο πράγμα που θα κάνουμε», δείχνοντας ότι δεν πρόκειται να φύγουν από την περιοχή και μετά τις εχθροπραξίες.
Η Μόσχα την ίδια στιγμή έχει δώσει εντολές σε ειδικές μονάδες των ενόπλων δυνάμεων της, να επαγρυπνούν συνεχώς στα σύνορα με το Ναγκόρνο, με σκοπό τον μπλοκάρισμα των Τζιχαντιστών προς το ρωσικό έδαφος, ενώ για το θέμα θεωρείται υπεύθυνη η Άγκυρα.
Παράδοση βαρέως οπλισμού στην Αρμενία από Μόσχα μεταβάλλει τον πόλεμο στο Αρτσάχ
Οι Αζέροι κατηγορούν την Ρωσία ότι διατηρεί την στρατιωτική σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Η στρατιωτική δράση συνεχίζεται, με τις δύο χώρες να συμμετέχουν σε αυτήν [Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν] αυξάνοντας συνεχώς όμως τα νούμερα σε ανθρώπινες απώλειες.
Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ι. Αλίγιεφ έκανε μια σοβαρή δήλωση κατηγορώντας άμεσα την Ρωσία ότι είναι ένας από τους κύριους λόγους για τη συνεχιζόμενη στρατιωτική σύγκρουση, με άμεση συμμετοχή της Μόσχας σε εχθροπραξίες.
Ο Αλίεφ στοχοποίησε τη ρωσική βάση στο Γκιούμρι, την οποία η Μόσχα χρησιμοποιεί εδώ κει μερικές ημέρες για να προμηθεύει νέο στρατιωτικό εξοπλισμό στις Αρμενικές δυνάμεις, οι οποίες προκαλούν σοβαρά πλήγματα στον στρατό του Αζερμπαϊτζάν για σχεδόν ένα μήνα.
«Η επέμβαση της Ρωσίας στη σύγκρουση έχει σοβαρές συνέπειες», δήλωσε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν.
Σύμφωνα με τον Αλίγιεφ, υπάρχουν πολλά μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 και MiG-30 στην επικράτεια της Αρμενίας, καθώς και 5.000 Ρώσοι στρατιώτες, οι οποίοι βρίσκονται στη στρατιωτική βάση στο Γκιούμρι.
Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν πρόσθεσε επίσης ότι «σύμφωνα με πηγές του οι Ρώσοι μεταφέρουν βαρυ οπλισμό στους Αρμενίους”.
Ο Αλίγιεφ είπε επίσης ότι εάν η Ρωσία δεν είχε πραγματοποιήσει αυτές τις παραδόσεις, η Αρμενία δεν θα μπορούσε να αντέξει τις επιθέσεις των Αζερμπαϊτζάν ή να υπερασπιστεί το έδαφος στο Ναγκόρνο.
Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι με αυτές τις ενέργειες η Ρωσία παρέχει πολιτική,ηθική και στρατιωτική υποστήριξη στους Αρμένιους, οι οποίοι κτυπούν με βαλλιστικούς πυραύλους τον άμαχο πληθυσμό του Αζερμπαϊτζάν.
Οι ισχυρισμοί του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν έρχονται σε μια στιγμή που στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι αυτήν την περίοδο των εχθροπραξιών, οι Αζέροι άρχισαν να υφίστανται μεγάλες απώλειες, κάτι που εξηγείται από τη διαθεσιμότητα νέων όπλων. Μέχρι τώρα, η Ρωσία προσπαθούσε να πιέσει για μια ειρηνική λύση στη σύγκρουση Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Υπενθυμίζουμε επίσης την παρουσία τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 στο Αζερμπαϊτζάν, μαζί με χιλιάδες πλέον Σύριους μισθοφόρους.
Σε ειδική ανάλυση αναφέρεται ότι οι Αζέροι φέρονται να δέχονται ισχυρά πλήγματα και να έχουν πολλές απώλειες, αφού οι Ρώσοι αποφάσισαν να βοηθήσουν τους Αρμένιους με όλα τα μέσα που διαθέτουν.
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν τουλάχιστον τέσσερις αεροπορικές επιδρομές σε στρατιωτικές βάσεις εκπαίδευσης στη βόρεια Συρία, οι οποίες προετοιμάζουν μισθοφόρους για τη στρατιωτική σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.
Η κρίση στο Ναγκόρνο δεν πρόκειται να τελειώσει τους επόμενους μήνες, για αυτό η διεθνή κοινότητα, οφείλει να δράσει ώστε πετύχει κατάπαυση του πυρός, πραγματική αυτήν την φορά, για να σώσει τους αμάχους και στην συνέχεια πρέπει να δημιουργηθεί μια διπλωματική προσπάθεια για μια πραγματική συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.