Υεμένη
Ένοπλες Συρράξεις

«Ερημότοπος» ανθρωπισμού η Υεμένη: Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισοδυναμούν με «εγκλήματα πολέμου»

Το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έχει αναφέρει λεπτομερώς σοβαρές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ακόμα και στοιχεία που θα μπορούσαν να συνιστούν «εγκλήματα πολέμου» στην Υεμένη.

Σε μια ετήσια έκθεση που υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την περασμένη Τρίτη, η ομάδα εμπειρογνωμόνων για την Υεμένη εξέφρασε την ανησυχία για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα που πλήττεται από τον πόλεμο και αποκάλυψε πολλές παραβιάσεις και καταχρήσεις διεθνών νόμων και ανθρωπιστικών κανονισμών από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Οι παραβιάσεις περιελάμβαναν αεροπορικές επιθέσεις που δεν τηρούσαν τις αρχές της διάκρισης, της αναλογικότητας και της προφύλαξης, μαζί με αδιάκριτες επιθέσεις με χρήση βομβαρδισμού, στρατολόγησης και χρήσης παιδιών στρατιωτών και παράνομες δολοφονίες σε σημεία ελέγχου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Άλλες καταχρήσεις περιελάμβαναν τη χρήση βασανιστηρίων, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας κατά την κράτηση, την άρνηση των δικαιωμάτων δίκαιης δίκης, τη στόχευση περιθωριοποιημένων κοινοτήτων και την παρεμπόδιση ανθρωπιστικών επιχειρήσεων.

«Πέρυσι, αναφέραμε πως η κατάσταση στην Υεμένη έφτασε σε μια σουρεαλιστική και παράλογη διάσταση. Η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί. Η συνέχιση των παραβιάσεων φέτος, υπογραμμίζει την πλήρη έλλειψη σεβασμού του διεθνούς δικαίου από τα μέρη της συγκρούσεις. Για πάρα πολλούς ανθρώπους στην Υεμένη, απλά δεν υπάρχει ασφαλές μέρος για να ξεφύγουν από τις καταστροφές του πολέμου», δήλωσε ο Κάμελ Τζεντούμπι, πρόεδρος της Ομάδας Εμπειρογνωμόνων.

«Οι έρευνές μας φέτος επιβεβαίωσαν τα αχαλίνωτα επίπεδα σοβαρών παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, πολλές από τις οποίες μπορεί να ισοδυναμούν με εγκλήματα πολέμου», πρόσθεσε ο Jendoubi στις παρατηρήσεις του στο Συμβούλιο.

Η Ομάδα κατήγγειλε επίσης στην έκθεση την Τρίτη την ατιμωρησία για εκείνους που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο, καθώς και την έλλειψη λογοδοσίας που πυροδότησε περισσότερες καταχρήσεις.

«Ανησυχούμε ότι η ατιμωρησία συνεχίζεται σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη για όσους διαπράττουν σοβαρές παραβιάσεις. Ενώ η Ομάδα έχει δει κάποια πρόοδο όσον αφορά τις έρευνες που διεξάγονται από μέρη και ορισμένα θέματα έχουν παραπεμφθεί για ποινική δίωξη, μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει θεωρηθεί υπεύθυνος για τις παραβιάσεις που έχει εντοπίσει η Ομάδα. Η υπευθυνότητα είναι το κλειδί για τη διασφάλιση της δικαιοσύνης για τον λαό της Υεμένης», υπογράμμισε ο Jendoubi.

Η Ομάδα Εμπειρογνωμόνων ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παραπέμψει την κατάσταση στην Υεμένη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και να επεκτείνει τον κατάλογο των ατόμων που υπόκεινται σε κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η Ομάδα επέστησε επίσης την προσοχή της πίσω από τη δημιουργία ενός διεθνούς μηχανισμού διερεύνησης της ποινικής δικαιοσύνης, καθώς και περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με τη δυνατότητα ενός ειδικού δικαστηρίου να χειριστεί τα διεθνή εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Υεμένη.

Επιπλέον, ο Όμιλος επανέλαβε το αίτημά του σε ξένους παράγοντες να σταματήσουν να μεταφέρουν όπλα σε αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη, καθώς τέτοιες ενέργειες συμβάλλουν στη διαιώνιση της σύγκρουσης και στη συνέχεια καταλήγουν σε περαιτέρω παραβιάσεις.

Το χρονικό της κρίσης στην Υεμένη

Η Σαουδική Αραβία ξεκίνησε μια καταστροφική εκστρατεία εναντίον του νότιου γείτονά της τον Μάρτιο του 2015 σε συνεργασία με ορισμένα συμμαχικά κράτη της και με υποστήριξη σε παροχή όπλων και στρατιωτικού υλικού από ορισμένες δυτικές χώρες.

Ο υποτιθέμενος στόχος ήταν να επιστρέψει στην εξουσία το πρώην καθεστώς του Αμπντραμπού Μανσούρ Χαντί που υποστηρίζεται από το Ριάντ και να νικήσει το κίνημα Χούθι Ανσαράλλα που ανέλαβε τον έλεγχο των κρατικών θεμάτων μετά την παραίτηση του τότε προέδρου και της κυβέρνησής του.

Σύμφωνα με μια έκθεση του Armed Conflict Location and Event Data Project (ACLED), ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού μελέτης συγκρούσεων, ο πόλεμος υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας έχει μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 56.000 ανθρώπους.

Ο πόλεμος επηρέασε επίσης σημαντικά τις υποδομές της χώρας, καταστρέφοντας νοσοκομεία, σχολεία και εργοστάσια. Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ήδη πει ότι ένα ρεκόρ 22,2 εκατομμυρίων Υεμένων χρειάζονται τροφή, συμπεριλαμβανομένων 8,4 εκατομμυρίων που απειλούνται από σοβαρή πείνα. Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό, η Υεμένη πάσχει από τον πιο σοβαρό λιμό εδώ και περισσότερο από 100 χρόνια.

Ο ΟΗΕ αναφέρεται στην κατάσταση στην Υεμένη ως τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο, με περισσότερα από τα μισά νοσοκομεία και κλινικές να έχουν καταστραφεί ή να έχουν διακόψει τη λειτουργία τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ