Το λαϊκό κίνημα που απορρίπτει το Λιβυκό Συμβούλιο Προεδρίας, με επικεφαλής τον Fayez al-Sarraj, συνεχίζει να επεκτείνεται για να συμπεριλάβει τις περισσότερες πόλεις στη δυτική Λιβύη. Το κίνημα απειλεί να εξελιχθεί σε μια εκτεταμένη κοινωνική έκρηξη εν μέσω μιας απότομης κλιμάκωσης των εσωτερικών συγκρούσεων μεταξύ των πυλώνων της κυβέρνησης Sarraj, καθώς ο πρωθυπουργός της GNA φέρεται να είναι επιφυλακτικός για ένα πραξικόπημα που έρχεται από τον αντίπαλό του, τον υπουργό Εσωτερικών Fathi Bashagha.
Οι περισσότεροι Λίβυοι αμφισβητούν την ικανότητα του Σάρατζ να ξεπεράσει τα εμπόδια στο νέο αδιέξοδο που αντιμετωπίζει, καθώς δεν διαθέτει τα απαραίτητα εργαλεία για να αντιμετωπίσει αυτήν την εξαιρετική περίοδο, μια περίοδο που προϋποθέτει την εσωτερική του ετοιμότητα για να αποτρέψει τις πιθανές επιπτώσεις της απρόβλεπτης σύγκρουσης του με τον Μπασάγκα.
Παρόλο που ο Sarraj δεν κρύβει πλέον τον φόβο του ότι ο αντίπαλός του Μπασάγκα μπορεί να στραφεί εναντίον του με την υποστήριξη των πολιτοφυλακών της Μισράτα υποστηριζόμενους από την Άγκυρα, πιέζει ωστόσο να "γυρίσει" υπέρ του το τελικό αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης. Έτσι, έχει πολλαπλασιάσει τις κινήσεις του για να αποκρούσει το "φάντασμα" ενός πιθανού πραξικοπήματος.
Πηγές μέσων ενημέρωσης της Λιβύης αποκάλυψαν ότι ο Σάρατζ αποφάσισε να ακυρώσει την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη και τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η οποία είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη.Το γεγονός αυτό σνδέθηκε αναπόφευκτα με τον φόβο του για πραξικόπημα, κάτι που ήταν εμφανές στην τηλεοπτική ομιλία του σχετικά με τις διαδηλώσεις στην Τρίπολη.
«Φοβάμαι ότι κάποιοι θα ξεκινήσουν πολιτικό διάλογο και νέο προεδρικό σχηματισμό για να διαταράξουν το ζήτημα των εκλογών», δήλωσε ο Sarraj, αναφερόμενος σαφώς στον αντίπαλό του Μπασάγκα, ο οποίος ήταν στην Τουρκία εκείνη την περίοδο.
Αυτός ο φόβος εκδηλώθηκε σαφώς όταν ο Sarraj συναντήθηκε με έναν αριθμό στρατιωτικών και αξιωματικών ασφαλείας που είναι πιστοί στη GNA, όπως ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών, διοικητές των στρατιωτικών περιοχών, ο διοικητής της αντιτρομοκρατικής δύναμης, ο αναπληρωτής αρχηγός της εσωτερικής ασφάλειας, ο επικεφαλής της δημόσιας ασφάλειας, ο διοικητής του τμήματος ασφαλείας στις Κοινές Δυνάμεις και ο διευθυντής ασφαλείας της Τρίπολης.
Το γραφείο τύπου του Προεδρικού Συμβουλίου δήλωσε ότι η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, επικεντρώθηκε στις "ταραχές που σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα, την Τρίπολη, και την ανάγκη να γνωρίζουμε όλες τις διαστάσεις τους και να εφαρμόσουμε μέτρα ασφαλείας και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια πολιτών."
Οι πηγές των μέσων ενημέρωσης της Λιβύης, ωστόσο, συνέδεσαν τη συνάντηση αυτή με τον φόβο του Σάρατζ για πραξικόπημα εναντίον του, ειδικά αφού πραγματοποιήθηκε μια μέρα μετά τη συνάντησή του με τον Υφυπουργό Εσωτερικών, Ταξιαρχικό Στρατηγό Χάλεντ Μαζέν, χωρίς να περιμένει να επιστρέψει ο Μπασάγκα στη Λιβύη.
Η διαδικτυακή δημοσίευση της Λιβύης "Alsaaa24" ανέφερε "επίσημες" πηγές που ανέφεραν ότι ο Σάρατζ έψαχνε να διορίσει νέο υπουργό Εσωτερικών, υπό τον όρο ότι ο υποψήφιος θα συναντηθεί με την έγκριση των ηγετών της Μισράτα, για την πρόσληψη άλλων ανθρώπων από τις ένοπλες ομάδες και αποσυναρμολογήστε τις ένοπλες δυνάμεις που είναι πιστές στο Μπασάγκα στην Τρίπολη.
Η απάντηση του Bashagha σε αυτές τις εξελίξεις είναι άγνωστη. Η εφημερίδα ανέφερε ότι έπρεπε να έφτασε στη Λιβύη την Πέμπτη, προερχόμενος από την Άγκυρα, όπου είχε πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη δέκα ημερών με έναν αριθμό ανώτατων αξιωματούχων ασφαλείας.
Η εφημερίδα ανέφερε επίσης πως σύμφωνα με επιβεβαιωμένη πηγή, μετά την άφιξή του από την Τουρκία, ο Μπασάγκα θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με αρκετούς ηγέτες των ένοπλων ταξιαρχιών στην Τρίπολη, που θα αφορούν τις διαμαρτυρίες τόσο στη συγκεκριμένη πόλη όσο και αρκετές άλλες πόλεις της Λιβύης.
Ο Μπασάγκα φαίνεται να είναι ένα βήμα μπροστά μετά την επιστροφή του στη Λιβύη, απαντώντας στις κινήσεις του Σάρατζ μέσω μιας δήλωσης του υπουργείου Εσωτερικών, στην οποία προσπάθησε να αποφύγει την ευθύνη για τη βία που χρησιμοποιήθηκε εναντίον των διαδηλωτών που συμμετείχαν στο λαϊκό κίνημα και να απαλλαγεί από τις παραβιάσεις που διαπράχθηκαν, αφού οι ακτιβιστές ζήτησαν διεθνή έρευνα και δίκη για όσους εμπλέκονται στα εγκλήματα που έχουν επαναληφθεί τις τελευταίες ημέρες.
Στη δήλωση του υπουργείου, ο Μπασάγκα είπε, «Το Υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαιώνει ότι έχει εντοπίσει τις ένοπλες ομάδες που πυροβόλησαν τους διαδηλωτές, τα μέλη τους και τα επίσημα όργανα που τους επιβλέπουν», υπονοώντας ότι είναι πιστοί στον Σάρατζ.
Έφτασε ακόμη και να απειλήσει με χρήση βίας εναντίον αυτών των ομάδων σε μια εποχή που έχουν αυξηθεί φωνές που καταδικάζουν την κλιμακούμενη σύγκρουση μεταξύ Sarraj και Bashagha.
«Είναι απαράδεκτο να συνεχίσουμε με τη φάρσα της εξέγερσης του υπουργού Εσωτερικών, Fathi Bashagha, λόγω της φιλοδοξίας του», έγραψε στο Twitter ο Ashraf al-Shah, πρώην σύμβουλος του Κρατικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου. «Ο Σάρατζ και το προεδρικό του συμβούλιο πρέπει να αναπροσαρμόσουν τη διοίκηση του κράτους».
"Αναμφίβολα, ο Σάρατζ φέρει την ευθύνη για τις αποτυχίες και τις κακές επιδόσεις, οι οποίες προκάλεσαν εκτεταμένη λαϊκή δυσαρέσκεια ... και αυτή η αποτυχία επέτρεψε σε ορισμένους".