Ένοπλες Συρράξεις

Έξαλλη η Μόσχα με Ερντογάν: "Κάνει πίσω η Τουρκία με τους S-400"

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν κάνει πράξη όπως φαίνεται όσα είχε δηλώσει παλαιότερα σχετικά με την ενεργοποίηση των ρωσικών συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας S-400 Truimf στις αρχές Απριλίου, τονίζουν οι ρωσικές πηγές.

“Δεν υπάρχουν πληροφορίες για την επιχειρησιακή ενεργοποίηση αυτών των συστημάτων από τον τουρκικό στρατό, γεγονός που μπορεί να σημαίνει ότι λόγω άγνωστων λόγων "διακόπηκαν" οι προθεσμίες για να τεθούν οι S-400 σε λειτουργία”, γράφει ρωσικό αμυντικό πρακτορείο ειδήσεων.

“Επί του παρόντος, δεν υπάρχουν πληροφορίες για το τι θα μπορούσε να προκάλεσε την απόφαση αυτή της Άγκυρας σχετικά με το σύστημα αεράμυνας S-400, ωστόσο, Ρώσοι  εμπειρογνώμονες πιστεύουν ότι πιθανόν η Άγκυρα να χρησιμοποιεί ήδη αυτά τα συστήματα αεράμυνας, αλλά δεν το διαφημίζει σκόπιμα φοβούμενη ότι στο πλαίσιο της εξάπλωσης του κορονοϊού, θα δεχθεί σκληρές κυρώσεις από τις ΗΠΑ , οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν σοβαρά την ίδια την θέση του Τούρκου ηγέτη και της οικονομίας της χώρας”, δηλώνει Ρώσος ειδικός.

Άλλες πηγές εκτιμούν ότι πιθανόν το όλο θέμα να αποτελεί  ένα ακόμη παιχνίδι του Τούρκου προέδρου μετά την αποστολή ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών στην Συρία, αλλά και της μη συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις συμφωνίες της Αστάνα και της Μόσχας.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν επίσημα σχόλια από την Άγκυρα για το θέμα αυτό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η αύξηση των θανάτων Τούρκων στρατιωτών δημιουργούν σε αποσταθεροποίηση το τουρκικό κράτος.

Ο αυξημένος αριθμός θανάτων Τούρκων στρατιωτών τους τελευταίους μήνες οδηγεί  σε μεγαλύτερη εσωτερική αποσταθεροποίηση στο εσωτερικό με όλα τα ενδεχόμενα να είναι πλέον ανοικτά,  αναφέρει  αναλυτής που αρθρογραφεί στο ειδησεογραφικό πρακτορείο ειδήσεων Rudaw σήμερα.

“Από τις αρχές του τρέχοντος έτους, η Τουρκία κατέγραψε σημαντική αύξηση στον αριθμό των στρατιωτικών της οι οποίοι σκοτώθηκαν σε Συρία, Λιβύη και στο Ιρακινό Κουρδιστάν, περιοχές όπου έχουν αναπτυχθεί οι ένοπλες δυνάμεις της”, δήλωσε ο Paul Iddon.

"Δεδομένης της προφανούς αποστροφής του τουρκικού πολιτικού συστήματος στην καταγραφή ανθρώπινων απωλειών, οδηγούμεθα ταχέως σε μια μεγαλύτερη εσωτερική σύγκρουση για τις ολοένα και πιο επικίνδυνες επιδιώξεις του Ερντογάν πέρα ​​από τα σύνορά της χώρας", δήλωσε ο Iddon.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, η Τουρκία έχασε περισσότερους από 60 στρατιώτες στη Συρία, από τους οποίους 34 μόνο μέσα σε ένα απόγευμα στις 27 Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απαντώντας ο τουρκικός στρατός ξεκίνησε την στρατιωτική επιχείρηση «Ανοιξιάτικη ασπίδα» κατά των δυνάμεων της κυβέρνησης της Συρίας, προκαλώντας επίσης μεγάλες απώλειες, τις οποίες "αντέχει" όμως το συριακό καθεστώς που μάχεται εδώ και 11 χρόνια.

Τώρα η κατάσταση είναι κρίσιμη λόγω της στάσης της Άγκυρας να ζητήσει βοήθεια από το ΝΑΤΟ.

Οποιαδήποτε εμπλοκή της συμμαχίας θα επιφέρει αντίδραση της Μόσχας σε σχέση με την Συρία, φέρνοντας στο φως πολύ κρίσιμα σενάρια ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση.  

Η στρατιωτική εμπλοκή  της Τουρκίας επίσης στη Λιβύη αυξήθηκε από τις αρχές του 2020.

Η Άγκυρα ανέπτυξε στρατεύματα για να βοηθήσει τον σύμμαχό της, την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), στον πόλεμο εναντίον του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (LNA) του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ από τον Απρίλιο του 2019.

Αν και τα τουρκικά στρατεύματα στη Λιβύη δεν φαίνεται να συμμετέχουν στην πρώτη γραμμή, η Τουρκία είχε απώλειες στη Λιβύη στα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία είχε «μάρτυρες στη Λιβύη».

Το LNA, υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του είχαν σκοτώσει σε βομβαρδισμούς τουλάχιστον 16 Τούρκους στρατιώτες.

“Αν οι μάχες ξαναρχίσουν εντατικά, η Τουρκία ίσως χρειαστεί να αναπτύξει επιπλέον στρατεύματα στη Λιβύη”, δήλωσε ο Iddon.

"Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε ως αποτέλεσμα η Άγκυρα να χωθεί βαθύτερα στην λιβυκή κρίση και να θέσει τα στρατεύματά της σε περαιτέρω κίνδυνο", είπε ο ίδιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από το 2018, ο τουρκικός στρατός διεύρυνε και επέκτεινε τις επιθέσεις του κατά του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) στην περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Η επιχείρηση  Claw, ξεκίνησε στα τέλη Μαΐου του 2019, και έχει καταστεί η  μακροβιότερη εκστρατεία κατά του PKK από τον τουρκικό στρατό στο ιρακινό Κουρδιστάν μέχρι σήμερα.

Από τότε που άρχισε η επιχείρηση, η Τουρκία έχει χάσει τουλάχιστον 16 στρατιώτες. Τον Μάρτιο, δύο Τούρκοι στρατιώτες επιβεβαιώθηκε ότι σκοτώθηκαν από βλήματα όλμων του PKK.

Ο αναλυτής  δήλωσε ότι καθώς η Τουρκία αναπτύσσει όλο και περισσότερο τα στρατεύματά της σε ξένες χώρες και πεδία μάχης, και αναπόφευκτα θα υπάρξουν περαιτέρω απώλειες.

"Ως εκ τούτου, η Άγκυρα θα  δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να εξασφαλίσει τη συνεχή υποστήριξη του τουρκικού λαού για αυτές τις εκστρατείες σε ξένα εδάφη, έχοντας επίγνωση του αυξανόμενου αριθμού των φέρετρων που θα φτάνουν στην πατρίδα", δήλωσε ο Iddon.

Ο Ερντογάν ουσιαστικά “παίζει” ένα πολύ επικίνδυνο οθωμανικό παιχνίδι  με ΗΠΑ και Ρωσία, το οποίο για αυτόν και την χώρα του θα έχει πολύ δυσάρεστη κατάληξη, σύμφωνα και με πολλούς αμυντικούς αναλυτές σε Ανατολή και Δύση.   

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ