τουρκικό γεωτρύπανο
Ελληνοτουρκικά

Σε τροχιά σύγκρουσης με την Τουρκία: Ανακοινώθηκαν γεωτρήσεις σε θαλάσσιες περιοχές Ελλάδας & Κύπρου

Γεωτρήσεις σε κυπριακή ΑΟΖ, Ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα ανακοίνωσε η Τουρκία, πιθανώς συμπεριλαμβάνοντας και περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο σχεδιασμό. Το δεύτερο εξάμηνο του 2020 προβλέπεται "καυτό" καθώς η Άγκυρα θα επιχειρήσει να εκτονώσει την κρίση που βιώνει σε διάφορους τομείς στο εσωτερικό της, αλλά και τις ήττες σε Συρία και Λιβύη. Προφανείς στόχοι η Ελλάδα και η Κύπρος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Τουρκία πλήττεται σοβαρά από τον κορονοϊό, ενώ η εκτίμηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πως τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα από αυτά που ανακοινώνει το καθεστώς Ερντογάν και διαπιστώνεται αδυναμία διαχείρισης της κρίσης. 
 
Ωστόσο, η κρίση αυτή δεν φαίνεται να πτοεί ποσώς την Άγκυρα, που δεν εγκαταλείπει τους σχεδιασμούς της. Διπλωματικές πηγές σημείωναν πως ενδεχομένως να παρατηρείται στα μεγάλα  ζητήματα μια συντηρητική διατήρησή τους, σε τροχιά υλοποίησης παραμένουν όμως οι άλλες ενέργειες (παρενοχλήσεις, παραβιάσεις, πιέσεις διά της ισχύος).

Με βάση την απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης, και επ' αυτού ενημερώθηκε και η Μεγάλη Εθνοσυνέλευση, εντός του 2020 θα γίνουν πέντε γεωτρήσεις από την ΤΡΑΟ. Οι περιοχές που θα γίνουν οι γεωτρήσεις δεν καθορίζονται, πλην όμως στον προγραμματισμό αναφέρονται τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, η Ανατολική Μεσόγειος, που παραπέμπει σε θαλάσσια περιοχή της Ελλάδας και η Μαύρη Θάλασσα.

Οι γεωτρήσεις αυτές αναμένεται να αρχίσουν το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και εκτιμάται πως θα αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η Τουρκία, δηλαδή τα τρία γεωτρύπανα και τα δυο ερευνητικά σκάφη. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις από καλά ενημερωμένες πηγές, με βάση τον τουρκικό σχεδιασμό, το πρώτο βήμα θα γίνει σε περιοχή, που «καλύπτεται» από το λεγόμενο Μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης, αναφέρει το philenews.com. Εάν για κάποιους λόγους, που ενδεχομένως να συνδέονται με πιθανή αντίδραση της Αθήνας , το σενάριο αυτό θα εγκαταλειφθεί και οι έρευνες θα συνεχιστούν στην κυπριακή ΑΟΖ. 

Οι μέχρι τώρα έρευνες/γεωρήσεις στην περιοχή της Κύπρου δεν έχουν αποδώσει, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν πως τα επόμενα βήματα θα είναι η έναρξη γεωτρήσεων σε στόχους που βρίσκονται νοτίως του νησιού, στον κόλπο της Καρπασίας, κοντά σε εκείνο που έχουν «τρυπήσει» ήδη καθώς και δυτικά της Πάφου. 

Υπενθυμίζεται πως η πρώτη γεώτρηση, τον Μάιο του 2019, ήταν σε στόχο, περίπου 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Πάφου, κοντά στον Ακάμα. 
Ανεξαρτήτως των κινήσεων στην Κύπρο, όπως έχει ήδη αναφερθεί, η βασική επιδίωξη της Άγκυρας είναι η δημιουργία τετελεσμένων και στην περιοχή, που καλύπτει από το Καστελόριζο μέχρι και τη Λιβύη. Η μονομερής κατάθεση συντεταγμένων, με βάση το παράνομο Μνημόνιο με τη Λιβύη, επιβεβαιώνει τις προθέσεις, οι οποίες θα φανούν στη συνέχεια και στην πράξη. 

Την ίδια ώρα, πρέπει να αναφερθεί καθώς είναι σημαντικό, πως στον χάρτη που έχει περιληφθεί στην επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσωπου της Τουρκίας στη Νέα Υόρκη, Φεριντούν Σινιρίογλου, προς τα Ηνωμένα Έθνη (ημερομηνίας 18 Μαρτίου), περιλαμβάνεται και το ψευδοκράτος. Μια κίνηση, η οποία εν πρώτοις, γίνεται αποδεκτή από το καθεστώς της Τρίπολης, που υπέγραψε το Μνημόνιο. Υπενθυμίζεται πως ο χάρτης, που αναφέρεται το ψευδοκράτος, έχει κατατεθει -έστω και μονομερώς- και στα Ηνωμένα Έθνη. 

Η κατοχική Τουρκια σε ό,τι αφορά την κυπριακή ΑΟΖ ισχυρίζεται πως η ΤΡΑΟ ενεργεί εκ μέρους του ψευδοκράτους. Σημειώνεται ότι στην επιστολή Σινιρίογλου, αναφέρεται πως το όποιο παράπονο έχει η Κυπριακή Δημοκρατία, θα μπορεί να συζητηθεί μόνο με το ψευδοκράτος («Οποιαδήποτε αξίωση σχετικά με τις δραστηριότητες υδρογονανθράκων της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου θα πρέπει να απευθύνεται στην Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου»). Δηλαδή, να καταστεί το ψευδοκράτος «επίσημος» και «ισότιμος» συνομιλητής της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα επόμενα βήματα, που έχουν διαμορφωθεί από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών και εγκρίθηκαν από τον Ερντογάν, καθορίζουν και τις εξελίξεις, που θα αναμένονται να υλοποιηθούν την επόμενη περίοδο. Αυτά τα βήματα μπορούν να κωδικοποιηθούν ως εξής:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

  • Η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει συνομιλίες οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων με όλες τις γειτονικές χώρες εκτός από τους Ελληνοκύπριους (η Κυπριακή Δημοκρατία χαρακτηρίζεται ως γνωστόν από την κατοχική δύναμη «εκλιπούσα»). Ήδη, βολιδοσκοπεί χώρες της περιοχής, ενώ υπέγραψε το Μνημόνιο με Λιβύη.
  • Οι γεωτρήσεις θα συνεχιστούν όπως έχουν προγραμματιστεί.
  • Τα ίσα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, ως συνιδιοκτητών, θα πρέπει να τύχουν εγγύησης από ΤΩΡΑ. Παραπέμπει σε πρόταση που υποβλήθηκε από το ψευδοκράτος για συνδιαχείριση.

Είναι προφανές ότι η μεγάλη εικόνα για την Άγκυρα, ανεξάρτητα από την κρίση που βιώνουν όλες οι χώρες από την πανδημία, είναι πως οι γεωτρήσεις σε διάφορες περιοχές εντός της κυπριακής ΑΟΖ θα συνεχιστούν, είτε αυτές θεωρούνται δήθεν ως τουρκικές ή του ψευδοκράτους. Παράλληλα, οι σχεδιασμοί στρέφονται και προς την Ελλάδα, παραπέμποντας στις συντεταγμένες που αφορούν στη γραμμή «οριοθέτησης» μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης (νοτιοανατολικά της Κρήτης), που καθορίστηκαν στο παράνομο Μνημόνιο, που υπέγραψαν οι δυο πλευρές. 

Το καθεστώς Ερντογάν, παρά τις αναταράξεις που βιώνει (κορονοϊός, οικονομικά, αντιπολίτευση), επιλέγει να συντηρεί την ένταση και αναμμένες τις μηχανές υλοποίησης των επεκτατικών της σχεδιασμών στην περιοχή. Είναι πολιτική επιλογή του οι «φουρτουνιασμένες» θάλασσες της Ανατολικής Μεσογείου. 

Σε σχέση με την τουρκική συμπεριφορά ενδεικτικές είναι οι εκτιμήσεις που διατυπώνει ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος (στον Άλφα Ελλάδος). Αναφέρθηκε σε  «ύποπτες κινήσεις» από την πλευρά της Τουρκίας που θέτουν σε επιφυλακή της ελληνικές Αρχές. Ο καθηγητής σημείωσε πως «πρέπει να προετοιμαζόμαστε για ένα θερμό επεισόδιο στην Ανατολική Μεσόγειο», και πρόσθεσε: «Έχουμε ακόμα την εντύπωση ότι περιμένουμε ένα θερμό επεισόδιο παλαιού τύπου, δηλαδή να βγει κάποιος με το καράβι του και να πάει να αντιπαρατεθεί με τα δικά μας καράβια. Αυτό που είχαμε στον Έβρο ξεπέρασε το θερμό επεισόδιο. Ήταν επίθεση άλλου τύπου».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ