Βαλκάνια
Ενημερώθηκε στις:

Η Γάζα προκαλεί ντόμινο εξελίξεων- Ο Πούτιν υποκινεί την αυτονομία των Σερβοβόσνιων αναζητώντας βάση του ρωσικού Στρατού στα Βαλκάνια

Ο γνωστός φιλότουρκος επικεφαλής του ΝΑΤΟ προειδοποίησε  για «κακοήθη» ρωσική παρέμβαση στην Βοσνία, η οποία μεταφράζεται σε ρωσική στρατιωτική παρουσία και στήριξη στην αυτονομία των Σερβοβόσνιων με επικεφαλής τον Ντόντικ.  

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αφού προειδοποίησε για παρέμβαση της Ρωσίας στη Βοσνία, προειδοποίησε στην συνέχεια λέγονατς ότι οι ενέργειες της Μόσχας απειλούν τη σταθερότητα της βαθιά διχασμένης βαλκανικής χώρας.

Οι ενέργειες της Ρωσίας με φυσική παρουσία Ρώσων στρατιωτικών και κατασκόπων στην σερβική Βοσνία, ετοιμάζει  την αυτονομία της Σερβοβοσνιακής οντότητας, με στόχο την δημιουργία μιας στρατιωτικής βάσης της Μόσχας στα Βαλκάνια.

Σχεδόν 30 χρόνια μετά το τέλος του εμφυλίου της πολέμου, η Βοσνία παραμένει διασπασμένη κατά μήκος εθνικών γραμμών, με στρατεύματα του ΝΑΤΟ και αργότερα Ευρωπαίους ειρηνευτές να σταθμεύουν στη χώρα για να βοηθήσουν στη διατήρηση της ειρήνης.

«Μας ανησυχεί η αποσχιστική και διχαστική ρητορική, καθώς και η κακοήθης ξένη παρέμβαση, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας», είπε ο Στόλτενμπεργκ σε δημοσιογράφους στη βοσνιακή πρωτεύουσα Σεράγεβο κατά την πρώτη στάση μιας περιοδείας πολλών πόλεων στα Βαλκάνια.

«Αυτή η ρωσική στάση απειλεί να υπονομεύσει τη σταθερότητα και εμποδίζει την μεταρρύθμιση», τόνισε ο ίδιος.

Τα σχόλια ήρθαν λίγες μέρες αφότου ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκυ προειδοποίησε πιο άμεσα, λέγοντας ότι η Ρωσία προσπαθούσε να υποκινήσει νέες κρίσεις στα Βαλκάνια και τη Μολδαβία για να αποσπάσει την προσοχή του κόσμου από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Δώστε προσοχή στα Βαλκάνια. Πιστέψτε με, λαμβάνουμε πληροφορίες ότι η Ρωσία έχει ένα σοβαρό σχέδιο», είπε ο Ζελένσκι, σύμφωνα με ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

«Αν οι χώρες του κόσμου δεν κάνουν τίποτα τώρα, θα υπάρξει ξανά μια τέτοια έκρηξη», ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Η Μόσχα διατηρεί ισχυρούς δεσμούς σε όλα τα Βαλκάνια, εν μέρει χάρη στους κοινούς πολιτιστικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με τις σλαβικές κοινότητες της περιοχής.

Ο Σέρβος ηγέτης της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ παραμένει βασικός σύμμαχος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και ταξιδεύει συχνά στη Μόσχα.

Ο Ντόντικ έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστεί σε δίκη αυτή την εβδομάδα, αφού κατηγορήθηκε για ψήφιση μιας σειράς νόμων που θα επέτρεπαν στη Σερβοβοσνιακή οντότητα να παρακάμψει ή να αγνοήσει αποφάσεις του διεθνούς ύπατου εκπροσώπου της χώρας Κρίστιαν Σμιντ.

Ο Ντόντικ έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα συμμορφωθεί με την απόφαση του δικαστηρίου εάν καταδικαστεί.
Ο 64χρονος ηγέτης ασκεί τεράστια επιρροή στην σερβική οντότητα της Βοσνίας για πολλά χρόνια και πυροδοτεί συχνά εθνοτικές εντάσεις με τις αποσχιστικές απειλές του.

Πόσο κοντά είμαστε σε μια νέα πολεμική κρίση στα Βαλκάνια

Η κατάσταση στο Κόσοβο που μυρίζει μπαρούτι καθημερινά, ασχέτως που το θέμα δεν είναι στην επικαιρότητα, είναι η σπίθα που θα βάλει φωτιά σε όλες τις περιοχές που κατοικούν Σέρβοι ( εκτός Σερβίας)  σε μια ρελάνς των πολέμων του 1995-99.

Η Βοσνία  προορίζεται να αποτελέσει το κύριο σημείο σύγκρουσης στα Βαλκάνια, ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ, δημιουργώντας μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση πάνω από τα Βόρεια ελληνικά σύνορα.

Οι πολιτικές εντάσεις στη Βοσνία έχουν κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες, ειδικά ως αποτέλεσμα των αυτονομιστικών σχεδίων του Σερβοβόσνιου ηγέτη Μιλοραντ Ντόντικ, που βρίσκεται πολύ κοντά στη Ρωσία, και ο οποίος έχει απειλήσει να αποσυρθεί από τους θεσμούς της χώρας όπως οι ένοπλες δυνάμεις.

Υπάρχουν φόβοι ότι η ενδο-εθνική βία θα μπορούσε να εξαπλωθεί στα Δυτικά Βαλκάνια, με πρώτη πιθανότητα τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Δημοκρατία Σρπσκα. Αυτές οι ανησυχίες είχαν τροφοδοτηθεί από επανειλημμένες απειλές από την πολιτική ηγεσία της σερβικής οντότητας της χώρας να διαχωριστεί από τους υπόλοιπους κρατικούς θεσμούς του έθνους, φιλοδοξίες που έχουν επανειλημμένα υποστηριχθεί από τη Ρωσία.

Για πολλούς, τα προαναφερθέντα μοιάζουν τρομακτικά με το σενάριο που ξεκίνησε τον πόλεμο της Βοσνίας το 1992-1995 και έχει προκαλέσει φόβους για μια νέα σύγκρουση στη χώρα.

Η πρόσφατη ιστορία της Βοσνίας σημαδεύτηκε από έναν αιματηρό πόλεμο που είχε 100.000 θύματα, με δύο εκατομμύρια ανθρώπους να γίνονται είτε πρόσφυγες είτε εσωτερικά εκτοπισμένοι σε μια χώρα 3,5 εκατομμυρίων.
Η σημερινή κατάσταση στα Βαλκάνια θυμίζει τρομακτικά εκείνη των αρχών της δεκαετίας του 1990, όταν η περιοχή βυθίστηκε σε μια σφοδρή εθνοτική σύγκρουση στην οποία η Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας χωρίστηκε σε έξι νέες χώρες σε εθνοτικές γραμμές. Ο πόλεμος ήταν ιδιαίτερα καταστροφικός για τη Βοσνία, λόγω της περίπλοκης δημογραφίας της που περιελάμβανε Σέρβους, Κροάτες και Βόσνιους.

Ο ρόλος των Τούρκων στην περιοχή μας

Τον πιο ύπουλο ρόλο όμως στην περιοχή παίζει η Τουρκία, η οποία επιχειρεί ενεργά να έχει διαμεσολαβητικό ρόλο στην ουκρανική σύγκρουση, σε μια προσπάθεια να εγκαθιδρύσει την επιρροή της και να επεκτείνει την εξωτερική της πολιτική στην περιοχή.

Καθώς ο Ερντογάν επιχειρεί να αναδειχθεί σε "προστάτη" των απανταχού μουσουλμάνων, οι εθνοτικές, εμφύλιες και κάθε είδους συγκρούσεις στα Βαλκάνια ευνοούν τα σχέδια του και δημιουργούν το κατάλληλο έδαφος για παρέμβαση με τη βιτρίνα του ειρηνοποιού.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ