Μετωπική σύγκρουση για τον έλεγχο της ακίνητης περιουσίας των οντοτήτων έχουμε στην Βοσνία με τους Σέρβους να θέλουν να ελέγξουν την περιοχή τους και το Σεράγεβο να επιζητά τον έλεγχο σε ολόκληρη την χώρα, με την κατάσταση να οδεύει σε μετωπική σύγκρουση με απροσδιόριστες συνέπειες που φτάνουν μέχρι και την ένοπλη αντιπαράθεση μεταξύ Σέρβων και Βόσνιων στρατοχωροφυλάκων.
Ο Πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Μ.Ντόντικ ανακοίνωσε σήμερα την αποχώρηση από τους Ομοσπονδιακούς Θεσμούς της Βοσνίας και τη σύσταση νέας μονάδας Στρατοχωροφυλακής που θα επιφορτιστεί με την επιτήρηση στα σύνορα μεταξύ των οντοτήτων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας ενός πιθανού δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας, αναφέρει σχετική πηγή σε κοινωνικό δίκτυο.
Ο ηγέτης της Δημοκρατίας Σέρπσκα (RS), μιας από τις πολιτικές οντότητες που απαρτίζουν τη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι του εξετάζουν σοβαρά την ανεξαρτησία της περιοχής.
«Σκεφτόμαστε με τους πιο σοβαρούς όρους να πάρουμε μια απόφαση για την κήρυξη της ανεξαρτησίας και την απόσχιση της Δημοκρατίας Σέρπσκα, εκτός εάν επιλυθεί το περιουσιακό ζήτημα», δήλωσε ο Μίλοραντ Ντόντικ.
Τα σχόλιά του έγιναν σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με τον Σέρβο πρόεδρο Αλεξάνταρ Βούτσιτς στο Βελιγράδι.
Ο Ντόντικ είπε ότι τα γεγονότα κλιμακώθηκαν με την κατάργηση νόμου που έλεγε ότι τα ακίνητα ανήκουν στις οντότητες.
«Θέλουμε να τηρηθεί το Σύνταγμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, η Συμφωνία του Ντέιτον και η ακεραιότητα της Βοσνίας. Αλλά και η τιμή των δικαιωμάτων που αναμφίβολα δίνει το Σύνταγμα στους Σέρβους.
Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου δεν μπορούμε πλέον να καθυστερήσουμε αυτό το θέμα και η υπεράσπισή μας είναι ότι εξετάζουμε σοβαρά το ενδεχόμενο να πάρουμε μια απόφαση για την ανεξαρτησία και την απόσχιση της Δημοκρατίας Σέρπκα», είπε ο ίδιος.
Ο Βούτσιτς είπε ότι η ειρηνευτική συμφωνία του Ντέιτον είναι «η ουσία της λειτουργίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και, φυσικά, της Δημοκρατίας Σέρπσκα».
Η Σερβία θα υποστηρίζει πάντα αυτό που συμφωνούν οι τρεις συνιστώντες λαοί στη Βοσνία, είπε, αναφερόμενος στους Ορθόδοξους Σέρβους, τους Καθολικούς Κροάτες και τους Μουσουλμάνους Βόσνιους.
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης κατάργησε έναν νόμο περί ακίνητης περιουσίας στην οντότητα των Σερβοβόσνιων στις αρχές Μαρτίου.
Η απόφαση του δικαστηρίου ήρθε αφότου η Ύπατη Εκπρόσωπος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης ανέστειλε τον νόμο μία ημέρα πριν τεθεί σε ισχύ στις 28 Φεβρουαρίου.
Προηγουμένως, το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε αποφασίσει ότι η αρχή διαχείρισης των δημοσίων περιουσιών ανήκει στην οντότητα και τα δικαιώματα ιδιοκτησίας ανήκουν στο κράτος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.
Η κυβέρνηση του Σεράγεβο θεωρεί με νόμο ότι της ανήκει η γη και οτιδήποτε εντός αυτής, ενώ οι Σέρβοι υποστηρίζουν ότι τα ακίνητα ανήκουν στις οντότητες, σύμφωνα με τη Συνθήκη Ειρήνης του Ντέιτον, η οποία τερμάτισε τον πόλεμο στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη.
Πρόκειται για σοβαρότατη διαφωνία που οδηγεί σε ρήξη τις δύο πλευρές, ενώ δεν είναι απίθανο να δούμε να ξεσπάει ένας νέος πόλεμος στην περιοχή, ακόμα πιο άγριος από αυτόν του 1995, με την συμμετοχή Ρώσων και Αμερικανών.
Σιγόκαιγε η κατάσταση στην Βοσνία από το 1995 αφού δεν επιλύθηκε η διένεξη σε μια χώρα που την απαρτίζουν Τρεις διαφορετικές οντότητες.
Οι πολιτικές εντάσεις στη Βοσνία έχουν κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες, ειδικά ως αποτέλεσμα των αυτονομιστικών σχεδίων του Σερβοβόσνιου ηγέτη Μ.Ντόντικ που βρίσκεται πολύ κοντά στη Ρωσία, και ο οποίος έχει απειλήσει να αποσυρθεί από τους θεσμούς της χώρας όπως οι ένοπλες δυνάμεις.
Η Βοσνία μπορεί να γίνει το εφαλτήριο για πιθανή κρίση στα Βαλκάνια, ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ, δημιουργώντας μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση πάνω από τα Βόρεια ελληνικά σύνορα.