Η Βοσνία θα είναι το εφαλτήριο για πιθανή κρίση στα Βαλκάνια, ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ, δημιουργώντας μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση πάνω από τα Βόρεια ελληνικά σύνορα.
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρέσβη Igor Kalabukhov, “η Ρωσία επιφυλάσσεται του δικαιώματος να απαντήσει εάν η Βοσνία-Ερζεγοβίνη ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή σε οποιαδήποτε οργάνωση εχθρική προς τη Μόσχα”.
Ο Ρώσος διπλωμάτης, σε κείμενο που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου, με την ευκαιρία της Ημέρας της Διπλωματίας της Ρωσίας, ανέφερε ότι : "η Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι ελεύθερη να κάνει οποιοδήποτε βήμα στην παγκόσμια σκηνή. Να ενταχθεί σε οποιονδήποτε οργανισμό είτε πολιτικό, οικονομικό, πολιτιστικό ή οποιονδήποτε άλλο.
Εάν αυτό θέλει η πλειοψηφία των πολιτών και αν θα είναι χρήσιμο για τη χώρα , τονώστε την ανάπτυξη, ενισχύστε τους δεσμούς με άλλους λαούς του κόσμου, προχωρήστε, θα το δεχτούμε με ειλικρινή ευτυχία”.
Όμως, σύμφωνα με τον Καλαμπούχοφ, “η ηγεσία της Βοσνίας πρέπει να καταλάβει ότι εάν η χώρα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, κύριος στόχος του οποίου είναι η καταστροφή της Ρωσίας, τότε η Μόσχα «έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της», ενώ πρόσθεσε ότι «είμαστε χαλαροί και δεν χρειάζεται να ενισχύσουμε την άμυνά μας» όσο η Βοσνία δεν λαμβάνει μέτρα κατά της Ρωσίας.
Μπορεί να αντιταχθεί ότι, υποθετικά, είναι δυνατό να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ή στην ΕΕ με εντελώς διαφορετικές προθέσεις που δεν έχουν καμία σχέση με τη Ρωσία. Ας είμαστε ρεαλιστές, Αν σε ένα σενάριο Βρυξέλλες ή Ουάσιγκτον διατάξουν την ανάπτυξη πυρηνικών πυραύλων με στόχο τη Μόσχα, τότε η κυβέρνηση στο Σεράγεβο, μελλοντικό μέλος οργανώσεων υπό τον έλεγχό τους, θα αναγκαζόταν να το κάνει.
Άρα ναι, η επιλογή είναι ελεύθερη, αλλά παρακαλώ μην περιορίζετε το δικαίωμά μας να απαντήσουμε», είπε ο Ρώσος διπλωμάτης.
Επιδιώκοντας να τελειώσει με μια καθησυχαστική νότα, ο πρέσβης κατέληξε: «Εφόσον δεν είμαστε 100% σίγουροι για την πραγματικότητα των άθλιων σχεδίων για την καταστροφή της χώρας μας, κανείς δεν θα πατήσει το κόκκινο κουμπί. Μιλώντας σοβαρά, δεν νομίζω θα πρέπει να περιμένουμε ακραίες εξελίξεις», τόνισε ο ίδιος.
Κίνδυνος στα Βαλκάνια λόγω του πολέμου στην Ουκρανία
Η “φωτιά” του πολέμου της Ουκρανίας υπάρχει δυστυχώς περίπτωση να απλωθεί μέχρι τα Βαλκάνια και συγκεκριμένα να φτάσει στην Βοσνία, χώρα μη μέλος ακόμη του ΝΑΤΟ, μετά την ρωσική απειλή προς το Σεράγεβο.
“Η Ρωσία προειδοποιεί τη Βοσνία ότι εάν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η Μόσχα θα ανταποδώσει”, είχε δηλώσει τον Μάρτιο του 2022 ο ίδιος Ρώσος πρεσβευτής στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Igor Kalbukhov.
Ο ίδιος είχε προειδοποιήσει ότι η Μόσχα επιφυλάσσεται να απαντήσει εάν η Βοσνία αποφασίσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ενώ το Σεράγεβο κατήγγειλε την δήλωση ως "ξεκάθαρη απειλή".
Η Βοσνία είναι μια χώρα με συλλογική προεδρία που περιλαμβάνει έναν Κροάτη, έναν Μουσουλμάνο και έναν Σέρβο.
Η περίπλοκη διοικητική δομή της Βοσνίας, που απορρέει από τις Ειρηνευτικές Συμφωνίες του Ντέιτον για τον τερματισμό του πολέμου (1992-1995), και έχει μια συγκεκριμένη διαδικασία λήψης αποφάσεων, την οποία δεν αποδέχονται οι Σερβοβόσνιοι.
Οι πολιτικές εντάσεις στη Βοσνία έχουν κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες, ειδικά ως αποτέλεσμα των αυτονομιστικών σχεδίων του Σερβοβόσνιου ηγέτη Milorad Dodik, που βρίσκεται πολύ κοντά στη Ρωσία, και ο οποίος έχει απειλήσει να αποσυρθεί από τους θεσμούς της χώρας όπως οι ένοπλες δυνάμεις.
Η Βοσνία μπορεί να γίνει το εφαλτήριο για πιθανή κρίση στα Βαλκάνια, ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ, δημιουργώντας μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση πάνω από τα Βόρεια ελληνικά σύνορα.