Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Πούτιν αποφάσισε να δράσει άκρως δυναμικά στα Βαλκάνια, καθώς από την μία «φορτώνει» συνεχώς το «κέντρο φυσικών καταστροφών» στο Νις, το οποίο είναι ουσιαστικά ρωσική στρατιωτική βάση με ειδικό προσωπικό και συστήματα ενόψει εξελίξεων, από την άλλη έχει σχεδιάσει την μεταφορά ρωσικών δυνάμεων και πυραύλων στην Σερβία, σε περίπτωση σύγκρουσης με το ΝΑΤΟ.
Υπενθυμίζουμε επίσης σύμφωνα με το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ, ότι η Μόσχα έχει "φορτώσει" ( και συνεχίζει να το πράττει κατά διαστήματα) με δωρεάν εξοπλισμό την Σερβία, ενώ Ρώσοι κομάντος εξοικειώνονται με επιχειρήσεις στα Βαλκάνια.
Την ίδια περίοδο το ΝΑΤΟ σχεδιάζει την αποστολή μεγάλου αριθμού δυνάμεων στις χώρες των Βαλκανίων, ( η Ελλάδα αποτελεί χώρα υποδοχής τους) για να «περιορίσει τη Ρωσία» σε Σερβία και Βαλκάνια, ενώ το θέμα της Υπερδνειστερίας είναι ανοικτό, αναφέρουν σερβικές και ρωσικές πηγές.
Σερβικό πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι, «επί χρόνια, η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Κύπρος καλούνται να αναγνωρίσουν το ψεύτικο κράτος του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο θα έδινε στους Αλβανούς ένα τεράστιο περιθώριο ελιγμών και ένα ισχυρό ατού, για να «σπρώξουν» το Κοσσυφοπέδιο σε πολλούς διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών και του ΝΑΤΟ.
Ταυτόχρονα, αυτό θα αποδυνάμωσε περαιτέρω τις θέσεις της Σερβίας στην άμυνα της νότιας επαρχίας.
Από το ξέσπασμα της ουκρανορωσικής σύγκρουσης, οι πιέσεις στην ευρωπαϊκή πεντάδα χωρών έχει κλιμακωθεί, καθώς κορυφαία δυτικά κέντρα ισχύος θέλουν να χρησιμοποιήσουν την ολοκλήρωση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου ως ισχυρό επιχείρημα στη σύγκρουσή τους με τη Ρωσία.
Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα δέχεται τη μεγαλύτερη διπλωματική πίεση, αφού η χώρα αυτή, σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους της Δύσης, εκτιμάται ότι θα είναι η πρώτη που «ενδώσει» και τελικά θα αποδεχθεί να αναγνωρίσει το κράτος του Κοσόβου", καταλήγει το ίδιο.
Σχέδιο ΗΠΑ και ΝΑΤΟ το άμεσο μπλοκάρισμα μεταφοράς ρωσικών δυνάμεων και πυραύλων στην Σερβία
Σύμφωνα με την Ρωσίδα δημοσιογράφος Έλενα Οστριάκοβα, “Το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει στρατεύματα ταχείας αντίδρασης στη Βοσνία και τα Βαλκάνια γενικότερα για να «αποτρέψει πιθανές προσπάθειες της Ρωσίας να αναπτύξει τις ειδικές δυνάμεις του μέσω της Σερβίας».
Η ίδια επισημαίνει ότι ο επίσημος ιστότοπος της Αμερικανικής Ένωσης Υπηρεσιών Εξωτερικών, αναφέρει ότι το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει στρατεύματα ταχείας αντίδρασης στη Βοσνία και στα Βαλκάνια γενικότερα για να μπλοκαριστεί κάθε ρωσική κίνηση προς το Βελιγράδι.
«Δεν έχουμε πλέον την πολυτέλεια να καθόμαστε και να παρακολουθούμε την αυξανόμενη πρόκληση από τη Ρωσία και τη Σερβία για την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Οι αυξανόμενες στρατιωτικές δαπάνες και οι στενότεροι δεσμοί μεταξύ Σερβίας και Ρωσίας πρέπει να σταματήσουν με ανανεωμένες δεσμεύσεις από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ για ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων σε αυτούς τους οργανισμούς.
Η επανέναρξη των δραστηριοτήτων μας στην περιοχή θα πρέπει να αντισταθμίσει το δίκτυο αστάθειας που έχει ήδη δημιουργήσει η Ρωσία», αναφέρει ειδική έκθεση των ΗΠΑ στο άρθρο.
Για τον λόγο αυτόν οι Αμερικανοί ετοιμάζουν αυξημένες κυρώσεις κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Σέρπσκα (μέρος της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης).
"Οι κυρώσεις θα επεκταθούν για να συμπεριλάβουν περισσότερα στελέχη του κόμματος του Προέδρου Ντόντικ και πρέπει να ληφθεί μια σαφής απόφαση από το ΝΑΤΟ να αναπτύξει δυνάμεις ταχείας αντίδρασης στη Βοσνία και στην ευρύτερη περιοχή για να αποτρέψει πιθανές προσπάθειες της Ρωσίας να αναπτύξει τις ειδικές δυνάμεις του μέσω της Σερβίας.
Εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και των προκλήσεων που θέτει αυτή η νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων, πρέπει να δείξουμε δύναμη και αποφασιστικότητα στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα στους παράγοντες της περιοχής που θέλουν να υπονομεύσουν το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ότι οι αξίες που αγαπάμε, Οι αξίες που εγκαταλείπονται ως πρόκληση στην Ουκρανία δεν θα καταστραφούν», συνοψίζουν οι Αμερικανοί ειδικοί.
Οι Γερμανοί ξανάρχονται στα Βαλκάνια μετά από 10 χρόνια
Το Βερολίνο στέλνει στρατεύματα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, μετά την έγκριση του γερμανικού κοινοβουλίου, για την Ειρηνευτική Αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUFOR Althea) στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, παρατείνοντας την θητεία του γερμανικού τμήματος της KFOR στο Κοσσυφοπέδιο για έναν ακόμη χρόνο.
Μέσα σε όλα αυτά, ότι η αμερικανική ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου USS Harry S.Truman, διεξάγει εκπαιδευτικές επιχειρήσεις στο Ιόνιο Πέλαγος
Η ομάδα μάχης του αμερικανικού αεροπλανοφόρου βρίσκεται επί του παρόντος δυτικά της Ελλάδας, ενώ τα αμερικανικά αεροσκάφη εκτελούν τακτικές πτήσεις περιπολίας.
Αρχικά είχε προγραμματιστεί ότι η ομάδα μάχης του αεροπλανοφόρου του USS Harry S.Truman, που εισήλθε στη Μεσόγειο στις 14 Δεκεμβρίου 2021, θα μετέβαινε στον Περσικό Κόλπο.
Ωστόσο, η Ουάσιγκτον αποφάσισε να παραμείνει το αεροπλανοφόρο στη Μεσόγειο με φόντο την κατάσταση γύρω από την Ουκρανία.
Η ομάδα κρούσης του αεροπλανοφόρου, εκτός από το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman, περιλαμβάνει το πυραυλοφόρο καταδρομικό USS San Jacinto, τα αντιτορπιλικά USS Bainbridge, USS Cole, USS Gravely, USS Jason Dunham και τη νορβηγική φρεγάτα Fridtjof.
Επιπλέον, περιλαμβάνει ένα πυρονοκίνητο υποβρύχιο εξοπλισμένο με πυραύλους Κρουζ Tomahawk, ενώ το αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman μεταφέρει περίπου 90 αεροσκάφη και ελικόπτερα, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων μοιρών μαχητικών-βομβαρδιστικών F/A-18.
Όπως όλα δείχνουν Ρωσία και ΗΠΑ, θα κονταροκτυπηθούν στα Βαλκάνια, ειδικά στην Σερβία η οποία είναι κομβική περιοχή για τον έλεγχο της κεντρικής και Νότιας Ευρώπης.
Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε πιθανή αποστολή ρωσικών δυνάμεων και κινητών συστοιχιών ISKANDER-M με εμβέλεια άνω των 500 χλμ για παράδειγμα θα απειλούσε, την αμερικανική παρουσία, όχι μόνο στην κεντρική Ευρώπη, αλλά και σε Αιγαίο, Αλεξανδρούπολη κλπ.
Οι Σέρβοι βρίσκονται σε παρόμοια δεινή θέση όπως και στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, αφού Ρώσοι και Αμερικανοί τους πιέζουν αφόρητα για την τελική επιλογή στρατοπέδου, στην επικείμενη μεγάλη πολεμική σύγκρουση, η οποία δεν θα περιοριστεί στην Ουκρανία, αφού η αντιπαράθεση δύο ξεχωριστών κόσμων Δύσης και Ανατολής, θα επεκταθεί αργά η γρήγορα σε Βαλκάνια, Ευρώπη και Μέση Ανατολή.