«Αργά ή γρήγορα, το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στην ενωμένη Ευρώπη», δήλωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ ενόψει της Συνόδου Κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία πραγματοποιείται σήμερα διαδικτυακά, με διοργανωτή την Γερμανία και με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Εμείς, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχουμε κάθε συμφέρον για την ειρηνική και καλή εξέλιξη των Δυτικών Βαλκανίων. Και έχουμε επίσης ευθύνη να συνεισφέρουμε σε αυτό πρακτικά», τόνισε η κυρία Μέρκελ και, αναφερόμενη στην πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα στο πλαίσιο της λεγόμενης Διαδικασίας του Βερολίνου, που ξεκίνησε το 2014, περιέγραψε τις συμφωνίες για αμοιβαία αναγνώριση πανεπιστημιακών πτυχίων και έργα στους τομείς των μεταφορών και των υποδομών ως «σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση μιας σταθερής ανταλλαγής διασυνοριακών συνθηκών που θα βοηθήσει στην εξάλειψη των επιφυλάξεων».
Επιπλέον η καγκελάριος αναφερόμενη στη δημιουργία του Φόρουμ Νεολαίας, μίλησε για «μεγάλη επιτυχία»: «Αυτό που φαινόταν αδιανόητο, είναι εφικτό: ένα Φόρουμ Ανταλλαγών Νέων και Μαθητών, το οποίο φέρνει κοντά νέους ανθρώπους διαφορετικών εθνικοτήτων, γλωσσών, θρησκειών. Πρόκειται για χειροπιαστή δουλειά για την ειρηνική συνύπαρξη στο μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.
Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν σήμερα είναι και η μορφή της Διαδικασίας του Βερολίνου μετά την επικείμενη αποχώρηση της κυρίας Μέρκελ από την καγκελαρία.
«Ένα θα πρέπει να είναι εκ των προτέρων σαφές, ότι η προοπτική της ΕΕ για τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να ενισχυθεί και ότι η Διαδικασία του Βερολίνου πρέπει να συνεχίσει να την υποστηρίζει», δήλωσε στην γερμανόφωνη υπηρεσία της Deutsche Welle η αναπληρώτρια πρόεδρος της Κ.Ο. της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU), η Κάτγια Λάικερτ, ενώ η εντεταλμένη της γερμανικής κυβέρνησης για τα Δυτικά Βαλκάνια Σουζάνε Σουτς τόνισε στην DW ότι η σημερινή σύνοδος είναι «το αποκορύφωμα μιας ολόκληρης σειράς προπαρασκευαστικών διασκέψεων», μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών, Υγείας, Εσωτερικών και Οικονομικών.
Ως πρόοδο που σημειώθηκε σε αυτό το πλαίσιο, η κυρία Σουτς ανέφερε την απόφαση για κατάργηση των τελών περιαγωγής για την κινητή τηλεφωνία, αλλά και την επέκταση των υποδομών μεταφορών και ενέργειας και τη σύνδεσή τους με τους διαδρόμους της ΕΕ. Υπάρχουν ωστόσο ακόμη πολλά να γίνουν, επισήμανε η ίδια αναφερόμενη στην υλοποίηση του Σχεδίου Δράσης, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία κοινής αγοράς με στόχο τις θεμελιώδεις ελευθερίες της Ευρώπης - της κίνησης των προσώπων, των εμπορευμάτων, των υπηρεσιών και των κεφαλαίων