Το Ατλαντικό Συμβούλιο της Βουλγαρίας αναφερόμενο στη διέλευση ρωσικών αεροπλάνων από τον εναέριο χώρο της Βουλγαρίας με κατεύθυνση τη Σερβία επέκρινε τη βουλγαρική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με αυτό, υπάρχει πιθανή συσχέτιση με την υλοποίηση έργων στη Βουλγαρία στον ενεργειακό τομέα, γράφει το Sputnik στη σερβική.
«Πριν από δύο εβδομάδες, η Βουλγαρία εξέδωσε άδεια για ρωσικά αεροπλάνα με το αντιπυραυλικό σύστημα S-400 να πετάξει πάνω από τη Βουλγαρία προς τη Σερβία. Η Βουλγαρία αποδείχθηκε αναξιόπιστος σύμμαχος με αυτήν την απόφαση, παρά τις μετέπειτα προσπάθειες της κυβέρνησης να δικαιολογήσει την παράλειψη με βιαστικές εξηγήσεις», ανακοίνωσε το Ατλαντικό Συμβούλιο.
Η διέλευση του συστήματος S-400 μέσω του βουλγαρικού εναέριου χώρου και το ταξίδι του Νικολάι Μαλινόφ στη Μόσχα επέτρεψαν στο Κρεμλίνο να δείξει για άλλη μια φορά όχι μόνο ποιος διοικεί τη Βουλγαρία, αλλά και την ταπεινώνει δημοσίως.
«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, απείλησε τη Βουλγαρία με «καταστροφικές συνέπειες» εάν ο Μαλινόφ που κατηγορείται στη Βουλγαρία για κατασκοπεία, υποστεί διώξεις. Το μήνυμα είναι ότι οι Ρώσοι πράκτορες έχουν το αλώβητο! Γιατί η Σόφια εξακολουθεί να είναι σιωπηλή; Για το φόβο του θυμού του δικτάτορα του Κρεμλίνου; Ή επειδή η Βουλγαρία δεν είναι ελεύθερη χώρα, ανεξάρτητη από τη Μόσχα», σημειώνει η οργάνωση.
Ο Βούλγαρος υπουργός Άμυνας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, ανέφερε προηγουμένως ότι η Βουλγαρία δεν έκανε τίποτε λάθος με την έκδοση της άδειας για τα ρωσικά αεροσκάφη που μετέφεραν στη Σερβία το S-400.
«Βεβαίως, η Βουλγαρία θα μπορούσε να αρνηθεί την άδεια, αλλά αυτό θα είχε οδηγήσει ενδεχομένως σε διπλωματικό σκάνδαλο με τη Ρωσία. Αύριο, ίσως, χρειαστεί να πετάξουμε στο Αφγανιστάν και δεν υπάρχει λόγος να την αποτρέψουμε αν δεν έχουν παραβιάσει τους διεθνείς κανόνες. Φυσικά, στους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ δεν τους αρέσει, αλλά αυτή είναι κατάσταση», είπε.