Νέος κίνδυνος για την χώρα μας ενόψει, λόγω μιας πιθανής αναμέτρησης Ρωσίας και ΗΠΑ με φόντο την κλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία.
Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων αποκαλύπτει την πιθανότατα απότομη γεωπολιτική αναβάθμιση της Τουρκίας, από το ΝΑΤΟ.
“ Αποκαλύπτουμε ότι εντός του ΝΑΤΟ υπάρχει ήδη μια συζήτηση υψηλού επιπέδου, που θίγει την κατάσταση στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, όπου η συμμαχία σκοπεύει να ενισχύσει την παρουσία της ( Τουρκία-Βουλγαρία-Ρουμανία).
Η Τουρκία, η οποία ελέγχει τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο εδώ”, αναφέρει Ρώσος ειδικός του υπουργείου Άμυνας.
Ο ίδιος ουσιαστικά αποκαλύπτει σχέδιο ναυτικής και πυραυλικής αναβάθμισης των ακτών (Τουρκίας-Βουλγαρίας-Ρουμανίας), είτε με την παρουσία αμερικανικών Αντιτορπιλικών με το πυραυλικό σύστημα ΑΙΓΙΣ, είτε με την παρουσία συμμαχικών αεροσκαφών 5η γενιάς σε αεροδρόμια των χωρών αυτών, για χτύπημα των ρωσικών δυνάμεων από τον Νότο, σε σενάριο παγκόσμιας σύγκρουσης.
Η επίσκεψη Ρούτε σε Ελλάδα και Τουρκία κατά την Μόσχα
Η πρώτη επίσημη επίσκεψη του νέου Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε στην Άγκυρα ήταν ένα γεγονός ορόσημο που ξεπέρασε τις τυπικότητες.
Η Τουρκία, η οποία έχει τον δεύτερο ισχυρότερο στρατό στο ΝΑΤΟ μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εκλογή του Ρούτε στη θέση του.
Οι διαπραγματεύσεις συνέπεσαν με την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία, στο νότιο Λίβανο και στη Λωρίδα της Γάζας, γεγονός που προσέθεσε ιδιαίτερη σημασία στη συνάντηση.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το βασικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, ήταν η απόφαση να πραγματοποιηθεί μια σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στην Τουρκία το 2026.
Ωστόσο, το κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης ήταν η συζήτηση για την αυξανόμενη απειλή πυρηνικής σύγκρουσης στο πλαίσιο της ένοπλης αντιπαράθεσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, καθώς και των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή.
Η συνάντηση στην Άγκυρα πήρε πρόσθετους τόνους χάρη στις μεταγενέστερες δηλώσεις του προέδρου της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, ναύαρχου Ρομπ Μπάουερ, ο οποίος μίλησε στις Βρυξέλλες λίγες ώρες μετά τις συνομιλίες.
Στην ομιλία του προς εκπροσώπους χωρών του ΝΑΤΟ και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων ο Ναύαρχος, προειδοποίησε για την ανάγκη προετοιμασίας για μια «εκρηκτική διεθνή κατάσταση».
Ο Μπάουερ τόνισε ότι η συμμαχία θα πρέπει να λάβει υπόψη τους κινδύνους από κράτη όπως η Ρωσία και η Κίνα και να προετοιμαστεί για πιθανά σενάρια πολέμου.
Ζήτησε επίσης μια αναθεώρηση των αλυσίδων παραγωγής και εφοδιασμού για να γίνουν πιο ανθεκτικές.
Οι Ρώσοι ειδικοί σημειώνουν ότι η επίσκεψη του Ρούτε στην Τουρκία μπορεί να θεωρηθεί ως ένα βήμα προς την ενίσχυση της θέσης της Άγκυρας στη συμμαχία
“Η Τουρκία συμμετέχει ενεργά σε βασικά ζητήματα του ΝΑΤΟ, από τις προμήθειες όπλων μέχρι τον στρατηγικό σχεδιασμό.
Σε συνθήκες γεωπολιτικής αστάθειας, η Τουρκία παραμένει ένας σημαντικός παίκτης ικανός να επηρεάσει πολλές πτυχές της συμμαχικής πολιτικής”, τονίζουν οι ίδιοι.
Αυτές οι εξελίξεις θα πρέπει σαφώς να ληφθούν υπόψιν από την ελληνική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, και να δράσουμε ανάλογα προς πάσα κατεύθυνση.
Η Τουρκία συνορεύει με την Ρωσία, τόσο από ξηράς, όσο και από την θάλασσα, ενώ ελέγχει τα Στενά του Βοσπόρου.
Η Μόσχα γνωρίζει πολύ καλά, όπως και όλοι στην Αθήνα ότι, η σημερινή τουρκική κυβέρνηση θα πρέπει να διαλέξει στο σενάριο κρίσης ΗΠΑ-Ρωσίας της θέσης της ( όχι όπως έπραξε με την Ουκρανία) χωρίς περιστροφές, ή μήπως αυτό έχει λάβει ήδη χώρα;
Οι δηλώσεις Γκιουλέρ για άδεια χρήσης των πυραύλων S-400 και η πιθανή προμήθεια Έξι F-35 από τις ΗΠΑ, εφόσον αποδειχθούν αληθινές, αποδεικνύουν το γεγονός πλέον ότι, Ρωσία και Τουρκία είναι εχθροί και όλα είναι πιθανά σε μια κλιμάκωση στην Ουκρανία.