Σύμφωνα με νέο άρθρο του πασίγνωστου δυτικού Forbes, η Τουρκία και Αίγυπτος ίσως ομαλοποιήσουν σύντομα τις διπλωματικές τους σχέσεις έπειτα από ένα πολιτικό χάσμα που διήρκησε σχεδόν μία δεκαετία.
«Αν και η Άγκυρα και το Κάϊρο θα συνεχίσουν να έχουν ουσιαστικές διαφωνίες σε διάφορα ζητήματα, όπως της Λιβύης, μία πολιτική συμφιλίωση θα μπορούσε τελικώς να καταλήξει σε πώληση τουρκικού στρατιωτικού υλισμικού, ειδικά οπλισμένων drones» ανέφερε η σελίδα.
Το «Προβληματικό» Υπόβαθρο
Οι σχέσεις μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας έγιναν πραγματικά τεταμένες μετά το πραξικόπημα του 2013 στην Αίγυπτο, όποτε και εκθρονίστηκε η σύντομη κυβέρνηση του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Ο σημερινός πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ηγήθηκε του πραξικοπήματος μέσω της πρώην θέσης του ως επικεφαλής του στρατού και έτσι κατάφερε να γίνει πρόεδρος της χώρας. Όταν εκλέχθηκε ο Μόρσι πρόεδρος της Αιγύπτου, η Τουρκία ήλπιζε πως θα μπορέσει να ενισχύσει τις σχέσεις της με την αφρικανική χώρα, μιας και έβλεπε ομοιότητες στην πολιτική του τότε νέου προέδρου, ειδικά στο θρησκευτικό κομμάτι (ισχυρά ισλαμικά στοιχεία).
Επιπλέον, όσο βρίσκονταν ο Μόρσι στην προεδρία, η Αίγυπτος σκόπευε να αγοράσει δέκα στρατιωτικά drones τύπου Anka από την Τουρκία. Κανένα δεν παραδόθηκε στο τέλος, αφού μετά το πραξικόπημα η Τουρκία αποδοκίμασε πολλές φορές τον Σίσι.
Η Εικασία της Forbes: Η Ουδέτερη Τουρκία
Αν και τα Bayraktar TB2 χρησιμοποιήθηκαν στην Λιβύη εναντίον δυνάμεων υποστηριζόμενων από την Αίγυπτο, η δυτική σελίδα εικάζει πως ίσως αποτελέσουν προϊόν στρατιωτικής αγοράς μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου, όταν οι σχέσεις αυτών των δύο χωρών «επανέλθουν στα κανονικά».
Σύμφωνα με την σελίδα, αναλυτές πιθανολογούν πως αν και η εξομάλυνση των σχέσεών τους είναι μία ρεαλιστική πιθανότητα, ίσως χρειαστεί αρκετό καιρό για να πραγματοποιηθεί.
Η τουρκική πώληση TB2 στην Αιθιοπία το 2023 σχεδόν εκτροχίασε τις όποιες προσπάθειες είχαν γίνει για αποκατάσταση αυτών των σχέσεων. Λέγεται πως τα drones τους διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στις συρράξεις του πολέμου Τίγκρεϋ, κάτι που προβλημάτισε αρκετά τους Αιγύπτιους.
Στην Αφρική, η Άγκυρα πουλάει drones χωρίς να σταθεί στο πλευρό κάποιο στρατοπέδου. Για παράδειγμα έχει πουλήσει τόσο στο Μαρόκο όσο και στην Αλγερία, βγαίνοντας κερδισμένη από την σύγκρουση μεταξύ των δύο χωρών. Αυτό θεωρούν οι Αμερικανοί πως μπορεί να κάνει και με το Κάιρο. Ίσως προσφέρει στρατιωτικό εξοπλισμό για να δείξει την ουδετερότητά της στο ζήτημα της Λιβύης και γενικά στις συρράξεις της γύρω περιοχής.
«Η Αίγυπτος ενδιαφέρεται να αναπτύξει την βιομηχανία ανάπτυξης drone της και ίσως ενδιαφερθεί σε συμπαραγωγή, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς τεχνολογίας» κατέληξε η Forbes.