Αφρική

Το Μαρόκο αναπτύσσει σημαντικούς πόρους για την επιτήρηση των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων

Το Μαρόκο, ως περιφερειακός ηγέτης, προτιμά να προεξοφλεί τις κινήσεις των γειτόνων του και, δεδομένης της τεταμένης κατάστασης με πολλές γειτονικές χώρες - ιδίως την Αλγερία μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων στα τέλη Αυγούστου του περασμένου έτους - προτιμά να προστατεύει τα σύνορά του αυξάνοντας τις προσπάθειες για τη διατήρηση της ασφάλειας στο Βασίλειο. Τώρα, κινητοποιούν υλικό και ανθρώπινο δυναμικό για να παρακολουθήσουν τα 3.330 χιλιόμετρα χερσαίων συνόρων και τα 3.500 των θαλάσσιων.

Ο Αμπντελατίφ Λουντιγί (Abdellatif Loudiyi), εκπρόσωπος της Εθνικής Αμυντικής Διοίκησης (ADN), βεβαιώνει ότι «η επιτήρηση των συνόρων, καθώς και η ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων για την αντιμετώπιση απειλών είναι μεταξύ των βασικών ανησυχιών των Ενόπλων Δυνάμεων του Βασιλείου (FAR)». Ο Λουντιγί είπε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό του τμήματός του από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων ότι «αποστολή του μαροκινού στρατού, καθώς και της βασιλικής χωροφυλακής, είναι να κινητοποιήσουν σημαντικούς στρατιωτικούς και ανθρώπινους πόρους για τον έλεγχο και την παρακολούθηση των συνόρων».

Αυτή η αύξηση των προσπαθειών επιτήρησης στην οποία αναφέρεται ο εκπρόσωπος βασίζεται σε ένα σύστημα σταθερών και υποστηρικτικών σημείων, μονάδων παρέμβασης, σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα επιτήρησης - που αποτελείται από ένα δίκτυο σταθερών και κινητών ραντάρ - καθώς και σε οπτικοακουστικά μέσα και drones. Σε όλη αυτή την ανάπτυξη πρέπει να προστεθεί και η συμμετοχή της Βασιλικής Αεροπορίας, η οποία θα αναπτύξει μια σειρά από σταθερά ραντάρ που θα προειδοποιούν για οποιαδήποτε εισβολή στον εναέριο χώρο του Μαρόκου.

Τέλος, όσον αφορά τα θαλάσσια σύνορα, το Βασιλικό Ναυτικό πραγματοποιεί, σύμφωνα με τα λόγια του Λουντιγί, «μόνιμη επιτήρηση για την καταπολέμηση παράνομων δραστηριοτήτων στα χωρικά ύδατα μέσω ραντάρ θαλάσσιας επιτήρησης και κινητοποίηση μονάδων επέμβασης σε όλη τη μαροκινή ακτή».

Η Μαροκινή Βασιλική Χωροφυλακή διαδραματίζει επίσης βασικό ρόλο σε όλα τα επίπεδα όσον αφορά την επιτήρηση και την προστασία των συνόρων. Ο Λουντιγί ανακοίνωσε την κινητοποίηση 50.000 στρατιωτών για αυτά τα καθήκοντα, καθώς και την επένδυση σημαντικού οικονομικού ποσού για την επισκευή και συντήρηση του συστήματος ηλεκτρονικής επιτήρησης των συνόρων.

Αυτή η νέα κίνηση από το Μαρόκο ακολουθεί τη γραμμή που χαρακτήρισε η ίδρυση, τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, μιας στρατιωτικής ζώνης στα σύνορα με την Αλγερία ή μιας διοίκησης στην Αλ-Χοκεϊμα μόλις πριν από λίγες εβδομάδες. Ο στόχος του τελευταίου είναι να παρέχει «τη μεγαλύτερη ευελιξία και ελευθερία δράσης που απαιτούνται για την προσαρμογή στις «συνθήκες έκτακτης ανάγκης» της περιοχής που εκτείνεται από τα ανατολικά της Al Hoceima έως τα βόρεια του Moulay Bousselham».

Επιπλέον, ο Χασάν Ερέντα (Hassane Erreda), Ταξίαρχος της FAR, θα είναι υπεύθυνος για τη διεύθυνση της εγκατάστασης στην Al Hoceima, όπου έχει ήδη εγκατασταθεί στο αρχηγείο του πρώτου τάγματος πεζικού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ