Για ποια προσέγγιση Αιγύπτου και Τουρκίας κάνουν λόγο τα τουρκικά ΜΜΕ, αφού ο ίδιος ο Ερντογάν υπέγραψε εκτός των άλλων, διάταγμα χορήγησης της τουρκικής υπηκοότητας σε 700 Αιγυπτίους της γνωστής μουσουλμανικής αδελφότητας, οι οποίοι καταζητούνται για τρομοκρατική δράση στη χώρα τους.
Η κίνηση της Άγκυρας να χορηγήσει υπηκοότητα σε Αιγύπτιους που ζουν στο τουρκικό έδαφος, δείχνει ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να συζητήσει την παρουσία Αιγυπτίων στη χώρα ως μέρος οποιασδήποτε συμφωνίας με το Κάιρο.
Για «απόλυτη προστασία» έκανε λόγο ο Γιασίν Ακτάι, σύμβουλος του Ερντογάν σε θέματα Μέσης Ανατολής, γράφοντας άρθρο που δημοσιεύτηκε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.
Ο ίδιος τόνισε ότι οι Αιγύπτιοι εξόριστοι και οι ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας που ζουν στην Τουρκία δεν αποτελούν μέρος των διμερών συνομιλιών (Αιγύπτου-Τουρκίας), τις οποίες διεξάγουν οι αντίστοιχες υπηρεσίες πληροφοριών των δύο χωρών.
"Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι η Τουρκία δεν θα παραδώσει κανέναν άνθρωπο σε καμία χώρα που έχει θανατική ποινή, η στερείται δίκαιης και διαφανούς δίκης", έγραψε ο Τούρκος σύμβουλος.
"Επιπλέον, οι αιγυπτιακές αρχές δεν υπέβαλαν τέτοιο αίτημα κατά τις τρέχουσες συνομιλίες και δεν μπορούν να το ζητήσουν εκ των υστέρων", κατάληξε ο ίδιος.
Ένας πρώην Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος γνωρίζει τις πρακτικές της σημερινής κυβέρνησης, δήλωσε ότι η Τουρκία είχε χορηγήσει διαβατήρια και στους αξιωματούχους της Χαμάς, πριν προσπαθήσει να εξομαλύνει τις σχέσεις με το Ισραήλ πέρυσι.
"Η τουρκική κυβέρνηση έκανε το ίδιο πράγμα εδώ, δίνοντας απόλυτη προστασία σε πολλούς Αιγύπτιους που ζουν στην Τουρκία", δήλωσε ο Τούρκος πρώην αξιωματούχος.
Η Τουρκία και η Αίγυπτος αναζήτησαν πρόσφατα τρόπους για να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους, ενώ ουσιαστικά έχουμε μία ακόμη τουρκική “επιχείρηση φιλίας” σε μια μεγάλη χώρα, με στόχο την αναζήτηση “τρωτών σημείων”, για να χτυπηθεί αυτή και το καθεστώς Αλ Σίσι αργότερα μέσω της αδελφότητας.
Οι 700 Αιγύπτιοι που έλαβαν τα διαβατήρια, θα αποτελέσουν πιθανότατα τη “μαγιά” μιας μελλοντικής φιλοτουρκικής κυβέρνησης στην Αίγυπτο, για αυτό και τέθηκαν προσωρινά στο απυρόβλητο από τους ισλαμιστές Τούρκους.
Η Τουρκία έδωσε εντολή επίσης στα αιγυπτιακά κανάλια της αντιπολίτευσης που βρίσκονται εντός χώρας να περιορίσουν την κριτική τους απέναντι στην κυβέρνηση Σίσι λόγω των συνεχιζόμενων λεπτών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών.
Οι Τούρκοι δηλώνουν ότι δεν παραδίδουν κανέναν καταζητούμενο Αιγύπτιο διότι δεν θα είχε δήθεν δίκαιη δίκη στην Αίγυπτο, ενώ την ίδια στιγμή απαιτούν από την Ελλάδα την παράδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών “για να έχουν” δίκαιη δίκη στην Τουρκία.
Η παράνοια σε όλο της το μεγαλείο στη σημερινή τουρκική πολιτική σκηνή, με τον Ερντογάν να έχει απολέσει πλέον και τη στοιχειώδη λογική στις πράξεις του και στις δηλώσεις του, προμηνύοντας έτσι πολύ άσχημες εξελίξεις το επόμενο διάστημα.