Σύμφωνα με τον ανιστόρητο Τούρκο καθηγητή Δρ. Μουσταφά Καγιάκσι, πρόεδρο πολιτιστικού συνδέσμου μουσουλμάνων με έδρα τα Δωδεκάνησα, η ελληνική επανάσταση ήταν μια “γροθιά” στα Οθωμανικά μεγαλεία τα οποία για να μην ξεχνιόμαστε στήριζε έως τότε η “πολιτισμένη” δύση, όπως ακριβώς πράττει και σήμερα.
"Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι Τούρκοι υπέστησαν μια μεγάλη σφαγή κατά την διαδικασία της απόκτησης της ανεξαρτησίας της Ελλάδας", δήλωσε ο Τούρκος Καθηγητής Kaymakçı επισείοντας την προσοχή στην…….σφαγή των Τούρκων στην Αθήνα και την Τρίπολη, χωρίς όμως να αναφέρει τις σφαγές των Τούρκων στην Χίο, την Κάσο, τα Ψαρά, στην Μακεδονία κά.
Ο ίδιος έκανε μια δήλωση σχετικά με τον εορτασμό της 200ης επετείου της ανεξαρτησίας της Ελλάδας, τονίζοντας ότι οι Τούρκοι στην Αθήνα και τον Μοριά αυξήθηκαν σημαντικά κατά τη διαδικασία ανεξαρτησίας.
«Ελληνική Επανάσταση. Κατά τη διάρκεια αυτής της γιορτής, πρέπει να ληφθούν υπόψη τα ιστορικά γεγονότα και η τρέχουσα κατάσταση των Τουρκο-Ελληνικών Σχέσεων. Όπως είναι γνωστό, ο εθνικισμός στα Βαλκάνια υπό την επήρεια της Γαλλικής Επανάστασης, επηρέασε σαφώς τον ελληνικό λαό.
Μέχρι τότε, η Οθωμανική Αυτοκρατορία είχε παραχωρήσει στους Ελληνορθόδοξους, ελευθερίες θρησκείας και συνείδησης.
Με αυτόν τον τρόπο, το Ελληνικό Πατριαρχείο είχε μια ισχυρή σφαίρα επιρροής στον Ορθόδοξο κόσμο κινούμενο κατά του Βατικανού.
Κατά την Οθωμανική περίοδο, που εκφράζεται ως "Pax Ottoman", ζούσαν σε αρμονία και άλλες εθνο-θρησκευτικές κοινότητες ( Εβραίοι κά).
Επιπλέον, οι Έλληνες βρίσκονταν σε δεσπόζουσα θέση στο εμπόριο με τις παρεχόμενες ευκαιρίες. Ενάντια σε όλα αυτά, ο ελληνικός λαός, επηρεασμένος από την εποχή του εθνικισμού, εισήλθε στη διαδικασία της απόκτησης της ανεξαρτησίας, συμπεριφερόμενος πολύ σκληρά έναντι των μουσουλμάνων Τούρκων που βρίσκονταν στην Αθήνα και τον Μοριά και αποτελούσαν την πλειοψηφία του πληθυσμού εκείνη την εποχή.
Οι Έλληνες σκότωσαν βάναυσα σχεδόν 40 χιλιάδες Τούρκους σε 3 μέρες μόνο στον Μοριά.
Με την αναβίωση της μεγάλης ιδέας και την τοποθέτηση της Ανατολίας στον πίνακα των στόχων της δύσης, τέθηκαν οι προϋποθέσεις να γίνει η Ελλάδα πιόνι εναντίον των Τούρκων στις 15 Μαΐου 1919.
Ωστόσο, οι Έλληνες ηττήθηκαν από τον τουρκικό στρατό υπό την ηγεσία του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ.Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, στον εμφύλιο πόλεμο που δημιούργησαν οι μεγάλες δυνάμεις, υπήρξε αδελφικός αγώνας στην Ελλάδα.
Η καταστροφή της Μικράς Ασίας και ο πόλεμος της Κύπρου δημιουργήθηκαν από το αίσθημα κατωτερότητας, της ελληνικής εκκλησίας με το όραμα της μεγάλης ιδέας, που διακατείχε μεγάλη μερίδα του ελληνικού κόσμου που αρνείται να αναγνωρίσει την ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών.
Συνοπτικά, ενώ γιορτάζουμε την ανεξαρτησία της Ελλάδας υπό το όνομα της «Ελληνικής Επανάστασης» στις 25 Μαρτίου 2021, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι από την Αθήνα και το Μοριά σκοτώθηκαν, ενώ η πρακτική της πολιτιστικής γενοκτονίας εναντίον των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, της Ρόδου και της Κω δεν πρέπει να ξεχαστεί”, αναφέρει ο ίδιος μεταξύ πολλών άλλων.
Η προοπτική της συνέχισης της ελληνικής επανάστασης που δεν πέτυχε εν έτει 2021 όλους τους στόχους της, σε συνδυασμό με τα τεράστια σημερινά προβλήματα της Τουρκίας, έχει προκαλέσει μεγάλη θλίψη και οργή σε ανθρώπους όπως ο Τούρκος καθηγητής που ζει στο δικό του κόσμο” όπως φυσικά και το καθεστώς Ερντογάν /Μπαχτσελί, το οποίο σύντομα θα “ξυπνήσει” πολύ απότομα όπως όλα δείχνουν.