Ισχυρός σεισμός έπληξε την Κωνσταντινούπολη ο οποίος έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στις γύρω επαρχίες καθώς οι ειδικοί ανησυχούν για το εάν θα μπορούσε να είναι σημάδι του αναμενόμενου τεράστιου σεισμού στην περιοχή.
Ο σεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών σημειώθηκε στα ανοιχτά της Κωνσταντινούπολης στις 12:49 τοπική ώρα (GMT+3), σύμφωνα με την Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης της Τουρκίας (AFAD).
Η AFAD ανέφερε ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν η ενδοχώρα της Θάλασσας του Μαρμαρά, 23,2 χιλιόμετρα από την ακτή του Σηλίβρι στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης. Ο σεισμός σημειώθηκε σε βάθος 6,92 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια.
Ο σεισμός που διήρκεσε περίπου 10 με 20 δευτερόλεπτα έγινε έντονα αισθητός στην Κωνσταντινούπολη καθώς και σε όλες τις γειτονικές επαρχίες καθώς πανικόβλητοι κάτοικοι έτρεξαν έξω από τα σπίτια και τους χώρους εργασίας τους.
Ο κόσμος συνεχίζει να περιμένει σε ανοιχτούς χώρους.
Ισχυροί μετασεισμοί
Αρκετοί μετασεισμοί ακολούθησαν τον αρχικό σεισμό, ανέφερε η AFAD.
Η πρώτη μέτρηση ήταν μεγέθους 4,4 βαθμών στις 12:51 μ.μ., ενώ ακολούθησε σεισμός 4,9 Ρίχτερ στις 13:21.
Ισχυρότερος μετασεισμός μεγέθους 5 Ρίχτερ σημειώθηκε στις 3.13 μ.μ.
Ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες ξεκίνησαν επιτόπιες έρευνες για την εκτίμηση πιθανών ζημιών.
«Εύχομαι στους πολίτες μας που επλήγησαν από τον σεισμό ταχεία ανάρρωση», έγραψε.
Ο Μητροπολιτικός Δήμος της Κωνσταντινούπολης δεν ανέφερε ζημιές ή θύματα σε προκαταρκτική εκτίμηση.
Ο δήμαρχος της περιοχής Silivri, Bora Balcıoğlu, ανακοίνωσε επίσης ότι δεν εντοπίστηκαν ζημιές ή θύματα στην αρχική εκτίμηση.
Στη συνοικία Φατίχ, ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο κατέρρευσε μερικώς μετά τον σεισμό.
Στο Küçükçekmece, ένας 79χρονος άνδρας νοσηλεύτηκε αφού έπεσε στο σπίτι του κατά τη διάρκεια του σεισμού, μετέδωσε το AA.
Οι υποδομές μεταφορών στην περιοχή δεν υπέστησαν ζημιές, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Abdülkadir Uraloğlu.
"Στις αρχικές επιθεωρήσεις μας, δεν βρέθηκε καμία ζημιά ή αρνητική κατάσταση στους αυτοκινητόδρομους, τα αεροδρόμια, τα τρένα και τους μετρό μας. Οι ομάδες μας συνεχίζουν τις γενικές δραστηριότητες ελέγχου στο πεδίο", έγραψε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η AFAD ανέφερε επίσης ότι δεν εντοπίστηκαν προβλήματα στα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου, νερού ή ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή.
Είναι σημάδι του πολυαναμενόμενου μεγάλου σεισμού της Κωνσταντινούπολης;
Σεισμός μεγέθους 7,0 Ρίχτερ ή ισχυρότερος αναμένεται ανά πάσα στιγμή στα ανοικτά των ακτών της μητρόπολης 15 εκατομμυρίων δυνάμεων της Κωνσταντινούπολης.
Ο τελευταίος μεγάλος σεισμός κατά μήκος του ίδιου ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας έπληξε το Κοτζαέλι το 1999, σκοτώνοντας περισσότερους από 18.000 ανθρώπους.
Σύμφωνα με προβλέψεις σε επίπεδο περιοχής από τον Μητροπολιτικό Δήμο της Κωνσταντινούπολης, ένας πιθανός σεισμός μεγέθους 7,5 Ρίχτερ θα μπορούσε να οδηγήσει σε τουλάχιστον 14.000 θανάτους στην πόλη.
Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί προειδοποιούν ότι ο πραγματικός αριθμός θα μπορούσε να είναι σημαντικά υψηλότερος, φτάνοντας πιθανώς τις δεκάδες χιλιάδες.
Τον Φεβρουάριο του 2023, δίδυμοι σεισμοί με επίκεντρο τη νοτιοανατολική επαρχία Maraş στοίχισαν πάνω από 50.000 ζωές σε 10 επαρχίες και εκτόπισαν εκατομμύρια, σηματοδοτώντας τον πιο θανατηφόρο σεισμό στην ιστορία της χώρας.
Ο καθηγητής Δρ. Hasan Sözbilir, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας και Εφαρμογών σεισμών στο Πανεπιστήμιο Dokuz Eylül (DEU), είπε ότι ο σεισμός σημειώθηκε κατά μήκος του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας, κοντά στο δυτικό τμήμα της γραμμής του ρήγματος που σχετίζεται με τον αναμενόμενο σεισμό της Κωνσταντινούπολης.
«Εάν ο σεισμός ολοκληρώθηκε με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε στην πραγματικότητα να πούμε ότι αποφύγαμε μια σφαίρα», είπε, σύμφωνα με το Anadolu Agency (AA). "Φυσικά, ο σεισμός εξαπλώθηκε σε μια μεγάλη περιοχή. Το Çanakkale, το Balıkesir, η İzmir ένιωσαν τον σεισμό. Αυτό είναι επίσης φυσιολογικό. Ένας σεισμός μεγέθους 6 βαθμών γίνεται αισθητός σε όλες τις επαρχίες σε ακτίνα 250-300 χιλιομέτρων."
Στο ερώτημα εάν ο σημερινός σεισμός θα είναι σήμα ενός μεγάλου σεισμού που αναμένεται στην Κωνσταντινούπολη, ο Sözbilir είπε: «Στην πραγματικότητα, πρόκειται για σεισμό της Κωνσταντινούπολης. Φυσικά, επιστημονικά, η συζήτηση για το αν αυτά τα κομμάτια που περνούν από τη νότια Κωνσταντινούπολη είναι ένα κομμάτι, τρία κομμάτια ή δύο κομμάτια συνεχίζεται επιστημονικά.
"Αυτή τη στιγμή, καταλαβαίνουμε ότι ένα μεγάλο κομμάτι δεν έχει σπάσει, δηλαδή δεν έχει σπάσει όλο το ρήγμα. Έχει σπάσει μόνο ένα μέρος. Το σπάσιμο ολόκληρου του ρήγματος θεωρείται ότι είναι περισσότερο σαν 7,4 ή 7,5. Επομένως, είναι πραγματικά καλό που έσπασε σε κομμάτια όπως αυτό.
"Αν έσπασε ως ένα κομμάτι, θα προκαλούσε έναν μεγάλο σεισμό. Θα ήταν πολύ καλύτερο εάν η ενέργεια που συσσωρεύτηκε από το σπάσιμο σε έξι ή πέντε κομμάτια όπως αυτό, αποσβεσθεί."
Ο καθηγητής Eşref Yalçınkaya, σεισμολόγος στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, σχολίασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι τα χαρακτηριστικά ρήξης του σεισμού αντικατοπτρίζουν τη φύση του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας.
«Θα χρειαστεί να παρακολουθήσουμε τη διανομή των μετασεισμών», έγραψε.
"Η πιθανότητα αυτός ο σεισμός να προκαλέσει ένα άλλο συμβάν πρέπει να αξιολογηθεί προσεκτικά. "
Πως επηρεάζεται το Βόρειο Αιγαίο;
Αναφερόμενος στο πώς μπορεί να επηρεάσει ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη την Ελλάδα, ο κ. Λέκκας τόνισε: «Η τμηματοποίηση του ρήγματος είναι από την Κωνσταντινούπολη και πάει προς τα δυτικά, δε φτάνει στον ελληνικό χώρο. Σαν ακολουθία σεισμική τονίζω».
Με ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Τσελέντης επεσήμανε ότι πρέπει να παρακολουθείται το ρήγμα του Βόρειου Αιγαίου, το οποίο συνδέεται με αυτό της Βόρειας Ανατολίας.
" Σεισμός 6 Ρίχτερ στη Θάλασσα του Μαρμαρά ,αισθητός στην Κωνσταντινούπολη. Φυσικά απαιτείται μεγάλη προσοχή για τη βασιλεύουσα λόγω της μεγάλης σεισμικής επικινδυνότητάς της. Σεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε προ ολίγου στη βορειοδυτική Τουρκία".
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στη Θάλασσα του Μαρμαρά.
Το πιο δυναμικό ρήγμα στον Ελλαδικό χώρο είναι η τάφρος του Βορείου Αιγαίου, η οποία αποτελεί προέκταση του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας.
Η τάφρος Βορείου Αιγαίου διέρχεται νότια της Σαμοθράκης και της ανατολικής Χαλκιδικής και βόρεια της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου.
Πρέπει να παρακολουθούμε το ρήγμα του Β Αιγαίου πάντως θεωρώ πολύ μικρή την πιθανότητα,αλλά υπαρκτή, να επηρεαστεί.