Κόσμος

Σκηνές αποκάλυψης με ισοπεδωμένες γειτονιές και πάνω από 1.600 νεκρούς από τον σεισμό στην Μιανμάρ

Στη διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης μετατοπίζεται σταδιακά η προσοχή στο Μιανμάρ καθώς οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί οι εγκλωβισμένοι πάνω από 48 ώρες μετά τον καταστροφικό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ (τον μεγαλύτερο στη χώρα μετά από έναν αιώνα), λιγοστεύουν επικίνδυνα.

Ο μέχρι τώρα απολογισμός κάνει λόγο για 1.644 νεκρούς, 3.408 τραυματίες και 139 αγνοούμενους, πάντα με δεδομένο πως τα συγκεκριμένα νούμερα ενδέχρται να διαφέρουν, καθώς η χούντα της Μιανμάρ ελέγχει ασφυκτικά τη ροή των πληροφοριών προς το εξωτερικό. Παράλληλα, για έξι νεκρούς και δεκάδες αγνοούμενους κάνουν λόγο και οι αρχές της γειτονικής Ταϊλάνδης, που επίσης επηρεάστηκε από τον μεγάλο σεισμό.

Εξάλλου, η έκκληση της χούντας σε όλες τις χώρες και τους οργανισμούς να βρεθούν στην Μιανμάρ και να βοηθήσουν με κάθε τρόπο στην διαχείριση της καταστροφής μαρτυρά και την αδυναμία της χώρας να αντεπεξέλθει και το μέγεθος του προβλήματος.

Δεκάδες -αν όχι και εκατοντάδες - χιλιάδες είναι εκείνοι που έμειναν για δεύτερη νύχτα στην ύπαιθρο, καθώς δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα ή πρόσβαση σε επικοινωνίες λόγω του σεισμού.

Μαρτυρίες από τους κατοίκους λένε ότι τα νοσοκομεία είναι στα όριά τους - «ακόμη και αν βρούμε τους εγκλωβισμένους ζωντανούς δεν μπορούν τα νοσοκομεία να τους περιθάλψουν», λένε. «Προσπάθησα, έβγαλα τρεις νεκρούς από τα ερείπια, ο τέταρτος ήταν ζωντανός αλλά πέθανε στα χέρια μου», προσθέτει άλλη μια μαρτυρία.

Έτσι, αυτό που απομένει είναι ένα μικρό θαύμα, όπως αυτό στη Μανταλέι όπου βρέθηκε ζωντανή μια γυναίκα έπειτα από 30 ώρες στα ερείπια. Για άλλους οι ελπίδες είναι πια ελάχιστες.

Σε άλλη περίπτωση, στην ίδια πόλη οι συγγενείς ψάχνουν στα χαλάσματα κάποιο ίχνος από τους επιζώντες. Σε εξαώροφο κτίριο που φιλοξενούσε ιδιωτικό λύκειο, κατέρρευσε μέσα σε δευτερόλεπτα, τουλάχιστον επτά άνθρωποι - δύο εκπαιδευτικοί και πέντε μαθητές - παραμένουν παγιδευμένοι στο εσωτερικό του. Άλλοι επτά σκοτώθηκαν και δύο ανασύρθηκαν ζωντανοί ώρες μετά τον σεισμό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Στο σχολείο φοιτούσαν περίπου 200 μαθητές, ηλικίας 12-15 ετών. Το τρίμηνο είχε τελειώσει και, ευτυχώς, οι περισσότεροι από αυτούς είχαν φύγει. Όσοι βρίσκονταν στο ένα από τα δύο κτίρια του πρόλαβαν να φύγουν. Εκείνοι που βρίσκονταν στο άλλο και έκαναν πρόβες χορού για την επικείμενη γιορτή του νερού, το παραδοσιακό νέο έτος στη Μιανμάρ, παγιδεύτηκαν στα ερείπια.

Ποιοι στέλνουν βοήθεια

Αναφορικά με την αποστολή βοήθειας, η Κίνα επιβεβαιώνοντας τη «βαθιά και μακροχρόνια φιλία της με τη Μιανμάρ» μετά το σεισμό, δήλωσε ότι μια 37μελής ομάδα διάσωσης και ιατρικής περίθαλψης ήταν η πρώτη διεθνής ομάδα διάσωσης που έφτασε στη χώρα το πρωί του Σαββάτου.

Η ομάδα είναι εξοπλισμένη με 112 σύνολα πλήρως εξοπλισμένων ανιχνευτών ζωής, συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης σεισμού, φορητούς δορυφόρους, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλα υλικά έκτακτης ανάγκης, ανέφερε το κρατικό τηλεοπτικό κανάλι της Κίνας, CCTV.
 

Παράλληλα, μια ιατρική ομάδα 118 ατόμων αναχώρησε χθες από την Ινδία και προσγειώθηκε στην πρωτεύουσα Ναϊπίνταου, μετακινούμενη προς το Μανταλέι, την πόλη που βρίσκεται πιο κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.
 

Η Ρωσία έχει δεσμευτεί να στείλει φορτία αεροπλάνων με προμήθειες βοήθειας και προσωπικό.

Άλλοι που στέλνουν βοήθεια είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει υποσχεθεί 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε ένα αρχικό πακέτο έκτακτης ανάγκης.

Οι κατεστραμμένοι δρόμοι καθυστερούν την αποστολή βοήθειας, λένε τα Ηνωμένα Έθνη

Οι κατεστραμμένοι δρόμοι και τα συντρίμμια εμποδίζουν τις προσπάθειες αρωγής στη Μιανμάρ, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, καθώς ο αγώνας για την ανεύρεση επιζώντων συνεχίζεται.

Σοβαρές ελλείψεις ιατρικών προμηθειών -συμπεριλαμβανομένων κιτ τραύματος, σάκων αίματος, αναισθητικών και βοηθητικών, έχουν επίσης περιπλέξει τις προσπάθειες ανακούφισης, δήλωσε το Σάββατο το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

Και οι διαταραχές στις τηλεπικοινωνίες και τις υπηρεσίες διαδικτύου δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τη διανομή της βοήθειας.

Κατάπαυση πυρός δύο εβδομάδων κήρυξαν οι αντάρτες της σκιώδους κυβέρνησης

Η ένοπλη πτέρυγα της σκιώδους κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Μιανμάρ, η οποία συντονίζει τον αγώνα κατά της χούντας που έχει καταλάβει την εξουσία, κήρυξε σήμερα μονομερή κατάπαυση του πυρός διάρκειας δύο εβδομάδων προκειμένου να διευκολύνει τις επιχειρήσεις αρωγής των σεισμοπλήκτων.

Η Δύναμη Λαϊκής Άμυνας (People’s Defence Force / PDF) «θα σταματήσει για δύο εβδομάδες τις επιθετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, με εξαίρεση τις αμυντικές ενέργειες, σε περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό», αρχής γενομένης από την 30ή Μαρτίου 2025, αναφέρει η ανακοίνωση του κινήματος.

Η PDF διαβεβαιώνει πως «θα συνεργαστεί με τον ΟΗΕ και μη κυβερνητικές οργανώσεις» προκειμένου να διαφυλάξει την ασφάλεια και τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, καθώς και τη δημιουργία προσωρινών καταυλισμών αρωγής των σεισμοπλήκτων σε περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχό της.

Εξαφανίστηκαν κτίρια και ολόκληρες γειτονιές, δραματικές εικόνες από δορυφόρο


Στο μεταξύ, εικόνες εκτεταμένης καταστροφής σε μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Μιανμάρ, στο Μανταλέι, αποκαλύπτουν οι δορυφορικές φωτογραφίες της Maxar από την περιοχή που χτύπησαν την Παρασκευή τα 7,7 Ρίχτερ του σεισμού.

Κατοικίες, ακόμη και παγόδες με όλα τα παρακείμενα κτίρια έχουν γίνει σωρός ερειπίων.

 

GALLERY

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ