Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Politico: H ΕΕ εξετάζει μέτρα δημοσιονομικής ευελιξίας για τόνωση των αμυντικών δαπανών

Τα πρώτα απτά βήματα προς τις θέσεις που υποστηρίζει και η Ελλάδα, για ευέλικτη αντιμετώπιση αμυντικών δαπανών στον υπολογισμό των ελλειμμάτων, εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με πληροφορίες του Politico.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Κομισιόν μελετά την ένταξη δαπανών για τη μισθοδοσία των ενόπλων δυνάμεων και τη συντήρηση εξοπλισμού στην κατηγορία εξόδων που δεν προσμετρώνται στον προσδιορισμό του κενού στον προϋπολογισμό των κρατών μελών.

Πρόκειται για κίνηση που, εφόσον υλοποιηθεί, θα περιόριζε τους δημοσιονομικούς περιορισμούς που προβλέπει το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, επιτρέποντας στις χώρες της ΕΕ να διαθέσουν περισσότερους πόρους για την ενίσχυση της άμυνάς τους δίχως να κινδυνεύσουν άμεσα με υπαγωγή στη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι επί χρόνια ένας από τους κύριους υπέρμαχους της αναθεώρησης των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ και της στενότερης διακρατικής συνεργασίας για την τόνωση της ευρωπαϊκής άμυνας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Την προηγούμενη εβδομάδα, με αφορμή την άτυπη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με αντικείμενο την άμυνα, ο πρωθυπουργός έγραψε σε άρθρο του στους «Financial Times» πως οι αμυντικές δαπάνες «θα πρέπει να εξαιρεθούν από τους δημοσιονομικούς στόχους εκ των προτέρων», προσθέτοντας ότι αυτό «θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να ξοδεύουν περισσότερα για την άμυνα, διατηρώντας παράλληλα τη δημοσιονομική αξιοπιστία» και χαμηλό κόστος δανεισμού από τις αγορές.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία, ο ρωσικός αναθεωρητισμός και σειρά κρίσεων στη Μέση Ανατολή και την υποσαχάρια Αφρική έχουν αναδείξει τη χρόνια υποεπένδυση τόσο στις στρατιωτικές δυνατότητες όσο και στην αμυντική βιομηχανία της Ευρώπης. Το πρόβλημα επιδεινώθηκε μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, με δεδομένη την αμφίβολη δέσμευση του αμερικανού προέδρου στη συλλογική άμυνα των μελών του NATO και τη δριμεία κριτική που συχνά ασκεί στην ΕΕ.

Στις ελληνικές προτάσεις για την ευρωπαϊκή άμυνα περιλαμβάνεται επίσης η σύσταση κοινού ενός ταμείου, με «δύναμη πυρός» τουλάχιστον 100 δισεκ. ευρώ, που θα χρηματοδοτηθεί μέσω κοινού δανεισμού, ώστε να διοχετευτούν πρόσθετοι πόροι σε κομβικές αμυντικές επενδύσεις. Την περασμένη άνοιξη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Πολωνός ομόλογός του Ντόναλντ Τουσκ πρότειναν ως εμβληματικό κοινό έργο την ανάπτυξη ενός ευρωπαϊκού συστήματος αεράμυνας.

Ορισμένα «φειδωλά» κράτη της ΕΕ, όπως η Γερμανία, εμφανίζονται έως τώρα επιφυλακτικά απέναντι στην πρόταση για έκδοση κοινού χρέους για την ευρωπαϊκή άμυνα.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ